Η Ευρυτανία ενωμένη απέναντι στις αιολικές συστοιχίες

1039
ευρυτανία

Εκατοντάδες πολίτες και θεσμικοί φορείς συμμετείχαν στην ημερίδα-εκδήλωση στο Καρπενήσι

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ημερίδα-εκδήλωση, στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου,την Κυριακή 12 Ιανουαρίου, με τίτλο «Η ζωή μας τα Βουνά μας, το μέλλον τους η ζωή μας», που οργάνωσαν οι Δήμοι Αγράφων και Καρπενησίου, δεκάδες ευρυτανικοί σύλλογοι και κινήματα.

Εκατοντάδες πολίτες παρακαλούθησαν τις εργασίες της ημερίδας-εκδήλωσης προβάλλοντας το ενδιαφέρον, τον προβληματισμό και την ανησυχία τους για το μέλλον της Ευρυτανίας από την επικείμενη εγκατάσταση των αιολικών συστοιχιών στα Άγραφα και τις δεκάδες αδειοδοτήσεις ΒΑΠΕ σε όλη την Ευρυτανία.

Όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν την αντίθεσή τους στην μετατροπή της Ευρυτανίας σε βιομηχανική ζώνη από τις ΒΑΠΕ (αιολικές συστοιχίες, φωτοβολταϊκά, μικρά υδροηλεκτρικά) που θα φέρουν καταστροφικές συνέπειες, χωρίς επιστροφή στο φυσικό περιβάλλον, τις ανθρώπινες δραστηριότητες και την υγεία των οργανισμών. Στο αντίποδα μιας καταστροφικής εκβιομηχανοποίησης παραδέχθηκαν όλοι την Ήπια-Αειφόρο Ανάπτυξη που ταιριάζει στην ορεινότητα ολόκληρου του Νομού Ευρυτανίας και κρατάει αδιατάρακτο το Φυσικό Περιβάλλον, τον πολιτισμό και μπορεί να ξαναγεμίσει τα χωριά της!!!

Εν περιλήψει τα πορίσματα της ημερίδας-εκδήλωσης έχουν ως εξής:

Την ημερίδα-εκδήλωση άνοιξε κ. Χρήστος Χρυσικός νομικός, Γραμματέας του Συλλόγου Απανταχού Κερασοβιτών «το Καραούλι» απευθύνοντας χαιρετισμό εκ μέρους του Συντονιστικού Αθήνας και λέγοντας ότι η Ευρυτανία στα μέρες μας ζητάει την προστασία μας.Καλούμαστε να υπερασπιστούμε την τιμή των βουνών μας, τη φυσιογνωμία τους, την ίδια τους την ύπαρξη. Σε έναν νομό με 70% δακοκάλυψη που συμβάλλει ήδη τα μέγιστα στο κλίμα της περιοχής με τις κατάφυτες εκτάσεις της και η οποία έχει πληρώσει αδρά το ενεργειακό της χρέος με την δημιουργία της λίμνης Κρεμαστών ζητάται για ακόμα μια φορά να πληρώσει δυσανάλογο φορτίο.Προφανώς το κίνημα κα οι άνθρωποί του αναγνωρίζουν την ανάγκη προστασίας του κλίματος και δεν είναι εν γένει αντίθετοι με τις ΑΠΕ, ωστόσο απορρίπτει υποκριτικές οικολογικές προθέσεις και λεγόμενες επενδύσεις που δεν εξυπηρετούν την πρωτογενή ανάπτυξη της περιοχής και των κατοίκων της. Στη φαινομενική αγωνία για την διάσωση του κλίματος απαντάμε πως εμείς θα σώσουμε τα Άγραφα, τον φυσικό τους πλούτο και την ιστορία μας.

 Στην συνέχεια ο καθηγητής Α.Π.Θ Δρ. Θεοχάρης Ζάγκας αναφέρθηκε στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εγκατάσταση αιολικών συστοιχιών στην περιοχή των Αγράφων. Συγκεκριμένα τόνισε τον κίνδυνο που διατρέχουν τα εδάφη, οι υδατικοί πόροι, η βιοποικιλότητα όλων των επιπέδων (γενετική, διειδική, οικολογική και τοπίων) καθώς και οι διάφορες παραδοσιακές δραστηριότητες. Λόγω των ζητημάτων αυτών απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός σε επίπεδο Επικράτειας και εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε μέρη όπου δεν υπάρχουν ανταγωνιστικές χρήσεις ή τα οικοσυστήματα είναι πολύ υποβαθμισμένα, εξαιτίας υπερεκμετάλευσης στο πρόσφατο παρελθόν.

Εναλλακτικά για την παραγωγή ενέργειας πρότεινε την ανάγκη αξιοποίησης της πλεονάζουσας βιομάζας των δασών της Π.Ε. Ευρυτανίας κάτι που θα συμβάλλει στην προστασία των δασών, στο ενεργειακό ζήτημα αλλά και στην απασχόληση μεγάλου αριθμού ατόμων. Και τέλος τόνισε ότι κρίνεται αναγκαίος, ο στρατηγικός σχεδιασμός δικτύου μονοπατιών ευρωπαϊκών προδιαγραφών και η σταδιακή τους υλοποίηση, για την προσέλκυση μιας μεγάλης μερίδας τουριστών οι οποίοι ενδιαφέρονται για τις ομορφιές της ορεινής Ελλάδας.

Ο καθηγητής του Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών Δρ Σταύρος Αλεξανδρής ανέλυσε πως στις ημέρες μας η κλιματική αλλαγή αποτελεί άλλοθι επιβολής περιβαλλοντικών μέτρων και πράσινων φόρων που οδηγούν την κοινωνίας μας σε φτωχοποίηση. Η πολιτική μηδενικού άνθρακα που προτείνεται για το 2050 είναι επιζήμια και μη ρεαλιστική. Υπάρχουν πολλά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι τα μέτρα μείωσης του CO2 είναι δαπανηρά και ατελέσφορα.

Το CO2 δεν αποτελεί ρύπο με την έννοια που του αποδίδεται. Είναι αέριο απαραίτητο για τη ζωή στον Πλανήτη. Η κλιματική επιστήμη οφείλει να είναι λιγότερο πολιτική, ενώ οι πολιτικές για το κλίμα οφείλουν να είναι πιο επιστημονικά θεμελιωμένες. Οι επιστήμονες οφείλουν να αναγνωρίζουν ανοιχτά τις αβεβαιότητες και τις υπερβολές στις προβλέψεις για την παγκόσμια θέρμανση ενώ οι πολιτικοί οφείλουν να υπολογίζουν με νηφαλιότητα το πραγματικό κόστος καθώς και τα εικαζόμενα οφέλη των μέτρων πολιτικής που λαμβάνουν.

Η πολιτική κλίματος οφείλει να σέβεται την επιστημονική και οικονομική πραγματικότητα. Tο γεωλογικό παρελθόν αποκαλύπτει ότι το κλίμα της Γης έχει υποστεί μεταβολές σε όλη τη διάρκεια που υπάρχει ο πλανήτης, με φυσικές ψυχρές και θερμές περιόδους.

Ο πλανήτης έχει θερμανθεί με ρυθμό λιγότερο από το ήμισυ αυτού που προβλεπόταν από την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) με βάση τα μοντέλα των ανθρωπογενών επιπτώσεων και διαφορών στο ισοζύγιο της ακτινοβολίας. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος πανικού και συναγερμού. Ήδη το ένα τρίτο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τάχθηκε ενάντια στο Ψήφισμα της 28ης Νοεμβρίου 2019 σχετικά με την κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κλιματική κρίση και επικινδυνότητα!.

Το παραπάνω αναφερόμενα αποτελούν σημεία μιας κοινής Παγκόσμιας δήλωσης που συνυπογράφουν πάνω από 800 επιστήμονες από όλο τον κόσμο (World Climate Declaration): https://clintel.org/world-climate-declaration/, https://clintel.org/greece/

«Η γκρίζα άποψη της αιολικής ενέργειας» αναδείχθηκε από τον κ. Μανώλη Κοπανάκη μηχανολόγο-μηχανικό, Υπεύθυνο Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Καρπενησίου τονίζοντας ότι η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωμένη απόδοση λόγω της στοχαστικότητας του αιολικού ρεύματος.

Έργα αντλησιοταμίευσης δεν έχουν εξασφαλισμένη απεξάρτηση από θερμικές μεθόδους, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ ακριβά.

Το κλίμα στο πλανήτη μας, ανέκαθεν μεταβαλλόταν και η αιτία αυτής της μεταβολής είναι πολύ περισσότερο στο συνδυασμό του ήλιου και της κοσμικής ακτινοβολίας και πολύ λιγότερο στο ανθρωπογενές διοξείδιο του άνθρακα.

Το θέμα της «κλιματικής αλλαγής» έχει πολιτική και οικονομική προέλευση και αρκετά συχνά χρησιμοποιείται ως άλλοθι για σαφή υποβάθμιση ή και καταστροφή φυσικού περιβάλλοντος με πρόσχημα τη σωτηρία του πλανήτη.

Και τέλος ο καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φ. Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Ανδρέας Παπαδόπουλος, ανέπτυξε το θέμα «Φυσικό περιβάλλον της Ευρυτανίας και βιώσιμη ανάπτυξη» επισημαίνοντας αρχικά ότι, μετά τη μαζική αδειοδότηση έργων ΑΠΕ, έγινε ένα πρώτο θετικό βήμα στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης με την έγκριση αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Στερεάς, Ελλάδας (ΦΕΚ 299/14-12-2018), σύμφωνα με το οποίο η χωρική Ενότητα της Ευρυτανίας προτείνεται, μετά από σχετική ειδική μελέτη, να χαρακτηρισθεί ως «Περιφερειακό Πάρκο» και εντός αυτού να εντάσσονται οικιστικές ενότητες ως «Περιοχές Οικοανάπτυξης», με βάση τις διατάξεις του άρθρου 19 παρ 3.2 του Ν. 1650/1986.

Στη συνέχεια, με ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα αιτιολόγησε γιατί η Ευρυτανία διακρίνεται για το πολυσχιδές, και ποικίλο περιβάλλον της με την πληθώρα οικοτόπων και περιοχών με οικολογικό και αισθητικό ενδιαφέρον αλλά και την τρωτότητα των οικοσυστημάτων της.

Επεσήμανε ότι η ανάπτυξη της Ευρυτανίας εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το φυσικό της περιβάλλον και ότι η ήπια ανάπτυξη είναι το κλειδί για την πολυπόθητη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Τέλος, κατέληξε ότι η ανάπτυξη οικολογικών περιοχών και η οικοανάπτυξη είναι οι μοναδικές επιλογές για την Ευρυτανία και ο αντίποδας απέναντι σε άλλες, αντιφατικές για το τοπίο και επικίνδυνες για το περιβάλλον, αναπτυξιακές επιλογές.

 Μετά από μια ενδιαφέρουσα και ζωντανή συζήτηση, όπου τοποθετήθηκαν πλήθος πολίτες και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων για το θέμα, η ολομέλεια του σώματος ενέκρινε το παρακάτω ψήφισμα:

 ΨΗΦΙΣΜΑ

Σήμερα Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020, στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, εκπρόσωποι των Δήμων Αγράφων και Καρπενησίου, ο Σύλλογος Απανταχού Βραγγιανιτών «Ο Αι Γιάννης ο Θεολόγος», ο Σύλλογος Απανταχού Κρικελλιωτών « Ο Άγιος Νικόλαος», Σύλλογος «Τα Άγραφα», ο Σύλλογος Απεραντιών «Οι Άγιοι Ανάργυροι», ο Σύλλογος Απανταχού Πρασσιωτών «Το Κυπαρίσσι», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επινιανών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουστέσας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τροβάτου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαλαρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αναστάσιος Γόρδιος», ο Σύλλογος Δεντριωτών «Άγιος Αντώνιος», ο Πεζοπορικός – Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου, το Συντονιστικό Αθήνας, η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος, ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων, ο Σύλλογος «Ελληνικό Σχολείο Προυσού», ο Σύλλογος των Απανταχού Κερασοβιτών «το Καραούλι» και πολίτες που συμμετέχουν στην ημερίδα-εκδήλωση

 ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ

 1.την ανακήρυξη Εθνικού Πάρκου Αγράφων και Ευρυτανίας

2.την ανακήρυξη Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης Νιάλα

ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ: Δήμων Αγράφων και Καρπενησίου, ο Σύλλογος Απανταχού Βραγγιανιτών «Ο Αι Γιάννης ο Θεολόγος», ο Σύλλογος Απανταχού Κρικελλιωτών « Ο Άγιος Νικόλαος», Σύλλογος «Τα Άγραφα», ο Σύλλογος Απεραντιών «Οι Άγιοι Ανάργυροι», ο Σύλλογος Απανταχού Πρασσιωτών «Το Κυπαρίσσι», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επινιανών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουστέσας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τροβάτου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαλαρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αναστάσιος Γόρδιος», ο Σύλλογος Δεντριωτών «Άγιος Αντώνιος», ο Πεζοπορικός – Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου, το Συντονιστικό Αθήνας, η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος, ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων, ο Σύλλογος «Ελληνικό Σχολείο Προυσού», ο Σύλλογος των Απανταχού Κερασοβιτών «το Καραούλι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας