Η κυβέρνηση κρύβει κάτω από το χαλί την κερδοσκοπία στην ενέργεια…

873
Η κυβέρνηση κρύβει κάτω από το χαλί την κερδοσκοπία στην ενέργεια
Κρύβονται επιμελώς τα πλήρη στοιχεία για την συνολική άνοδο της τιμής της Mwh ενώ το Χρηματιστήριο Ενέργειας αρκείται στη δημοσιοποίηση μιας τελικής τιμής

Κρύβονται επιμελώς τα πλήρη στοιχεία για την συνολική άνοδο της τιμής της Mwh ενώ το Χρηματιστήριο Ενέργειας αρκείται στη δημοσιοποίηση μιας τελικής τιμής, με τους εδικούς να λένε ότι δεν φτάνει για να αποκαλύψει τις εγχώριες δυνάμεις που συμβάλλουν στην άνοδο της Mwh.
To Χρηματιστήριο Ενέργειας με τα μισά εργαλεία στη διάθεση του, ανέλαβε , ανέτοιμο όπως λένε οι γνωρίζοντες, να υλοποιήσει το νέο Target Model για τον προσδιορισμό του κόστους της Mwh ανά ημέρα από την 1η Νοεμβρίου 2020.
Οι βασικοί συντελεστές για την εκτόξευση στα ύψη της τιμής του ρεύματος παραμένουν και είναι η βίαιη άνοδος των ρύπων (C02) για το λιγνίτη όπως και του φυσικού αερίου που τριπλασιάστηκαν από τις αρχές του έτους.
Πρόκειται για επιπλέον οικονομική επιβάρυνση προς τους παραγωγούς ενέργειας όπως του λιγνίτη και του φυσικού αερίου αλλά στη συνέχεια πέφτουν στις πλάτες των καταναλωτών.
Να σημειωθεί ότι το κόστος για τη ΔΕΗ ανά Mwh για τον λιγνίτη τη χρονιά που πέρασε ήταν στα 104 ευρώ από 70 ευρώ που ήταν το 2019.
Επίσης οι παραγωγοί ενέργειας με φυσικό αέριο έχουν επιπλέον κόστη αρχικά εκτός από την άνοδο της τιμής του ΦΑ όπως είναι οι ρύποι
Οι τιμές έχουν διπλασιαστεί και στις δύο κατηγορίες του φυσικού αερίου συμβάλλοντας στην άνοδο της χονδρεμπορικής τιμής η οποία σε σχέση με πέρυσι έχει τριπλασιαστεί πιέζοντας οικονομικά τα «μικρά» και «μεσαία» νοικοκυριά.
Για σήμερα το κόστος της Mwh ανήλθε στα 175,39 ευρώ σημειώνοντας άνοδο 1,51% σε σχέση με χθες που η τιμή της ήταν στα 172,77 ευρώ.

Άγνωστα και για τους ειδικούς που οφείλεται η άνοδος της τιμής της Mwh

Ωστόσο τα δημόσια δεδομένα που δίνει καθημερινά το Χρηματιστήριο Ενέργειας δεν λένε όλη την αλήθεια για το πώς διαμορφώθηκε η τιμή της Mwh ενώ δεν υπάρχουν όλα τα στοιχεία για να δουν αρχικά οι άμεσα ενδιαφερόμενοι ( παραγωγοί και πάροχοι ενέργειας) και στη συνέχεια οι καταναλωτές όλους τους συντελεστές αύξησης του ρεύματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελική τιμή της Mwh σε ποσοστό 20% διαμορφώνεται από την Αγορά της Εξισορρόπησης με τους παραγωγούς ενέργειας να δίνουν τιμές πώλησης στον ΑΔΜΗΕ για το δικό τους προϊόν ενώ στα προηγούμενα στάδι … εκτός των αλλών και από τις διεθνείς τιμές.
Τον Αύγουστο η Αγορά Εξισορρόπησης επιβάρυνε κατά 9,38 ευρώ με τη μέση τιμή της Mwh να ανέρχεται σε 136,7 ευρώ ανά Mwh τον Αύγουστο του 2021 από 53,3 ευρώ που ήταν τον Αύγουστο του 2020, σημειώνοντας αύξηση 156%.
Ακόμη από τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών που συλλέγει ενώ απουσιάζουν κρίσιμα και σημαντικά δεδομένα με τους αρμόδιους να τα «σβήνουν» στα φώτα της δημοσιότητας.
Για τον μέσο πολίτη να αναφέρουμε ως παράδειγμα αυτό που κάνει το κράτος που βάζει το Ειδικό Φόρο στα Καύσιμα και μετά προσθέτει το ΦΠΑ.
Δηλαδή ο ένας φόρος ακολουθεί τον άλλο.

Τι κρύβουν επιμελώς και μέχρι πότε !!!

Οι τιμές αγοράς και πώλησης , όπως ποιες μονάδες ανεβάζουν τις τιμές , ποιος βάζει τιμές που τις απογειώνουν τις τιμές , ποιοι αγοράζουν σε υψηλές τιμές και γιατί .
Το παζλ των στοιχείων γίνεται απόκρυφο χωρίς κάποιος να μπορεί να δικαιολογήσει με τον παραδοσιακό τρόπο όπως με χαρτί και μολύβι. Δηλαδή να φέρει στην επιφάνεια τις διεθνείς συνθήκες , όπως και τις εγχώριες για να αποκαλύψει όλη την γκάμα των αιτιών που ανεβάζουν τις τιμές.
Θα ήταν λάθος προσέγγιση για κάποιον να λάβει υπόψη μόνο την τελική τιμή και την κατανάλωση ρεύματος μιας ημέρας.
Παράδειγμα Για την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου οι εγχώριες παραγωγικές μονάδες συμφώνησαν να δώσουν στην κατανάλωση 136.579 Mwh προς 175,39 ευρώ ανά Mwh.
Οι μονάδες Φυσικού Αερίου θα προσφέρουν τις 81.434 Mwh , με αυτά τα στοιχεία δεν είναι εφικτό και με τα μαθηματικά της Στ Δημοτικού να αποκαλύψεις πόσο κόστισε η Mwh που παρήγαγε μια θερμική μονάδα φυσικού αερίου.
Η ΕΒΙΚΕΝ με επιστολές της προς τη Αρχή Ρυθμιστικής Ενέργειας προσπαθεί να αφυπνίσει το αρμόδιο για τις «αταξίες» του Χρηματιστηρίου Ενέργειας , που για ορισμένους ερμηνεύεται ως πριμοδότηση των παραγωγών έναντι των καταναλωτών που πληρώνουν το μάρμαρο των ανατιμήσεων.
Σε μια επιστολή προς τη ΡΑΕ, η ΕΒΙΚΕΝ, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Θα ήταν ορθότερο να εξετάζουμε τα συνολικά τους κέρδη ως παραγωγών και προμηθευτών τα επόμενα έτη, εάν μάλιστα συνυπολογίσουμε και τη δραστηριότητα τους ως παραγωγών ΑΠΕ, δραστηριότητα που τους δίνει πρόσθετο πλεονέκτημα για σύναψη εσωτερικών ή/και ενδοομιλικών πράσινων PPAs με προφανή κέρδη.
Συμπερασματικά όχι μόνο δεν υπάρχει λειτουργία επί ζημία των CCGTs στα επόμενα έτη, ελλείψει ανταγωνισμού, αλλά οι μονάδες αυτές έχουν εξασφαλισμένα κέρδη από την αγορά εξισορρόπησης, όπου έχουν αποδεδειγμένα market power την οποία και ασκούν.
Επιλεκτικά υποβαθμίζεται η προτεινόμενη εφαρμογή του μηχανισμού scarcity pricing function, ο οποίος διασφαλίζει για τα CCGTs επιπλέον έσοδα σε περιόδους έλλειψης ισχύος, συνθήκη η οποία μετά την αποχώρηση των λιγνιτικών μονάδων θα είναι συχνή.»

Το «μπαλάκι» των ευθυνών

Το ρεπορτάζ του BN για την αναζήτηση των επιπλέων στοιχείων κόστους παραγωγής και πώλησης, αρχικά προς τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος δείχνει το Χρηματιστήριο Ενέργειας , στη συνέχεια, δείχνουν ως αρμόδιο τον ΑΔΜΗΕ για να καταλήξουν και οι δύο μαζί να δείξουν τη ΡΑΕ που είναι η Εποπτεύουσα Αρχή για τα όσα συμβαίνουν στην τιμολόγηση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος .
Ο Σεπτέμβριος αναμένεται να οδηγήσει τη μέση τιμή της Mwh υψηλότερα του Αυγούστου .
Με τις τρέχουσες συνθήκες θεωρείται αρκετά πιθανό το Χειμώνα λόγω της αυξημένης ζήτησης για θέρμανση να φτάσει στα 200 ευρώ ανά Mwh.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Πηγή: bankinngews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας