Η Τουρκία συμπεριφέρεται ως ιδιοκτήτης των Ίμια-Θεατής η Ελλάδα-Ο τουρκικός τύπος

951
Η Τουρκία συμπεριφέρεται ως ιδιοκτήτης των Ίμια

Τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του λιμενικού, γεγονός που αποτελεί ακόμα μία απόδειξη για τις προθέσεις της Τουρκίας αλλά και τον στόχο της για μια διευρυμένη ατζέντα συζητήσεων με την Ελλάδα

Στα ύψη παραμένει η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ το επεισόδιο στα Ίμια πυροδοτεί το κλίμα τη στιγμή που -κατά κοινή ομολογία- έχει ανοίξει ο δρόμος για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών.

Τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του λιμενικού, γεγονός που αποτελεί ακόμα μία απόδειξη για τις προθέσεις της Άγκυρας αλλά και τον στόχο της για μια διευρυμένη ατζέντα συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση.

Η Τουρκία αμφισβητεί όχι μόνο την ελληνική κυριαρχία αλλά και κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας…

Image

Εξάλλου, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η… αιφνιδιαστική του Αλβανού πρωθυπουργού, Edi Rama, στην Άγκυρα (χθες και σήμερα) αλλά και η συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επίκεντρο των συζητήσεων αποτελεί η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο αλλά και η υπόσχεση του Erdogan να κατασκευάσει οικίες για τους σεισμόπληκτους του Δυρραχίου του 2019.

Οι διερευνητικές επαφές

Όσον αφορά τις διερευνητικές επαφές, η Αθήνα αναμένει την επίσημη πρόσκληση από την Άγκυρα, αν και η ελληνική πλευρά θα επιθυμούσε αυτό να συμβεί μετά τις 20 Ιανουαρίου οπότε και ορκίζει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden.

Ωστόσο είναι προετοιμασμένη να ανταποκριθεί ανά πάσα στιγμή.

Βασική προϋπόθεση πάντως για την ελληνική πλευρά παραμένει η αυστηρή τήρηση της ατζέντας των διερευνητικών αλλά και η αποκλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας τόσο σε επίπεδο πράξεων όσο και σε επίπεδο ρητορικής για εφ’ όλης της ύλης συζήτηση.

Μάλιστα, η Αθήνα έχει πολλάκις διαμηνύσει ότι το μόνο θέμα που είναι προς συζήτηση είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα, σε αντίθεση με την Άγκυρα που θέλει συζήτηση για νησιά, αέρα και θάλασσα.

Το επεισόδιο στα Ίμια

Το βράδυ της 6ης Ιανουαρίου, ανοιχτά των Ιμίων σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής προχώρησε με ταχύτητα πάνω από δίχτυα τα οποία είχαν τοποθετήσει εκεί Έλληνες ψαράδες, με αποτέλεσμα να τα σκίσουν.

Στη συνέχεια, την εμφάνιση του έκανε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος, με την τουρκική ακταιωρό να αποχωρεί από την περιοχή.

Ωστόσο, κατά την αποχώρηση του το τουρκικό σκάφος έκανε επικίνδυνους ελιγμούς, με αποτέλεσμα να προσκρούσει στο σκάφος του Λιμενικού, προκαλώντας αξιοσημείωτη ζημιά, όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο.

Ο δήμαρχος Καλύμνου περιγράφει το περιστατικό

Σύμφωνα με την περιγραφή του δημάρχου Καλύμνου, Δημήτρη Διακομιχάλη, στον Σκάι, 5 ελληνικά αλιευτικά σκάφη από την Κάλυμνο μετέβησαν στην περιοχή των Ιμίων, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, για να ψαρέψουν τσιπούρες.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλύμνου, όταν οι Τούρκοι είδαν να ψαρεύουν τα ελληνικά αλιευτικά, σκάφη του τουρκικού λιμενικού εισέβαλαν εντός των χωρικών μας υδάτων, προσπαθώντας να κόψουν τις σημαδούρες των Ελλήνων ψαράδων.

Ο κ. Διακομιχάλης ανέφερε πως τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής που εισήλθαν στα χωρικά μας ύδατα ήταν 3, με αποτέλεσμα οι Έλληνες ψαράδες να ζητήσουν βοήθεια από το λιμενικό.

Την ώρα που ήρθαν τα σκάφη του ελληνικού λιμενικού σώματος, τουρκική ακταιωρός πραγματοποιώντας ριψοκίνδυνους ελιγμούς ήρθε σε επαφή με σκάφος του λιμενικού σώματος, με αποτέλεσμα το ελληνικό σκάφος να υποστεί ζημιές.

Η περιγραφή του επεισοδίου στα τουρκικά ΜΜΕ

Στον αντίποδα, τα τουρκικά ΜΜΕ περιγράφουν του περιστατικό χωρίς όμως να γίνεται αναφορά σε σύγκρουση.

«Η τουρκική ακτοφυλακή δεν επέτρεψε στους Έλληνες ψαράδες και την ακτοφυλακή να έρθουν στους βράχους Kardak (σ.σ. Ίμια) κοντά στην περιοχή Μπόντρουμ.

Η ένταση που βίωσε η τουρκική ακτοφυλακή, η οποία προηγήθηκε των Ελλήνων ψαράδων που άλλαζαν συνεχώς τη διαδρομή τους προς τους βράχους Kardak το μεσημέρι, αποτυπώθηκε και στις κάμερες των ειδήσεων.

Οι Έλληνες ψαράδες που ξεκίνησαν από τη Λέρο και την Καλυμνο για να έρθουν στους βράχους Kardak, 3,8 μίλια μακριά από την περιοχή Gümüşlük του Bodrum, προσπάθησαν να περάσουν από τα ελληνικά νερά, στους βράχους Kardak το μεσημέρι.

Η τουρκική ακτοφυλακή που περιπολούσε την περιοχή συνοδευόμενη από την ελληνική ακτοφυλακή σταμάτησε τους Έλληνες ψαράδες και την ακτοφυλακή δύο μίλια από τα βράχια. Η ένταση που διήρκεσε περίπου δύο ώρες συνέβη καθώς οι Έλληνες ψαράδες συχνά άλλαζαν τις διαδρομές τους.

Μετά την ένταση που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, οι Έλληνες ψαράδες επέστρεψαν στα νησιά τους και δύο σκάφη της ακτοφυλακής συνέχισαν να περιπολούν στην περιοχή.

Η τουρκική ακτοφυλακή απέτρεψε την κρίση που προσπαθούσαν να προκαλέσουν οι Έλληνες Λιμενικοί και οι ψαράδες στην περιοχή» αναφέρει η ιστοσελίδα «anterhaber.com».

Image

Στο εν λόγω δημοσίευμα περιλαμβάνονται και οι παρακάτω φωτογραφίες…

Η συνάντηση Rama – Erdogan

Ύστερα από πρόσκληση του Erdogan, o Rama πραγματοποιεί επίσκεψη στην Άγκυρα.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα Τίρανα δεν εξέδωσαν ανακοίνωση για την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας στην Τουρκία, ενώ υπογράφτηκαν και τρεις συμφωνίες, στους τομείς της υγείας, του πολιτισμού και των υποδομών.

Η τουρκική πλευρά υποσχέθηκε στους αλβανούς αξιωματούχους ότι σύντομα θα ανοίξει στα Τίρανα παράρτημα του Πολυτεχνείου Άγκυρας.

Ωστόσο πληροφορίες θέλουν το βασικό μενού των συνομιλιών να περιλαμβάνει και άλλα αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα όπως η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος στα 12 ναυτικά μίλια και η κατασκευή οικιών στους σεισμόπληκτους του Δυρραχίου του 2019, όπως υποσχέθηκε ο Erdogan.

«Επί του παρόντος, τα δύο ανοιχτά ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας είναι η κατασκευή ορισμένων οικιών για τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό, υπόσχεση της Τουρκίας, καθώς και η θαλάσσια συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία βασικά επηρεάζει περισσότερο τους Τούρκους» σημειώνει η abcnews.al.

Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Αλβανία έχουν συμφωνήσει να προσφύγουν στη Χάγη για τον ορισμό των μεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών.

Erdogan: Τουρκία και Αλβανία έχουν κοινή ιστορία

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Rama, o Erdogan δήλωσε ότι η σύμμαχος Αλβανία είναι φιλική και αδελφική χώρα, τονίζοντας ότι η Τουρκία και η Αλβανία ζούσαν μαζί για αιώνες, πολεμούσαν μαζί και έμειναν ανεξίτηλα σημάδια στην ιστορία των δύο αδελφικών χωρών.

«Μπορούμε να δούμε τα ίχνη της αιώνιας κοινής ιστορίας σε ένα ευρύ φάσμα από τη λογοτεχνία έως την τέχνη, από τη ζωή της σκέψης έως την αρχιτεκτονική», είπε ο Erdogan, επισημαίνοντας ότι από το Ελμπασάν έως την Κορυτσά, από τη Σκόδρα έως τον Αυλώνα υπάρχει η κοινή ιστορία και ο πολιτισμός μας σε κάθε γωνιά της Αλβανίας.

Ο Erdogan ανέφερε ότι έκαναν καθήκον τους να ενισχύσουν αυτούς τους δεσμούς, εμπνευσμένους από την παλαιά ιστορία.

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Αλβανία με 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, και λαμβάνοντας υπόψη τις συμβαλλόμενες υπηρεσίες, o Τούρκος πρόεδρος είπε: «Περισσότερες από 600 εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, παρέχοντας απασχόληση σε περίπου 15 χιλιάδες αλβανούς αδελφούς.

Σχεδιάζουμε να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας στην Αλβανία, ιδίως στους τομείς των υποδομών και του τουρισμού την επόμενη περίοδο.

Έτσι, σκοπεύουμε να φέρουμε την οικονομική μας συνεργασία σε μια νέα διάσταση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας