Η Ουκρανία κατάσχει προκλητικά περιουσιακά στοιχεία της Gazprom – Πιθανός ( ; ) νέος ενεργειακός πόλεμος

1827
κατάσχει

Η Ουκρανία κατάσχει περιουσιακά στοιχεία της Gazprom Επικαλούμενη απόφαση του δικαστηρίου της Στοκχόλμης. 

Οι ουκρανικές αρχές άρχισαν την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom λόγω της μη συμμόρφωσής της εταιρείας με την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου της Στοκχόλμης.

Να σημειωθεί ότι στις 5/3 η Gazprom είχε ανακοινώσει ότι ακυρώνει δύο συμφωνίες με την ουκρανική Naftogaz.

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία προβαίνει στην ακύρωση της συμφωνίας που αφορά και τη διαμετακόμιση και την προμήθεια φυσικού αερίου, παραθέτοντας δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Gazprom A. Miller ο οποίος λέει: “Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με το να λύνονται εις βάρος μας τα οικονομικά προβλήματα της Ουκρανίας“.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Naftogaz A. Kakbalov χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές “εκβιασμό“, “ξεχνώντας” επιμελώς το τεράστιο συσσωρευμένο χρέος της εταιρείας του προς την Gazprom, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, το οποίο ουδέποτε απέδωσε στην ρωσική εταιρεία, ενώ είχε παράλληλα την απαίτηση της συνέχισης της απρόσκοπτης ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουκρανία!

Όπως δήλωσε ο Miller, η Gazprom οδηγήθηκε στην ακύρωση των ισχυουσών συμφωνιών με την Ουκρανία εξαιτίας της ετυμηγορίας του διαιτητικού δικαστηρίου που βασίστηκε στη συμφωνία για τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου (transit).

Το διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης, έχοντας ως γνώμονα την αρχή των δύο μέτρων και δύο σταθμών, υιοθέτησε μια ασύμμετρη απόφαση όσον αφορά τις συμφωνίες διαμετακόμισης και προμήθειας φυσικού αερίου” δήλωσε ο Miller.

Το διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης στην ουσία υποχρέωσε τη Gazprom να διοχετεύει ετησίως μέσω Ουκρανίας (transit) 110 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου.

Οι ειδήμονες εκτιμούν ότι η διακοπή των σχέσεων Ουκρανίας – Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας θα έχει, ουσιαστικά, μονομερείς αρνητικές συνέπειες για τους πολίτες της Ουκρανίας, οι οποίοι ήδη περνούν τον φετινό (ιδιαίτερα βαρύ) χειμώνα σε συνθήκες πολικού ψύχους ακόμα και σε κλειστούς χώρους! Είναι χαρακτηριστικό, ότι με απόφαση του ουκρανικού Υπουργείου Παιδείας πριν από 2, περίπου, μήνες, είχαν διακόψει προσωρινά την λειτουργία τους όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, από τα δημοτικά σχολεία έως τα ΑΕΙ, λόγω των κάκιστων συνθηκών που επικρατούσαν στις διδακτικές αίθουσες, εξαιτίας της έλλειψης θέρμανσης!

Ακόμα χειρότερα θα γίνουν τα πράγματα εάν, όπως έχει εξαγγείλει η ουκρανική κυβέρνηση, το ρωσικό φυσικό αέριο αντικατασταθεί, έστω και εν μέρει, από φυσικό αέριο που θα εισάγεται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τιμή τετραπλάσια από αυτήν που η Ουκρανία το προμηθευόταν από την Ρωσία! Η θέρμανση θα γίνει προνόμιο για λίγους, μαζί με πολλά άλλα κοινωνικά αγαθά, τα οποία στερείται ήδη η συντριπτική πλειονότητα των Ουκρανών πολιτών, εξαιτίας της σκληρής και αντιλαϊκής νεοφιλελεύθερης πολιτικής λιτότητας της πραξικοπηματικής κυβέρνησης της χώρας, που έρχεται ως συνέπεια της εφαρμογής ενός είδους «μνημονίου» αντίστοιχου με αυτά που γνωρίζουμε καλά στην Ελλάδα.

“Η μονομερής απόφαση ακύρωσης των συμφωνιών που αφορούν το φυσικό αέριο, μπορούν να κάνουν την κατάσταση ανεξέλεγκτη και να οδηγήσουν στην όξυνση των σχέσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας”, λέει ο διευθυντής του τμήματος του οίκου Fitch D. Maritsenko.

Η απόφαση του δικαστηρίου της Στοκχόλμης δεν είναι συμμετρική, εκτιμά η διευθύντρια της σχολής οικονομίας του Skolkovo T. Mytrova.

Θεωρεί όμως ότι η μορφή της απάντησης, όσον αφορά την ακύρωση του συμφωνίας υπήρξε “πολύ έντονη, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπ όψιν το γεγονός ότι δεν προηγήθηκαν διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους“.

Η ίδια δεν αποκλείει το γεγονός η αντίδραση αυτή να συνιστά “τρόπο για επανέναρξη των συνομιλιών, ώστε να εξαναγκάσει την άλλη πλευρά να προχωρήσει σε ένα πιο εποικοδομητικό διάλογο, ώστε να επακολουθήσει μια πιο διαλλακτική στάση και να συμπεριληφθούν πρόσθετοι όροι στο πακέτο των συμφωνιών“.

Η αντίδραση της Gazprom στην ουσία είναι κατανοητή, εκτιμούν ειδικοί από τον χώρο της ενέργειας.

Η Gazprom ανακοινώνοντας ότι θα ακυρώσει την συμφωνία με τη Naftogaz, επιχειρεί επί της ουσίας να λύσει δύο ζητήματα: να περιορίσει στο ελάχιστο τις συνέπειες από την απόφαση το διαιτητικού δικαστηρίου της Στοκχόλμης και να ασκήσει πιέσεις κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό ευνοήσει, τρόπω τινί, τα σχέδια κατασκευής των άλλων αγωγών φυσικού αερίου που παρακάμπτουν την Ουκρανία και κυρίως στην κατασκευή της πρώτης γραμμής του Nord Stream.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες επισημαίνουν ότι στις αρχές του 2015 η Gazprom είχε ανακοινώσει ότι θα διακόψει τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας από το 2020 προτείνοντας στην ΕΕ να κατασκευάσει “σήμερα” αγωγούς φυσικού αερίου μέσω των οποίων θα διοχετεύεται το φυσικό αέριο του αγωγού Turkish Stream.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν εν συνεχεία, ότι οι βασικοί καταναλωτές ρωσικού φυσικού αερίου της Ευρώπης πρότειναν στη Gazprom να κατασκευάσει τον αγωγό Nord Stream2.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom A. Miller, πριν ανακοινώσει την 1η Μαρτίου ότι ακυρώνει τις συμφωνίες με την Naftogaz βρέθηκε στην Τουρκία, αλλά όταν ρωτήθηκε από τα ΜΜΕ για τον σκοπό της επίσκεψης του εκεί, εκείνος αρνήθηκε να σχολιάσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας