Συνεχίστηκε και κατά το τελευταίο επτάμηνο η παραγωγή ματωμένου πρωτογενούς πλεονάσματος, ως συνέπεια, κυρίως, της καταλήστευσης του λαϊκού εισοδήματος και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου.
Το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2019, ο κρατικός προϋπολογισμός κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 1,779 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 803 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 926 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα ανήλθαν το επτάμηνο σε 28,605 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,150 δισ. ευρώ ή 8,1%, έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού.
Η μεγάλη αυτή αύξηση των εσόδων οφείλεται τόσο στην καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος μέσω της υπερφορολόγησης όσο και στην είσπραξη 1,119 δισ. ευρώ που είναι το τίμημα της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, καθώς και στην είσπραξη ποσού 644 εκατ. ευρώ που αφορά την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων.
Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν το επτάμηνο σε 31,117 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 2,402 δισ. ευρώ ή 8,4% έναντι του στόχου.
Τον Ιούλιο τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 5,155 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 209 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν τον ίδιο μήνα σε 5,638 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 287 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουάριος – Ιούλιος ανήλθαν στα 30,456 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 627 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου 31,083 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι κυριότερες αιτίες της εμφανιζόμενης αρνητικής απόκλισης είναι η μειωμένη δαπάνη τόκων, η υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι μικρότερες έναντι του στόχου πληρωμές οπλικών συστημάτων.