Ιράν-Ρωσία: Υπογράφουν συμφωνία για αμυντική συνδρομή & προμήθεια μαχητικών Su-35;

974
Για την Μόσχα η Τεχεράνη είναι απαραίτητη για την γεωστρατηγική της ασφάλεια

To Iράν θα υπογράψει εικοσαετή συμφωνία αμυντικής συνδρομής με την Ρωσία στην οποία θα περιλαμβάνεται και η προμήθεια υπερσύγχρονων ρωσικών μαχητικών Su-35S, η προμήθεια του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 και η απόκτηση ενός δορυφόρου όπως αναφέρει ο γνωστός αναλυτής Babak Taghvaee.

Μία τέτοια συμφωνία περιπλέκει τα πράγματα για το Ισραήλ και τις ΗΠΑ καθώς επίθεση εναντίον του Ιράν θα σημαίνει και άμεση εμπλοκή της Μόσχας.

Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας των δύο χωρών, η Ρωσία μπορεί εύκολα να ενισχύσει άμεσα το Ιράν εάν παραστεί ανάγκη, ενώ δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να προμηθεύει με ανταλλακτικά την Τεχεράνη διαμέσου των ρωσο-ιρανικών συνόρων.

Η συμφωνία σύμφωνα με τις πληροφορίες του Babak Taghvaee θα υπογραφεί στα μέσα του Ιανουαρίου.

Ο αριθμός των μαχητικών που σχεδιάζει να αποκτήσει το Ιράν είναι στις 24 μονάδες και θα αποκτηθούν και δύο συστοιχίες S-400 όπως αναφέρει.

Αξίζει να πούμε πως η Ινδονησία είχε συμφωνήσει με την Μόσχα να προχωρήσει στην αγορά 11 ρωσικών μαχητικών  Su-35S, αλλά δεν υπέγραψε ποτέ την συμφωνία και εν τέλει ακύρωσε προ ολίγων ημερών την προοπτική αυτή καταλήγοντας σε δυτική επιλογή φοβούμενη τις αμερικανικές κυρώσεις.

Οι Αμερικανοί βέβαια το «διαφήμισαν» αυτό ως «χτύπημα» κατά του Su-35S, αλλά η αλήθεια είναι ότι η Τζακάρτα φοβήθηκε τις συνέπειες του νόμου CAATSA.

To Iράν θέλει την απόκτηση του υπερσύγχρονου μαχητικού, καθώς είναι ότι καλύτερο διαθέτει σε υπηρεσία η ρωσική Αεροπορία με εξαίρεση φυσικά το Su-57 το οποίο είναι 5ης γενιάς.

Tην πιθανή προμήθεια των ρωσικών μαχητικών από το Ιράν  την αναφέρουν και ρωσικές πηγές.

Το Ιράν παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην ρωσική γεωστρατηγική ασφαλείας ενώ υπάρχουν ρωσικοί σχεδιασμοί πολλών ετών για την δημιουργία μεγάλου καναλιού που θα ενώνει την Κασπία Θάλασσα με τον Ινδικό Ωκεανό διαμέσου του ιρανικού εδάφους για να αποκτήσει άμεση επαφή η Ρωσία με τις μεγάλες θερμές θάλασσες.

Στην πραγματικότητα μία τέτοια συμφωνία έχει λογική καθώς εξασφαλίζει τα συμφέροντα και των δύο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας