Η Μόσχα θα αποκαταστήσει την πλήρη ισότητα στους όρους εργασίας των διπλωματικών αποστολών της με εκείνες των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο υπουργός των Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρώφ. Η δήλωση έγινε σε συνέχεια της αμερικανικής εντολής στην ρωσική διπλωματική να εγκαταλείψουν και παραδώσουν εντός διημέρου το ρωσικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο και τις δύο εμπορικές αντιπροσωπείες στην Ουάσιγκτων και την Νέα Υόρκη.*
Οι ρωσικές αρχές, είπε ο Λαβρώφ, είχαν ζητήσει από τους Αμερικανούς να φροντίσουν ώστε ο συνολικός αριθμός των μελών του διπλωματικού προσωπικού τους που εργάζεται στη Ρωσία να είναι ίσος με τον αριθμό των Ρώσων διπλωματών στις ΗΠΑ.
«Αλλά τότε είχαμε συμπεριλάβει σ’ αυτό το σύνολο και τα μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα ΄Εθνη», εξήγησε ο Λαβρώφ, σε πρες κόνφερενς στο Αμάν της Ιορδανίας. Φυσικά αυτή είναι μια διαφορετική αποστολή, άσχετη από τις αμερικανο-ρωσικές διμερείς σχέσεις. Και το εκάναμε, δείχνοντας την καλή μας θέληση –συνέχισε. Οι Αμερικανοί τσέπωσαν την ευγενική μας χειρονομία και είπαν «αν οι Ρώσοι θέλουν ισότητα, ανάγκασέ τους να κλείσουν ένα από τα τέσσερα προξενεία τους, αφού εμείς έχουμε τρία στη Ρωσία.»
Το Στέητ Ντηπάρτμεντ επέμενε ότι η ενέργεια ήταν σε ανταπόδοση της απόφασης της Μόσχας να περιορίσει τον αριθμό του Αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού στη Ρωσία. (Σημ: Που ήταν η καθυστερημένη απάντηση Πούτιν στην απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών και την κατάσχεση δύο διπλωματικών εγκαταστάσεων παραθερισμού, τις παραμονές της αποχώρησης Ομπάμα, με αιτιολογικό «την ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ».)
Ο Λαβρώφ πρόσθεσε ότι η Μόσχα εξετάζει τώρα τις συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί η αμερικανική διπλωματική υπηρεσία στη Ρωσία και η Ρωσική αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ. « Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να ισχύει το κριτήριο της ισότητας, θα φροντίσουμε να φέρουμε αυτές τις συνθήκες σε πλήρη σεβασμό της αρχής της ισότητας», τόνισε ο Λαβρώφ.
Την περασμένη βδομάδα, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε επίσης στην ανισότητα στην αμοιβαία διπλωματική εκπροσώπηση ΗΠΑ και Ρωσίας.
«Είχαμε συμφωνήσει με τους (Αμερικανούς) εταίρους μας ότι θα πρέπει να υπάρχει ισότητα στον αριθμό του διπλωματικού προσωπικού Ρωσίας και ΗΠΑ. Υπήρχαν κάπου 1300 διπλωμάτες από τις ΗΠΑ και εμείς είχαμε 455. Το διορθώσαμε», είπε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους.
«Αλλά μεταξύ των 455 του διπλωματικού μας προσωπικού στις ΗΠΑ είναι 155 που εργάζονται στα Ηνωμένα ΄Εθνη. Αυτοί δεν αποτελούν μέρος του διπλωματικού σώματος που είναι διαπιστευμένο στο αμερικανικό Υπουργείο των Εξωτερικών», εξήγησε. «Ώστε η πραγματική ισότητα δεν είναι να έχουν οι ΗΠΑ 455 διπλωμάτες ,αλλά 155 λιγότερους.»
Πηγή: Russian Insider
Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού
*Στη Ρωσία προκάλεσε σάλο και οξύτατες αντιδράσεις όχι τόσο το κλείσιμο του προξενείου στο Σαν Φρανσίσκο –μολονότι η πόλη αυτή είναι το ιστορικό κέντρο της ρωσικής κοινότητας στις ΗΠΑ και το μέτρο στόχευε την έκδοση βίζας για τη Ρωσία- όσο το 48ωρο της προθεσμίας για την εκκένωση και η εισβολή και έρευνες του Εφ Μπι Αϊ, παρόντος του προσωπικού, κατά παράβαση των συμβάσεων της Γενεύης για το διπλωματικό άσυλο.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ κατήγγειλε το γεγονός σε οξύτατη διατύπωση, ο βοηθός υπουργός των Εξωτερικών Σεργκέϊ Ριαμπκώφ το χαρακτήρισε «κρατικό χουλιγκανισμό» και ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε πως η νομική υπηρεσία θα υποβάλει μήνυση για παραβίαση του διπλωματικού ασύλου στην αμερικανική Δικαιοσύνη, « για να της δώσει την ευκαιρία να επιβεβαιώσει την για το αδέκαστο φήμη της». Το γεγονός προκάλεσε διεθνή αίσθηση, αρθρογραφικό στιγματισμό, και αιχμηρά ερωτήματα από δημοσιογράφους του Ασσοσιέϊτετ και του CNNστο μπρίφιγκ του Στέητ Ντηπάρτμεντ, που έφεραν την εκπρόσωπο σε σύγχυση και απρεπείς αντιδράσεις.