Θάνατος Σουλείμανί: Το Ιράκ επανεξετάζει την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων

946
ιράκ

Το κοινοβούλιο ψήφισε απόφαση με την οποία ζητεί από την κυβέρνηση να ακυρώσει το αίτημα συνδρομής προς τον συνασπισμό κατά του ΙΚ.

Απόφαση με την οποία ζητεί από την κυβέρνηση να ακυρώσει το αίτημα συνδρομής προς τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους ψήφισε το ιρακινό κοινοβούλιο. Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται ότι η κυβέρνηση οφείλει να φροντίσει για τον τερματισμό της παρουσίας όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ και για τη διασφάλιση του κρατικού μονοπωλίου επί των όπλων.

Νωρίτερα, ενόσω η σορός του πανίσχυρου Ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε στη Βαγδάτη σε αμερικανική στρατιωτική επιδρομή, επαναπατριζόταν στο Ιράν με δεκάδες χιλιάδες Ιρανούς στους δρόμους να φωνάζουν «θάνατος στην Αμερική», το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Βαγδάτη για να καταγγείλει «τις παραβιάσεις της κυριαρχίας του Ιράκ». Στη δίνη μεταξύ δύο συμμάχων, το Ιράκ καλείται να λάβει μία κρίσιμη απόφαση για την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων, η οποία συνέβαλε σημαντικά στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους.

«Παρά τις εσωτερικές και τις εξωτερικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, παραμένει, επί της αρχής και στην πράξη, η καλύτερη επιλογή για το Ιράκ», τόνισε ο ιρακινός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του ιρακινού κοινοβουλίου το οποίο συνεδριάζει εκτάκτως στη Βαγδάτη.

Νωρίτερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών, στον πρεσβευτή Μάθιου Τούλερ δόθηκε το μήνυμα ότι «αυτές οι παράνομες στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες συνιστούν επιθέσεις και καταδικαστέες πράξεις που μπορούν να οδηγήσουν στην κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή και αποτελούν παραβίαση κυριαρχίας».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ ανακοίνωσε επίσης ότι προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έπειτα από «τις αμερικανικές επιθέσεις κατά ιρακινών βάσεων και την δολοφονία ιρακινών και φίλων στρατιωτικών διοικητών», καλώντας το να καταδικάσει τις αμερικανικές ενέργειες.

Η αμερικανική επιχείρηση εναντίον του πιο ισχυρού άνδρα στο Ιράν μετά τον ανώτατο ηγέτη Αγατολάχ Αλί Χαμενεϊ κατέστησε επιτακτικό το αίτημα για εκδίκηση και στις δύο χώρες και ενίσχυσε μια γενική αλληλεγγύη μεταξύ των σκληροπυρηνικών και των μετριοπαθών στο Ιράν ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο Ιράκ, η επίθεση θεωρήθηκε παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας. Στο Ιράν, ισοδυναμεί με μια πράξη πολέμου.

Η οργή ξεχείλισε αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε μέσω Twitter ότι οι ΗΠΑ έχουν ορίσει 52 στόχους στο Ιράν – ισάριθμους με τους ομήρους στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1979 – τους οποίους θα πλήξουν εάν η Ισλαμική Δημοκρατία επιτεθεί σε Αμερικανούς ή σε αμερικανικούς πόρους σε αντίποινα για την αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας