Κίνα ενισχύει με αεροσκάφη-φρεγάτες το Πακιστάν κατά Ινδίας

658
Κίνα ενισχύει με αεροσκάφη

Ερωτηματικά η πολιτική Κίνας έναντι Ινδίας

Η πρώτη εξαγωγή προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών από το Πεκίνο σηματοδοτεί μια μεγάλη ενίσχυση στη σχέση εξοπλισμού του με το Ισλαμαμπάντ εδώ και δεκαετίες

Η Κίνα πρόκειται να παραδώσει 25 μαχητικά αεροσκάφη J-10C στο Πακιστάν εντός εβδομάδων ως μέρος μιας συμφωνίας που θα ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες του Ισλαμαμπάντ έναντι της κοινής αντιπάλου, της Ινδίας.
Η πρώτη εξαγωγή προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών από το Πεκίνο σηματοδοτεί μια μεγάλη ενίσχυση στη σχέση εξοπλισμού του με το Ισλαμαμπάντ εδώ και δεκαετίες και συνεπάγεται την παροχή στον σύμμαχό του με τον πιο πρόσφατο εξοπλισμό που χρησιμοποιούν οι ίδιες οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας.
Η Κίνα θα διευρύνει επίσης την υποστήριξή της στο ναυτικό του Πακιστάν, γράφουν οι Financial Times.
Η πρώτη παρτίδα των αεροσκαφών δοκιμάζεται στο Chengdu, τη βάση της κατασκευάστριας εταιρείας Chengdu Aerospace Corporation, σύμφωνα με κινεζικές πηγές.
«Θα μεταφερθούν στο Πακιστάν μόλις οι πιλότοι και οι τεχνικοί της πολεμικής αεροπορίας του χώρας ολοκληρώσουν την εκπαίδευση στο αεροσκάφος», ανέφεραν.
Ανώτεροι αξιωματούχοι στο Ισλαμαμπάντ δήλωσαν ότι τα μαχητικά θα παραδοθούν πριν από το τέλος του μήνα.

Και ναυτική ενίσχυση

Την περασμένη εβδομάδα, Κινέζοι και ξένοι στρατιωτικοί παρατηρητές δημοσίευσαν φωτογραφίες και ένα βίντεο που δείχνουν πολλά αεροσκάφη J-10C να πετούν στα χρώματα της αεροπορίας του Πακιστάν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Κίνα πούλησε επίσης στο Πακιστάν τέσσερις φρεγάτες Type 054A, η πρώτη από τις οποίες άρχισε να χρησιμοποιείται τον Νοέμβριο 2021 και αναμένεται να ξεκινήσει την παράδοση έως και οκτώ υποβρυχίων Type 041, το πιο αθόρυβο επιθετικό υποβρύχιο της.
Η Ινδία, η οποία έχει εμπλακεί σε αντιπαράθεση στα σύνορά της στα Ιμαλάια με την Κίνα εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, εκτιμά πως οι παραδόσεις όπλων στο Πακιστάν είναι μια προσπάθεια ενίσχυσης της απειλής από το Ισλαμαμπάντ.
Η Ινδία μοιράζεται μεγάλα χερσαία σύνορα τόσο με το Πακιστάν όσο και με την Κίνα.
«Υπάρχει σαφής στρατηγικός δεσμός μεταξύ Κίνας και Πακιστάν», δήλωσε ο Brahma Chellaney, καθηγητής στρατηγικών σπουδών στο Κέντρο Ερευνών Πολιτικής, ένα think tank στο Νέο Δελχί.
«Αυτή η σχέση είναι ξεκάθαρα σχεδιασμένη για να συγκρατεί την Ινδία και να την απασχολεί.
Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος της Κίνας», σημείωσε.

Κλειδί για την Κίνα ο Ινδικός Ωκεανός

Περιέγραψε τις τελευταίες συμφωνίες όπλων ως μια σημαντική αλλαγή, προσθέτοντας ότι «η Κίνα πουλάει ή μεταφέρει τώρα τα κορυφαία οπλικά της συστήματα στο Πακιστάν».
Το αεροσκάφος J-10C θα βοηθήσει το Πακιστάν να κλείσει το χάσμα αεροπορικής ισχύος με την Ινδία μετά την απόκτηση από το Νέο Δελχί 36 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία.
«Αυτή είναι η απάντησή μας στα Rafale (της Ινδίας)», είπε ο Sheikh Rasheed Ahmed, υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν, όταν αποκάλυψε τη συμφωνία J-10C τον Δεκέμβριο.
Τα νέα κινεζικά πλοία θα ενισχύσουν τη θέση του Πακιστάν στον Ινδικό Ωκεανό, μια περιοχή στρατηγικής σημασίας για το Πεκίνο.
«Θέλουν το Πακιστάν να έχει έτοιμες ναυτικές βάσεις που θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει η Κίνα και να είναι σε θέση να τις προστατεύσει», δήλωσε ο Siemon Wezeman, ειδικός στο εμπόριο όπλων στο Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης.
«Οι Κινέζοι έχουν αποδείξει ότι θα πουλάνε όπλα στο Πακιστάν όταν δεν το κάνουν άλλοι.
Υποψιάζομαι ότι η Κίνα είναι πολύ εύκολο να πειστεί (να πουλήσει), όχι μόνο για εμπορικούς αλλά και για πολιτικούς λόγους», είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας