Θα βρεθούμε προ εκπλήξεως και στην Λιβύη μετά τον East Med!

1377
Θα βρεθούμε προ εκπλήξεως

 

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Λιβύη Κενάν Γιλμάζ συζήτησε το άνοιγμα του γενικού προξενείου στην ανατολική πόλη της Βεγγάζης σε συνάντηση με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Λιβύης Aguila Saleh στην πατρίδα του, την al-Qubah.

Μιλώντας στο Anadolu Agency (AA) μετά τη συνάντηση, ο  Τούρκος Πρέσβης Yılmaz είπε ότι επισκέφθηκε την ανατολική πόλη αφού έλαβε πρόσκληση από τον Saleh, επιβεβαιώνοντας ότι η επίσκεψη ήταν καρποφόρα.

Η Τουρκία θα ανοίξει το προξενείο της στη Βεγγάζη

«Κατά τη συνάντηση, εκφράσαμε την προθυμία μας, όταν είναι κατάλληλες οι συνθήκες, να ανοίξουμε ξανά το γενικό μας προξενείο στη Βεγγάζη, να αξιολογήσουμε την επανέναρξη των πτήσεων των Turkish Airlines προς τη Βεγγάζη και να ενθαρρύνουμε τις εταιρείες μας να ολοκληρώσουν τα ημιτελή έργα τους, καθώς και να υλοποιήσουν νέα», είπε ο Yılmaz.

Είπε επίσης ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί σύντομα τη Βεγγάζη, τονίζοντας τη σημασία της επίτευξης της εθνικής συμφιλίωσης της Λιβύης και της διεξαγωγής εκλογών με βάση τη συναίνεση μεταξύ των λιβυκών κομμάτων.

Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε τον Δεκέμβριο  του 2021, ότι η Τουρκία δεν κάνει διαφοροποίηση μεταξύ δυτικής και ανατολικής Λιβύης και ότι ο Γιλμάζ θα επισκεφθεί την ανατολική Λιβύη για να συναντηθεί με αξιωματούχους.

Παράλληλα Λίβυοι βουλευτές, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Άγκυρα επίσης τον Δεκέμβριο, είχαν προσκαλέσει τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Τρίπολη να επισκεφθεί τη Βεγγάζη.

Το 2014, η Τουρκία έκλεισε το προξενείο της στη Βεγγάζη για θέματα ασφαλείας μετά από επίθεση του Στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ για να πάρει τη Λιβύη υπό τον έλεγχό του. Ο Χάφταρ απέτυχε σε αυτές τις προσπάθειες και υποχώρησε στην ανατολική Λιβύη.

Η Τουρκία και η Λιβύη έχουν δει στενότερους δεσμούς τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την υπογραφή των συμφώνων για την ασφάλεια και τα θαλάσσια σύνορα τον Νοέμβριο του 2019, μαζί με τη βοήθεια της Τουρκίας προς τη νόμιμη λιβυκή κυβέρνηση να απωθήσει τις δυνάμεις του Χάφταρ.

Το καλοκαίρι οι  Προεδρικές εκλογές στη Λιβύη;

Εν τω μεταξύ οι προεδρικές εκλογές της Λιβύης που  είχαν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου βάσει ενός οδικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά η εκλογική επιτροπή της χώρας πρότεινε καθυστέρηση ενός μήνα, επικαλούμενη ανεπάρκειες στην εκλογική νομοθεσία και προσφυγές σχετικά με την επιλεξιμότητα των υποψηφίων, φαίνεται ότι θα γίνουν μάλλον το καλοκαίρι του 2022.

Αυτό εκπηγάζει από το γεγονός ότι την Δευτέρα, η Stephanie Williams, Ειδική Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη (SASG) δήλωσε ότι πιέζει για τη διεξαγωγή εκλογών έως τον Ιούνιο. Αυτό έρχεται αφότου η κομητεία έχασε την προθεσμία του Δεκεμβρίου για τις πρώτες προεδρικές εκλογές.

Σε συνέντευξή της  στο Associated Press, η Ουίλιαμς πρόσθεσε ότι «είναι πολύ λογικό και δυνατό» για τα 2,8 εκατομμύρια ψηφοφόρους της χώρας να ψηφίσουν μέχρι τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.

Η αποτυχία της Λιβύης να διεξαγάγει τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου ήταν ένα σημαντικό πλήγμα στις διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό του δεκαετούς χάους στη χώρα.

Οι χαμένες εκλογές στη Λιβύη ήρθαν μετά από σφοδρές διαφωνίες σχετικά με τους νόμους που διέπουν την εκλογική διαδικασία. Τα ξεσπάσματα συγκρούσεων μεταξύ των ένοπλων φατριών και η παρουσία χιλιάδων ξένων μισθοφόρων και στρατευμάτων τροφοδότησαν επίσης τη δυσπιστία μεταξύ των αντίπαλων κομμάτων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Λιβύων ελπίζει ότι οι επερχόμενες εκλογές θα τερματίσουν την ένοπλη σύγκρουση που μαστίζει την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα εδώ και χρόνια.

Η στρατιωτική ισχύς της Λιβύης

Παρά τον εμφύλιο σπαραγμό η Λιβύη εξακολουθεί να είναι μια μέσης στρατιωτικής ισχύος χώρα, αφού κατέλαβε την 72η θέση στην ετήσια επιθεώρηση «Global Fire Power», η οποία παρέχει μια αναλυτική παρουσίαση δεδομένων που σχετίζονται με 140 στρατιωτικές δυνάμεις στον κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέλαβαν την πρώτη θέση, ενώ ο στρατός του Μπουτάν στην 140η θέση.

Η Λιβύη έχει ξεπεράσει 68 χώρες, μεταξύ των οποίων το Κατάρ, την Τυνησία, το Μπαχρέιν, το Σουδάν, την Ιορδανία, το Ομάν, την Υεμένη και τον Λίβανο, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Κένυα, το Τσαντ, τη Ζιμπάμπουε, το Νότιο Σουδάν, το Καμερούν, τη Ζάμπια και τη Γκάνα, καθώς και ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αλβανία, η Λιθουανία, η Σλοβενία, η Λετονία.

Στην ταξινόμησή του, η Παγκόσμια Ισχύς Πυρός εξαρτάται από τον αριθμό των ενεργών και διαθέσιμων στρατιωτικών δυνάμεων ανά χώρα και από γεωγραφικά χαρακτηριστικά.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω  διαφαίνεται ότι η Τουρκία δεν αλλάζει ρότα στη Λιβύη, επιδιώκοντας να  συνεχίσει την στρατιωτική παραμονή της  στη Λιβύη, επιχειρώντας παράλληλα προσέγγιση του φίλου του Στρατάρχη Χαφτάρ, του Προέδρου του κοινοβουλίου της Λιβύης Aguila Saleh.

Η ανατολική Λιβύη είναι ζωτικότατης σημασίας για το παράνομο ουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν που αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ των δύο χωρών, αφού η μέτρηση αυτών ξεκινάει από τα ανατολικά παράλια της Λιβύης , όπου δεσπόζει το δίδυμο Στρατάρχη Χαφτάρ και του Προέδρου του κοινοβουλίου της Λιβύης Aguila Saleh και καταλήγει περνώντας μέσα από την ΑΟΖ μας νοτίως της Κρήτης στα παράλια της Ατάλειας στην Τουρκία.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Τουρκία ρίχνει “γέφυρες φιλίας” προς τον Χαφτάρ ,ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής, αλλά και προς τον Saleh, σε μια προσπάθεια να τους προσαιτεριστεί, διαβλέποντας ότι οι δύο άνδρες είναι πάρα πολύ πιθανό να είναι οι ηγέτες σε Προεδρία και κυβέρνηση στη Λιβύη μετά τις εκλογές.

Η Ελλάδα με την παρουσία της στην “Πρωτοβουλία σταθεροποίησης της Λιβύης”, δηλώνει παρούσα στις εξελίξεις στην εν λόγω  χώρα, γεγονός το οποίο θα την βοηθήσει σημαντικά στον διπλωματικό αγώνα της για κατάργηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου,  αφού θα έχει φωνή σε όλες τις πολιτικές διαβουλεύσεις για τη Λιβύη εφεξής.

Ο δρόμος πάντως για την κατάργηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου από πλευράς Ελλάδας  αναμένεται μακρύς και δύσκολος, αφού η εμπειρία μας δείχνει ότι όταν “γαντζωθεί” κάπου ο Τούρκος, δεν φεύγει με την πένα (διπλωματία) , αλλά με την λόγχη.

Πηγή: Πενταπόσταγμα – Παναγιώτης Νάστος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας