Η Τουρκία προετοιμάζεται για την Διάσκεψη της Αν. Μεσογείου, τέλος κυρώσεις 25-26/3/2021

787
Η Τουρκία προετοιμάζεται για την Διάσκεψη

O Erdogan έχει λόγο λέει ο Putin και το νέο σκάφος εξόρυξης

Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου 2021 δεν θα υπάρξουν κυρώσεις στην Τουρκία, με βάση έγκυρες πληροφορίες
Μεθοδικά η Τουρκία και ο τούρκος Πρόεδρος Erdogan σχεδιάζουν την συμμετοχή τους στην Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο και η νέα στρατηγική που θα ακολουθήσουν… είναι να επιχειρήσουν να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας με όλες τις χώρες…
Με βάση πληροφορίες οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα περιμένουν ο Biden ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ να αναλάβει τα καθήκοντα του και ακολούθως να συνδιαμορφώσουν μαζί με το ΝΑΤΟ την στρατηγική για την… Τουρκία.
Το βασικό ζήτημα είναι το εξής, ενώ η Τουρκία εμφανίζεται να διεκδικεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου και να ερευνά ελληνικές θαλάσσιες δικαιοδοσίες… στην πράξη η Τουρκία ενδιαφέρεται για την ενέργεια ή για την Γαλάζια Πατρίδα και ότι αυτό συνεπάγεται στην στρατηγική της;
Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι η Τουρκία αναζητάει φυσικό αέριο αλλά στην πράξη μέσω αυτού…προσπαθεί να επεκτείνει τα φυσικά της σύνορα ειδικά τα θαλάσσια μέσω της Blue Homeland ή Mavi Vatan ή Γαλάζια Πατρίδα όπου η Τουρκία διεκδικεί σχεδόν 3 φορές περισσότερη θαλάσσια δικαιοδοσία με βάση τα ισχύοντα από όλες τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις.

Ποιες οι κινήσεις της Τουρκίας;

Η Τουρκία προετοιμάζεται για τις 25 και 26 Μαρτίου 2021 για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής και θέλει να αποδειχθεί στα μάτια της Ευρώπης ότι έχει κάνει ουσιαστικές κινήσεις.
Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου 2021 δεν θα υπάρξουν κυρώσεις στην Τουρκία, με βάση έγκυρες πληροφορίες… ο χάρτης των κυρώσεων που σχεδιάζουν οι Βρυξέλλες και η διπλωματία της ΕΕ… έχουν τυπικό χαρακτήρα.
Η Τουρκία διαμεσολαβεί μετά την εμπλοκή της με τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα UAV στην νίκη των Αζέρων στο Nagorno Karabakh… στην ειρήνη μαζί με τους ρώσους.
Η Τουρκία άνοιξε εκ νέου την πρεσβεία της στο Ισραήλ κίνηση που έχει διττό στόχο να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το εβραϊκό κράτος αλλά και να περάσει ένα μήνυμα στην διακυβέρνηση Biden των ΗΠΑ.. ότι επιθυμεί ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σχεδιάζει να έρθει σε επαφές με την Αιγυπτιακή κυβέρνηση ενώ ήδη διατηρεί άριστες σχέσεις με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης την οποία έχει υποστηρίξει με τα μη επανδρωμένα UAV νικώντας σε ορισμένες μάχες τον στρατάρχη Haftar…

To Rosaline A… ξανά στην Λιβύη…

Το επίμαχο τουρκικό πλοίο Rosaline Α το οποίο αποτέλεσε πέτρα του σκανδάλου και προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ… καθώς μεταβιβάστηκαν ευρωπαίοι κομάντος στο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων καθώς υπήρχαν υπόνοιες ότι μεταφέρει όπλα παραβιάζοντας το embargo όπλων… συνεχίζει να εκτελεί δρομολόγια.
Το Rosaline ήταν πριν λίγες ημέρες στα στενά του Βοσπόρου, κοντά στην Κωνσταντινούπολη φόρτωσε νέα κοντέινερ και ακολούθησε πορεία μέσω του Αιγαίου, πέρασε κοντά από το ακρωτήριο Ταίναρο και βρίσκεται στην Τυνησία με κατεύθυνση την Λιβύη…
Arkas'tan Doğu Akdeniz'de basılan 'Roseline A' açıklaması
Με 6 πλοία η Τουρκία σε έρευνες και εξορύξεις

Το ολλανδικό πλοίο που λειτουργεί ως τρυπάνι εξορύξεων Fugro Synergy ήδη βρίσκεται στο λιμάνι της Sinop για να πραγματοποιήσει σεισμικές μελέτες στη Μαύρη Θάλασσα, θα μείνει στην περιοχή ένα μήνα.
Το Fugro Synergy, ύψους 95 μέτρων, με 6.593 τόνους και σημαία Μπαχάμες, αναχώρησε από την ολλανδική πόλη Ijmuiden στις αρχές και στόχος είναι να συνδράμει στις έρευνες των Τούρκων για το κοίτασμα 410 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που ανακάλυψαν.
Να τονιστεί ότι η Τουρκία διαθέτει 5 ερευνητικά πλοία και πλοία εξόρυξης και ουσιαστικά ενοικίασε και ένα έκτο πλοίο από την Ολλανδία.

Ο Putin θεωρεί τον Erdogan ότι τηρεί τον λόγο του…

Ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan είναι ένας άνθρωπος που τηρεί τον λόγο του, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Putin.
H δήλωση αυτή του Putin συνδέεται με τους S-400 αφού παρά τις υποτυπώδεις κυρώσεις από τις ΗΠΑ… η Τουρκία όχι μόνο δεν έκανε πίσω αλλά δηλώνει ότι του S-400 τους έχει για να τους χρησιμοποιήσει.
«Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί ηγέτες ανέφερε ο Putin.
Υπάρχουν εθνικά συμφέροντα.
Μερικές φορές είναι απαραίτητο να κάνουμε κάποιους συμβιβασμούς, άλλες φορές υπάρχει ανάγκη να επιμείνουμε στη θέση μας. Τα υπόλοιπα είναι αντιπαραγωγικά»
Κατά τον Putin o Erdogan… για τη χώρα του “πηγαίνει παντού”. «Συχνά διαφωνούμε για ορισμένα ζητήματα με τον Πρόεδρο Erdogan.
Ίσως μερικές φορές να έχουν και αντίθετες απόψεις.
Αλλά είναι ένας άνθρωπος που τηρεί το λόγο του.
Αν πιστεύει ότι είναι καλό για τη χώρα του, προχωράει εμπρός και δεν κάνει πίσω»

Ο ρόλος του ΝΑΤΟ

Με βάση τα στοιχεία του ΝΑΤΟ δείχνουν ότι οι «αστρονομικές» τουρκικές αμυντικές δαπάνες ήταν λίγο χαμηλότερες από το 1,52% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Τουρκίας το 2014, το οποίο αυξήθηκε στο 1,91%, ακριβώς κάτω από το όριο του 2% που έθεσε η συμμαχία , σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του 2020.
Εν τω μεταξύ, οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες ανήλθαν σε 2,21% σε 2,58% το 2014 και το 2020, αντίστοιχα.
Το πραγματικό ΑΕΠ της Τουρκίας μειώθηκε από 980 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 σε 943 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, ενώ η Ελλάδα έπεσε επίσης 17 δισεκατομμύρια δολάρια και μειώθηκε σε 190 δισεκατομμύρια δολάρια.
Με μια πενταπλάσια οικονομία, έξι φορές μεγαλύτερη γη, περισσότερο από 7,5 φορές μεγαλύτερο πληθυσμό, διάφορες συγκρούσεις στο κατώφλι της και υποτιθέμενη επιθετική πορεία, η Τουρκία ξόδεψε 13,30 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με τα 4,78 δισεκατομμύρια δολάρια της Ελλάδας, μόνο 2,8 φορές περισσότερα από την Ελλάδα.
Οι τουρκικές αμυντικές δαπάνες ήταν χαμηλότερες από την Ισπανία κατά 766 εκατομμύρια δολάρια, ή περισσότερες από εκείνες της Πολωνίας κατά 1,26 δισεκατομμύρια δολάρια ή τις Κάτω Χώρες κατά 1,23 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αναλογικά η Ελλάδα ξοδεύει 2,4 φορές περισσότερα από την Τουρκία, δεδομένης της θέσης στο εξωτερικό και της οικονομίας της.
Είναι σαφές ότι η Ελλάδα διατηρεί έναν ασυνήθιστα μεγάλο στρατό, χρησιμοποιώντας το 75,6% του αμυντικού προϋπολογισμού της για δαπάνες προσωπικού, ενώ παραιτείται από νέο εξοπλισμό ή έρευνα και ανάπτυξη.
Το ΝΑΤΟ από την μια θεωρεί μέλος και σύμμαχο χώρα την Ελλάδα αλλά όπως έχει αποδείξει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ…η Τουρκία έχει βαρύνουσα σημασία….

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας