Η Τυνησία απειλεί με ακύρωση των εμπορικών συμφωνιών της με Τουρκία

1287
Η Τυνησία απειλεί με ακύρωση των εμπορικών συμφωνιών

Η Τυνησία είχε έλλειμμα 777 εκατομμυρίων δολαρίων στο εξωτερικό εμπόριο έναντι της Τουρκίας το 2020

Μια νέα κίνηση προήλθε από την Τυνησία, οι σχέσεις της οποίας με την Τουρκία έφτασαν σε οριακό σημείο μετά την εκδίωξη των Αδελφών Μουσουλμάνων από την κυβέρνηση στις 25 Ιουλίου.

Η Τυνησία ζήτησε επείγουσα αναθεώρηση της εμπορικής συμφωνίας με την Τουρκία με την αιτιολογία της “μείωσης του αυξανόμενου εμπορικού ελλείμματος”.

Ο Nbil Arfaoui, διευθυντής συνεργασίας με την Ευρώπη στο Υπουργείο Εμπορίου της Τυνησίας, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία ενδέχεται να είναι ανοικτές για την τροποποίηση ή ακόμα και την ακύρωση της συμφωνίας.

Ο Τυνήσιος υπουργός Εμπορίου Μοχάμεντ Μπουσάιντ έκανε επίσης μια δήλωση σχετικά με το θέμα και υποστήριξε ότι το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ Τουρκίας και Τυνησίας είναι αρνητικό για την Τυνησία. “Ζητήσαμε επισήμως αναθεώρηση των όρων της εμπορικής συμφωνίας, επειδή είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε την τοπική παραγωγή”, δήλωσε ο Μπουσάιντ.

Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Τυνησίας και Τουρκίας το 2020 ήταν 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενώ η Τουρκία εξήγαγε 928 εκατομμύρια δολάρια σε αυτήν, το ποσό των εισαγωγών καταγράφηκε στα 151 εκατομμύρια δολάρια. Ως εκ τούτου, η Τυνησία είχε έλλειμμα 777 εκατομμυρίων δολαρίων στο εξωτερικό εμπόριο έναντι της Τουρκίας το 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της TUIK, από τους πρώτους 6 μήνες του 2021, οι εξαγωγές της Τουρκίας στην Τυνησία ανήλθαν σε 701 εκατομμύρια δολάρια. Οι εισαγωγές από την Τυνησία καταγράφηκαν στα 124 εκατομμύρια δολάρια. Έτσι, το πρώτο εξάμηνο του 2021, η Τυνησία είχε έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου 577 εκατομμυρίων δολαρίων έναντι της Τουρκίας. Το έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου της Τυνησίας με την Τουρκία ήταν στα 697 εκατομμύρια δολάρια το 2019.

Η συμφωνία σύνδεσης, η οποία προβλέπει τη δημιουργία ζώνης ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και Τυνησίας, υπογράφηκε στις 25 Νοεμβρίου 2004 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2005. Με αυτήν, επισημοποιήθηκε η κατάργηση των δασμών στα βιομηχανικά προϊόντα στο πλαίσιο της συμφωνίας της 1ης Ιουλίου 2014.

Ωστόσο, η Τυνησία επέβαλε επιπλέον φόρο στα τουρκικά προϊόντα από το 2018, επικαλούμενη το τεράστιο έλλειμμα στις εμπορικές συναλλαγές με την Τουρκία.

Τι είχε προηγηθεί

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Kays Said ανακοίνωσε στις 25 Ιουλίου ότι θα εφαρμόσει το 80ο άρθρο του Συντάγματος, το οποίο του έδωσε υπερεξουσίες, επικαλούμενος τις διαμαρτυρίες που έγιναν σε όλη τη χώρα.

Ο Σαΐντ ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την εκτελεστική εξουσία με “τη βοήθεια της κυβέρνησης” υπό την ηγεσία ενός νέου πρωθυπουργού που θα διοριστεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ανακοίνωσε εξάλλου και την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας των βουλευτών.

Η κίνηση αυτή είχε προκαλέσει πανικό στην Άγκυρα, που βλέπει ένα ένα τα ”πουλόβερ” της μουσουλμανικής αδελφότητας στη Μεσόγειο να ξηλώνονται!

Μετά το στραπάτσο με την Αίγυπτο όπου η άνοδος του Αλ Σίσι εξοβέλισε την αδελφότητα που είχε μετατρέψει την χώρα του Νείλου σε υποχείριο της Άγκυρας και την αποσάθρωση της οργάνωσης αυτής στα περισσότερα αραβικά κράτη, η Τουρκία είδε ένα από τα τελευταία προπύργια των Αδελφών Μουσουλμάνων, την Τυνησία, να αλλάζει στρατόπεδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας