Η ψυχροπολεμική Ουκρανία ζητά βοήθεια του ΝΑΤΟ κατά Ρωσίας

662

Όσον αφορά την Ουκρανία, η Άγκυρα φαίνεται να καθορίζει τον ρυθμό για την εμβάθυνση της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της χώρας…

Η Ρωσία διερευνά αναφορές για τουρκικά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αναπτύσσονται για πρώτη φορά στον οκταετή εμφύλιο πόλεμο της Ουκρανίας. Οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις (UAF) υπό τη διοίκηση του καθεστώτος του Κιέβου ισχυρίστηκαν ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε μάχη εναντίον Ρώσων ανταρτών.

Αυτή είναι μια δυνητικά δραματική κλιμάκωση στον πόλεμο που σιγοκαίει. Γιατί σηματοδοτεί την άμεση εμπλοκή της Τουρκίας, μέλους του ΝΑΤΟ, στη σύγκρουση. Μέχρι στιγμής, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα κράτη του ΝΑΤΟ προμηθεύουν φονικά όπλα στο καθεστώς του Κιέβου για να ασκήσουν δίωξη κατά των αυτοανακηρυγμένων δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Αμερικανοί, Βρετανοί και Καναδοί στρατιωτικοί σύμβουλοι είναι επίσης γνωστό ότι έχουν πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές αποστολές με μονάδες μάχης UAF. Η Βρετανία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση πυραύλων Brimstone στο ουκρανικό ναυτικό.

Αλλά η φαινομενική ανάπτυξη τουρκικών επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι μια πιθανή αλλαγή παιχνιδιού. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρώφ υπαινίχθηκε τη σοβαρότητα όταν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Μόσχα διεξάγει επείγουσες έρευνες σχετικά με τη φερόμενη συμμετοχή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων Bayraktar TB2 τουρκικής παραγωγής.

Προηγουμένως, ο Λαβρώφ  συνέστησε στην Τουρκία να μείνει έξω από τη σύγκρουση και να μην τροφοδοτήσει τις ουκρανικές εχθροπραξίες.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η στήριξη του ΝΑΤΟ προς το καθεστώς του Κιέβου αποτελεί άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας. Η εκτίμηση του Κρεμλίνου δεν μπορεί παρά να  επιβαρυνθεί περισσότερο και μόνο από το γεγονός ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει πλέον εμπλακεί ως ένας από τους πρωταγωνιστές του πολέμου. Κατά πάσα πιθανότητα, το τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό θα πρέπει να βοηθήσει στη λειτουργία των πτήσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο πόλεμος στην περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας, γνωστής ως Ντονμπάς, συνεχίζεται εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια. Προκλήθηκε μετά από πραξικόπημα που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο τον Φεβρουάριο του 2014 εναντίον εκλεγμένης κυβέρνησης που είχε ευθυγραμμιστεί με τη Ρωσία. Το νέο καθεστώς χαρακτηρίζεται από αντιρωσική πολιτική και νεοναζιστική ιδεολογία. Ο εθνικός ρωσικός πληθυσμός του Ντονμπάς απέρριψε το υποστηριζόμενο από τη Δύση καθεστώς, οδηγώντας σε πόλεμο. Ο εθνικός ρωσικός λαός της Κριμαίας ψήφισε επίσης σε δημοψήφισμα τον Μάρτιο του 2014 να αποσχιστεί από την Ουκρανία και να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία, με την οποία έχει αιώνες κοινής ιστορίας. Οι δυνάμεις του Κιέβου κατηγορούνται για επιθετικότητα και πιθανά εγκλήματα πολέμου από βομβαρδισμούς κατοικιών και κρατικών υποδομών. Αυτή την εβδομάδα μια αποθήκη πετρελαίου στο Ντόνετσκ βομβαρδίστηκε από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Δεν είναι σαφές εάν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ήταν ένα από τα τουρκικά.

Δυτικές κυβερνήσεις και ΝΑΤΟ κατηγορούν τη Ρωσία για εισβολή στην Ανατολική Ουκρανία και προσάρτηση της Κριμαίας. Η Μόσχα το απορρίπτει αυτό ως παράλογη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Αυτή η δυσφήμηση είναι αναμφίβολα εν μέρει ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία διέκοψε τους διπλωματικούς δεσμούς την προηγούμενη εβδομάδα με το ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία δηλώνει ότι δεν αποτελεί άμεσο μέρος της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Επικαλείται τη Συμφωνία του Μινσκ που διαπραγματεύτηκε το 2015 με τη Γαλλία και τη Γερμανία, η οποία αναφέρει σαφώς ότι η Ρωσία δεν είναι μέρος της σύγκρουσης. Το σύμφωνο υποχρεώνει το Κίεβο να χορηγήσει αυτονομία στην περιοχή Ντονμπάς. Ωστόσο, το καθεστώς του Κιέβου αρνήθηκε πεισματικά να εφαρμόσει τη συμφωνία του Μινσκ, παρόλο που ο νυν πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξελέγη το 2019 με προεκλογικές υποσχέσεις για την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης.

Ο αναδυόμενος άξονας Κιέβου-Άγκυρας δεν  προέκυψε από το πουθενά. Η Τουρκία εκφράζει αυξανόμενη στήριξη προς την Ουκρανία. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη πρόσφατα σε προκλητικές δηλώσεις  για  μη αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους και την επιστροφή της χερσονήσου στην Ουκρανία.

Την περασμένη εβδομάδα επίσης, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κίεβο, κατά τη διάρκεια της οποίας  χαρακτήρισε τη Ρωσία ως τον «επιτιθέμενο» στη σύγκρουση της Ουκρανίας. Ο Όστιν είπε επίσης στη Μόσχα ότι η κόκκινη γραμμή της τελευταίας για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν άκυρη. Σαν σε υπογράμμιση της αποφασιστικότητας του Πενταγώνου, δύο πυρηνικά βομβαρδιστικά B-1B πέταξαν από το Τέξας στη Μαύρη Θάλασσα, από όπου εκδιώχθηκαν από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.

Στη συνέχεια, υπήρξε επίσης η σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, από την οποία αποκαλύφθηκε ένα νέο «γενικό σχέδιο για τον περιορισμό της Ρωσίας». Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Annegret Kramp-Karrenbauer  δήλωσε ότι τα πυρηνικά όπλα είναι απαραίτητα στην Ευρώπη για τον περιορισμό της Ρωσίας. Τα σχόλιά της προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της Μόσχας, η οποία κάλεσε τον Γερμανό στρατιωτικό ακόλουθο για την διαβίβαση διαμαρτυρίας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η Γαλλία και η Γερμανία – οι δύο άλλοι εγγυητές της Συμφωνίας του Μινσκ μαζί με τη Ρωσία – έχουν παραμείνει σιωπηλές παρά τις συνεχείς παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός στο Ντονμπάς από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου. Κάθε εβδομάδα, γίνονται επιθετικοί βομβαρδισμοί και επιθέσεις με όλμους κατά μήκος της Γραμμής Επαφής που πλήττουν οικισμούς στο Ντονέτσκ. Ωστόσο, το Παρίσι και το Βερολίνο κρατούν σιγή. Αυτό δεν είναι παρά μια σιωπηλή συνενοχή στην αποδοχή επιθετικότητας.

Συνολικά, τα μηνύματα αποτελούν ένα έντονο πράσινο φως από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ προς το καθεστώς του Κιέβου για  την ένταση των εχθροπραξιών εναντίον του Ντονμπάς. Αυτό τελικά σημαίνει Ρωσία.

Μαζί με τις πληροφορίες περί τουρκικών «Ντρόουν» να ενισχύουν την  δύναμη πυρός των  ουκρανικών δυνάμεων, αυτό πραγματικά εμφανίζει το ΝΑΤΟ  εμπόλεμο στο κατώφλι της Ρωσίας.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας έχουν αναπτυχθεί σε αρκετές πρόσφατες συγκρούσεις: στη Λιβύη για την υποστήριξη της κυβέρνησης που εδρεύει στην Τρίπολη εναντίον των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ, στη Συρία κατά των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπέρ του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας. Στον τελευταίο πόλεμο, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Άγκυρας πιστεύεται ότι διαδραμάτισαν αποφασιστικό ρόλο στο να δοθεί στο Αζερμπαϊτζάν το πάνω χέρι.

Ειρωνικά, όταν ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν φιλοξένησε τον Ερντογάν τον περασμένο μήνα στο Σότσι, οι δυο τους φαίνεται να επιδίδονται σε φιλική συζήτηση. Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε επίσης πρόσφατα την ανησυχία του για τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ σχετικά με φερόμενη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας. Υπήρξε φλυαρία ότι η Άγκυρα κινείται προς τη Μόσχα σε γεωπολιτική ευθυγράμμιση. Αυτό φαίνεται πολύ μακριά από την πραγματικότητα..

Όσον αφορά την Ουκρανία, η Άγκυρα φαίνεται να  δίνει τον ρυθμό για την εμβάθυνση της συμμετοχής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της χώρας. Δεδομένης της συλλογικής αμυντικής συμφωνίας του ΝΑΤΟ και των ήδη τεταμένων σχέσεων με τη Μόσχα, ο ευμετάβλητος Ερντογάν προκαλεί μια πολύ επικίνδυνη μοίρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας