Η Σουηδία τελείωσε τον κορωνοϊό χωρίς lockdown, κυρίως με συστάσεις

16339
Η Σουηδία τελείωσε τον κορωνοϊό

Μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας μπορούμε πιο εύκολα να κάνουμε συγκρίσεις μεταξύ χωρών, ώστε να δούμε τελικά ποιοι αντιμετώπισαν με τον καλύτερο τρόπο τον κορωνοϊό. 

Σίγουρα η Ελλάδα δεν θεωρείται ως χώρα πρότυπο στην αντιμετώπιση του Covid-19, καθώς επέβαλε (σύμφωνα με το Bloomberg) το πιο σκληρό lockdown του πλανήτη και οι νεκροί πλέον ανέρχονται σε 12.792. Ταυτόχρονα μετά από 1,5 χρόνο πανδημίας συνεχίζεται η «κρουσματολογία», αφού η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων αναθέρμανε ξανά τις συζητήσεις για lockdown, το οποίο θα είναι το 4ο!

Φυσικά εκτός το lockdown, το οποίο δεν βοήθησε να περιοριστεί ο ιός, η κυβέρνηση ποντάρει πλέον τα πάντα στα εμβόλια. Στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί περίπου το 50% του πληθυσμού και παρόλα αυτά τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, χθες Κυριακή ανακοινώθηκαν 1.465.

Και τέλος, τις τελευταίες ημέρες ζούμε έναν πρωτοφανές κύμα εκβιασμού, αφού η κυβέρνηση έχει ήδη επιβάλει τιμωρίες στους ανεμβολίαστους (αναμένονται και άλλες) και πιθανότατα αύριο ο Κ.Μητσοτάκης θα υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Από την άλλη υπάρχει μια χώρα, την οποία να υπενθυμίσουμε πως οι Έλληνες «ειδικοί» την κατηγορούσαν στην αρχή της πανδημίας, η οποία εδώ και μήνες έχει τελειώσει τον κορωνοϊό και δεν μπήκε ποτέ σε lockdown. 

Ο λόγος για την Σουηδία, η οποία αποφάσισε να αντιμετωπίσει με έναν πιο ελεύθερο τρόπο την πανδημία, δεν επέβαλε απαγορεύσεις και υποχρεωτικότητες, παρά μόνο κάποια ελάχιστα μέτρα στην εστίαση και για περιορισμένο χρονικό διάστημα (μέγιστος αριθμός πελατών ανά τραπέζι κτλ.) και κάποιες συστάσεις για τη χρήση μάσκας σε χώρους με συνωστισμό.

Μετά από 1,5 χρόνο η Σουηδία καταγράφει ελάχιστα κρούσματα και μηδενικούς θανάτους και προφανώς το κλίμα τρομοκρατίας και βίας που υπάρχει στη χώρα μας εκεί είναι κάτι άγνωστο.

Δείτε την εικόνα της πανδημίας στη Σουηδία: 

Πόσοι έχουν εμβολιαστεί στη Σουηδία; Περίπου όσοι στην Ελλάδα, δηλαδή το 53% του πληθυσμού με μια δόση και το 34% του πληθυσμού με δύο δόσεις. Και μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί πως οι εμβολιασμοί στη Σουηδία αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, μέχρι πριν περίπου μια εβδομάδα είχε αρκετά λιγότερους εμβολισμούς σε σχέση με την Ελλάδα.

Δείτε την εικόνα της Ελλάδας: 

Ο γιατρός Κωνσταντίνος Φαρσαλινός μίλησε στο pronews.gr για την περίπτωση της Σουηδίας:

«Η Σουηδία ήταν μια ακραία περίπτωση στην οποία δεν εφαρμόστηκε κανένα μέτρο, παρά μόνο ως σύσταση. Η Σουηδία με τα μέτρα που εφάρμοσε ως συστάσεις είχε λιγότερους θανάτους στο δεύτερο κύμα, απ’ όσους είχαμε εμείς στο πρώτο κύμα, γιατί στην Ελλάδα το πρώτο κύμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, δεν είχαμε πρώτο κύμα στην Ελλάδα την άνοιξη, δεν είχαμε ποτέ σοβαρό ιικό φορτίο, είχαμε ιό, αλλά όχι ιικό φορτίο. Και παράλληλα η Σουηδία είχε πολλούς παράγοντες που δεν είναι καθόλου ευνοϊκές γι’ αυτή, όπως για παράδειγμα ο καιρός, όπως και για παράδειγμα έχει πολλαπλάσια κρεβάτια σε οίκους ευγηρίας από την Ελλάδα, μακράν πολλαπλάσια».

Ενώ συνέχισε, συγκρίνοντας τη Σουηδία με τις άλλες Σκανδιναβικές χώρες:

«Αλλά όποιος θέλει να την συγκρίνει με τις άλλες Σκανδιναβικές χώρες ξεχνάει ότι και οι άλλες Σκανδιναβικές χώρες δεν μπήκαν σε εξάμηνο, οριζόντιο, καθολικό lockdown, κλείνοντας όλη την αγορά. Οπότε θα πρέπει να απευθύνετε την ερώτηση σας στους υπέρμαχους του lockdown, οι οποίοι θα πρέπει να μας αποδείξουν πως βοήθησε το lockdown και εμάς και τους υπόλοιπους και γιατί κάνουμε συγκρίσεις με τις άλλες Σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες πράγματι πέτυχαν πολύ λίγους θανάτους, οι οποίες όμως δεν μπήκαν ποτέ σε lockdown».

Τέλος, αναφέρθηκε και στο lockdown, τονίζοντας πως:

«Το lockdown είναι μια ακατάσχετη σπατάλη τεράστιων πόρων, δισεκατομμυρίων, που δεν αφήνει καμία παρακαταθήκη, διότι ξοδέψαμε πολλά δισ. ευρώ. Τι έμεινε από το lockdown; Τίποτα! Έμεινε η θεωρία ότι αν δεν κάναμε lockdown θα είχαμε περισσότερους θανάτους. Το οποίο είναι πολύ θεωρητικό. Όταν δεν έχεις κανένα επιχείρημα, μπορείς να επικαλεστείς μια πάντα θεωρητική καταστροφή για να φανεί ότι άσκησες ευεργετικό έργο. Η πραγματικότητα είναι πως είναι εξαιρετικά αμφίβολα τα οποιαδήποτε οφέλη του lockdown και τεράστιες οι βλάβες του lockdown, και ελπίζω να μην μας ξανά φέρουν σε κατάσταση να τις βιώσουμε»

Πηγή: Pronews – Θάνος Νικηταράς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας