Η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ ανήκουν στα ψάρια;

1379
υφαλοκρηπίδα

Αρκετοί, δήθεν από θέσεις Αριστεράς, ελεεινολογούν την προσπάθεια που οφείλει να κάνει η χώρα μας ( άσχετο αν δεν την κάνει επιτυχώς) για να προασπίσει τα θαλάσσια κυριαρχικά της δικαιώματα, ισχυριζόμενοι ότι δεν αξίζει τον κόπο και τους κινδύνους αυτό το εγχείρημα, αφού η εξόρυξη υδρογονανθράκων αφενός μπορεί να ρυπάνει τις θάλασσες και η ίδια η χρήση υδρογονανθράκων επιβαρύνει το περιβάλλον, ενώ τα κέρδη σε ένα βαθμό καρπώνονται οι πολυεθνικές.

Ακόμα όμως και αν ευσταθούν αυτά τα επιχειρήματα, και σε ορισμένες περιπτώσεις πράγματι ευσταθούν όσο αφορά τις εξορύξεις π.χ στο Ιόνιο πέλαγος και σε εδάφη Ηπείρου, ακόμα και τότε είναι αδιανόητο, αν όχι και εγκληματικό, η Ελλάδα να εγκαταλείπει τα θαλάσσια δικαιώματά της, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου τα επιβουλεύονται τρίτες χώρες και ειδικότερα η Τουρκία.

Και αυτό διότι τότε αυτή η τρίτη χώρα, καταπατώντας τα θαλάσσια κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, τα οποία δεν σχετίζονται μόνο με εκμετάλλευση του θαλάσσιου υπεδάφους για υδρογονάνθρακες αλλά και με τον αλιευτικό πλούτο, την διέλευση καλωδίων, την χρήση της θαλάσσιας επιφάνειας για ΑΠΕ κλπ. , θα προχωρήσει εκείνη με δικές της εξορύξεις και δική της εκμετάλλευση σε όσα εμείς ως χώρα υποτίθεται ότι θέλουμε να αποφύγουμε, ενώ παράλληλα με την απεμπόληση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, διατρέχουμε άμεσο κίνδυνο να απωλέσουμε και τα ίδια τα εδάφη μας, π.χ νησιά. τα οποία θα επικάθονται και θα περιβάλλονται από την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ τρίτης χώρας και εν προκειμένω της Τουρκίας.

Να, λοιπόν, γιατί είναι βαθύτατα λαθεμένες, αποπροσανατολιστικές και θα έλεγα επικίνδυνες για την Ελλάδα, την ειρήνη και την σταθερότητα, όλες αυτές οι απόψεις που με μεγάλη ευκολία και επιπολαιότητα ειρωνεύονται, λοιδορούν και περιφρονούν τον αγώνα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, για την προάσπιση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Αυτός ο αγώνας πρώτα απ’ όλα αφορά την κυριαρχία και την ίδια την ύπαρξη της χώρας, ανεξάρτητα με το τι πρεσβεύει κανείς για την εξόρυξη και την χρήση υδρογονανθράκων, που κι’ αυτά δεν επιδέχονται εύκολες γενικεύσεις για όλες συλλήβδην τις περιπτώσεις.

 

Κώστας Κρητικός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας