Θέατρο κατεδαφίσεων για συγκάλυψη ευθυνών: Γκρεμίζουν …μαντρότοιχο στην Χαλκιδική

1958
κατεδαφίσεων

H πρώτη κατεδάφιση αυθαίρετου, στο πλαίσιο του νέου αφηγήματος της κυβέρνησης με φόντο την τραγωδία στο Μάτι, έγινε στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής. Το αυθαίρετο αυτό ασφαλώς και θα έπρεπε να κατεδαφιστεί εδώ και καιρό και να μην έχει επιτραπεί καν η κατασκευή του, το γεγονός όμως ότι γκρεμίζεται τώρα είναι προφανές δείγμα υποκρισίας.

Σε show εσπευσμένων κατεδαφίσεων επιδίδεται η κυβέρνηση, προστρέχοντας σε φτηνό αντιπερισπασμό για να περισπάσει την προσοχή από την εθνική τραγωδία στο Μάτι και να συγκαλύψει τις ευθύνες της.

Με τροπολογία που άρον άρον πέρασε χθες η κυβέρνηση στη Βουλή δίνεται η δυνατότητα, αν και υπήρχε, να γκρεμισθούν 3.200 περίπου αυθαίρετα σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις και αιγιαλούς.

Ασφαλώς τα αυθαίρετα αυτά και πολλά άλλα θα έπρεπε να είχαν γκρεμισθεί εδώ και καιρό αλλά η κυβέρνηση θυμήθηκε τώρα, λίγες μέρες μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι, ότι υπάρχουν αυθαίρετα που θα πρέπει να γκρεμισθούν, μόνο και μόνο για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου και να “κουκουλώσει” τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες της για την τραγωδία.

Η κυβερνητική τακτική της “κοροϊδίας” δεν πείθει, φυσικά, κανένα, πολύ περισσότερο που η ίδια η κυβέρνηση έχει μέχρι τώρα νομιμοποιήσει κύματα αυθαιρέτων και έχει επικροτήσει την αντισυνταγματική “τακτοποίηση” άλλων.

Εκεί γκρεμίστηκε ένας μαντρότοιχος που έκλεινε την πρόσβαση προς τη θάλασσα στην περιοχή «Γκατζουρέικα», μεταξύ του Πολύχρονου και Χανιώτη.

Οι υπουργοί Γιώργος Σταθάκης, Παναγιώτης Σκουρλέτης και Σωκράτης Φάμελλος, σε κοινή συνέντευξη τύπου, υποσχέθηκαν χθες, εκ των υστέρων και fast track κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Οι μπουλντόζες θα πιάσουν δουλειά τις επόμενες εβδομάδες, θα γίνει αναδάσωση στις πυρόπληκτες περιοχές, ενώ σε όσους γνωστοποιηθεί κατεδάφιση, θα έχουν μόλις 15 μέρες διορία για να προσφύγουν στο ΣτΕ.

Συνολικά θα κατεδαφιστούν 2.500 αυθαίρετα σε δασικές περιοχές και 700 σε αιγιαλό, για τα οποία έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις.

Πάντως, στη Χαλκιδική, υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, οι οικεία Δημοτική Αρχή και οι λοιπές τοπικές αρχές βρέθηκαν στο σημείο και έπειτα από μία σειρά διαπραγματεύσεων με τους ιδιοκτήτες, τα μηχανήματα προχώρησαν στη διάνοιξη διόδου προς την παραλία κατεδαφίζοντας την περίφραξη και απομακρύνοντας δέντρα και κλαδιά, όπως αναφέρει το halkidikifocus.gr.

Οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται εδώ και περίπου πέντε χρόνια για την έλλειψη πρόσβασης προς τη θάλασσα.

«Ανοίγει μία δίοδος προς την ακτή, καθώς για ένα τμήμα των 800 μέτρων δεν υπήρχε πρόσβαση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων και πολιτικής προστασίας του δήμου Κασσάνδρας, Θωμάς Κοντός, τονίζοντας ότι στόχος είναι να υπάρχουν δίοδοι ανά 300-350 μέτρα, όπως ορίζει η νομοθεσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας