Ινστιτούτο Carnegie: ΝΑΤΟ-ΕΕ να διακόψουν πωλήσεις όπλων στην Τουρκία-Όχι διάσκεψη Ανατ.Μεσογείου

787
διακόψουν πώλησεις οπλων στην Τουρκία

Γνωστό γεωπολιτικό ινστιτούτο αποκαλύπτει το ζοφερό μέλλον της Τουρκίας το επόμενο διάστημα σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ενώ ουσιαστικά προειδοποιεί Ελλάδα και Κύπρο να μην συμμετάσχουν σε καμία διάσκεψη για την Α. Μεσόγειο θέτοντας σε κίνδυνο ζωτικά τους συμφέροντα.

Το ινστιτούτο θεωρεί ότι η Τουρκία ναι μεν πρέπει να κρατηθεί εντός δυτικού συστήματος ασφαλείας, όχι όμως με το καθεστώς Ερντογάν στην εξουσία συμφωνώντας ουσιαστικά με το έτερο ινστιτούτο RAND, το οποίο είχε προαναγγείλει την πολιτική “έξωση” του Τούρκου προέδρου με εκλογές.

“Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τις διατλαντικές σχέσεις και να βοηθήσει στην επούλωση των διπλωματικών πληγών της εποχής του Τραμπ, αναζωογονώντας τον παγκόσμιο ρόλο της Ουάσινγκτον. Ωστόσο, το μέλος του ΝΑΤΟ, Τουρκία, αποτελεί πρόκληση για αυτές τις φιλοδοξίες”, δήλωσε ο Μάρκο Πιερίνι, ειδικός αναλυτής του Carnegie Europe και πρώην πρέσβης της ΕΕ στην Άγκυρα.

Η Τουρκία, που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, ήταν κάποτε ένας ουσιαστικός πυλώνας του ΝΑΤΟ κατά τον Ψυχρό Πόλεμο και μια πολλά υποσχόμενη υποψήφια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζει το ινστιτούτο.

Ωστόσο, είναι πλέον ένας “προβληματικός”εταίρος για τη Δύση, ενώ, το κράτος δικαίου στο εσωτερικό έχει καταργηθεί, και η τουρκική οικονομία υποφέρει από ασυνήθιστες πολιτικές και χρόνια προβλήματα παρεμβατισμού.

Η σκόπιμη προβληματική στάση της Τουρκίας έχει σημαντικές συνέπειες, ειδικά στις σχέσεις της με τους δυτικούς συμμάχους της και το ΝΑΤΟ. Σε απάντηση, η κυβέρνηση Μπάιντεν και η ΕΕ θα λάβουν πιθανότατα μια σειρά μέτρων στις αρχές του 2021, για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους και τα συμφέροντα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Ο Πιερίνι τόνισε ότι ο Μπάιντεν και οι ομόλογοι του στην Ευρώπη θα πρέπει να λάβουν υπόψη πολλούς παράγοντες κατά την αντιμετώπιση της Τουρκίας.

Αυτές περιλαμβάνουν τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας, τη ρωσική επιρροή στη χώρα, η οποία αποκλίνει σοβαρά από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και ένα πιθανό νέο κύμα προσφύγων από τη Συρία λόγω της ρωσικής στρατιωτικής δράσης.

Υπάρχει επίσης και η επιδείνωση της σοβαρής οικονομικής κρίσης στο εσωτερικό της Τουρκίας, η οποία σε συνδυασμό  με την υποβάθμισης του κράτους δικαίου αποτελούν δύο μεγάλα “αγκάθια” για την καλύτερη πορεία της χώρας αυτής.

«Μπάιντεν και ΕΕ, θα πρέπει να στείλουν συντονισμένα και αυστηρά μηνύματα τα οποία θα δηλώνουν ξεκάθαρα στον πρόεδρο Ερντογάν ότι, οι ενοχλητικές μονομερείς αποφάσεις και οι εχθρικές πράξεις δεν είναι πλέον ανεκτές. Αυτό θα αποτρέψει τουλάχιστον την Άγκυρα από το να παίζει παιχνίδια εννατίον των συμμάχων της.

Δεύτερον, οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον θα πρέπει να καταλήξουν σε μια σειρά κυρώσεων για την ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου της ανάπτυξης των πυραύλων αντιαεροπορικής άμυνας S-400, τους οποίους η Άγκυρα σχεδιάζει να ενεργοποιήσει. 

Οι εταίροι του ΝΑΤΟ θα πρέπει επίσης να περιορίσουν τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, εάν η Άγκυρα συνεχίσει τις προκλητικά επικίνδυνες πολιτικές της, οι οποίες περιλαμβάνουν  εισβολή στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ στη Μεσόγειο, καθώς και πιθανές νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία”, δήλωσε ο Πιερίνι.

Μια τέτοια κίνηση θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι κρίσιμες αμυντικές προμήθειες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση των κινδύνων ασφαλείας κατά δυτικών συμμάχων( Ελλάδα). 

Η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει επίσης να επιβάλουν κυρώσεις σε Τούρκους που εμπλέκονται στην κατάργηση του κράτους δικαίου και στην παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική  δυτικών χωρών. Αυτό θα συνάδει με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας στο πλαίσιο του χάρτη του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης”, είπε ο ειδικός ο οποίος φαίενται να γνωρίζει πολλά.

Ο Πιερίνι είπε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει επίσης να καθυστερήσουν οποιοδήποτε νέο πλαίσιο συνεργασίας με την Τουρκία έως ότου η τουρκική κυβέρνησή πραγματοποιήσει πραγματικές βελτιώσεις στο κράτος δικαίου, που θα ισοδυναμούν με τις δεσμεύσεις της ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης και ως εταίρου της ΕΕ.

“Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να ακυρώσει την ιδέα μιας διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα έδινε στην Τουρκία μια de facto αναγνώριση της κατεχόμενης από την Τουρκία Βόρειας Κύπρου”, είπε ο ειδικός.

Τέλος, η ΕΕ θα πρέπει να διατηρήσει απτές προσφορές διαπραγματεύσεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα και την υποστήριξη των Σύρων προσφύγων στα τουρκο-συριακά σύνορα και στην Τουρκία. Αυτές οι προσφορές, θα πρέπει να συνοδεύονται από ακριβή χρονικά διαστήματα και μεθοδολογίες, που θα αποδεικνύουν ότι η αμοιβαία επωφελής συνεργασία θα είναι δυνατή όταν όμως υποχωρήσει η τουρκική εχθρική συμπεριφορά.

Το πιο σοβαρό από όλα μου δήλωσε ο ειδικός του παγκοσμίου φήμης γεωπολιτικού ινστιτούτου είναι η έκκληση στην Γερμανία ουσιαστικά,  να μην υλοποιήσει καμία διάσκεψη για την Μεσόγειο, (στην οποία δεν πρέπει να συμμετάσχουν επουδενί Ελλάδα-Κύπρος), διότι αυτή θα ήταν ουσιαστικά το απόλυτο συγχωροχάρτι στις προκλήσεις και τις διεκδικήσεις της Άγκυρας σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας