Η Εθνική πουλάει σε fund κόκκινα δάνεια στο 5%, όχι, όμως, στους δανειολήπτες

4267
ντράγκι

Ερώτηση Νίκου Χουντή (ΛΑΕ) σε Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ, για την πώληση κόκκινων δανείων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα:

Αφού η πώληση δανείων ύψους 5.2 δις για 110 εκατομμύρια θεωρείται «συμφέρουσα», γιατί δεν δίνεται η δυνατότητα στους δανειολήπτες να αγοράσουν το δάνειό τους στην ίδια τιμή;

Γραπτή ερώτηση προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατέθεσε σήμερα ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νίκος Χουντής, σχετικά με τις διαδικασίες πώλησης κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες προς εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, με αφορμή δημοσιογραφικές πληροφορίες που τονίζουν ότι η Εθνική Τράπεζα πούλησε χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων ύψους 5.2 δις ευρώ, για μόλις 110 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής σημειώνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του πουλάει κόκκινα δάνεια σε ξένα funds, με στόχο τη βελτίωση των ισολογισμών τους και τονίζει ότι η συγκεκριμένη πώληση κόκκινων δανείων από την Εθνική Τράπεζα, για να έχει πραγματοποιηθεί, «θα πρέπει να θεωρείται ‘συμφέρουσα’ σε σχέση με την κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής Τράπεζας, τόσο για το ΔΣ της εταιρείας, όσο και για τους εποπτικούς θεσμούς, όπως η Τράπεζα της Ελλάδας και η ΕΚΤ».

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, ζητά από τον Πρόεδρο Ντράγκι να τον πληροφορήσει για τους λόγους που «δεν δίνεται η δυνατότητα στους δανειολήπτες να αγοράσουν τα δάνειά τους στην ίδια τιμή που αγοράζουν τα funds από την Εθνική Τράπεζα, αφού τέτοιες τιμές θεωρούνται ‘συμφέρουσες’», καθώς επίσης, εάν έχει «προταθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) από την ελληνική κυβέρνηση μια τέτοια δυνατότητα, και εάν ναι, για ποιο λόγο απορρίφθηκε από τους δανειστές».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Ένα από μέσα στα που οι ελληνικές τράπεζες αξιοποιούν για να μειώσουν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους, είναι η πώληση αυτών των δανείων σε εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές οντότητες, όπως τα distress funds.

Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας η πώληση ΜΕΔ 300.000 δανειοληπτών από την Εθνική Τράπεζα, ύψους 5.2 δις ευρώ, σε κοινοπραξία funds, για 110 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη πώληση ΜΕΔ, σε αυτή την τιμή, θα πρέπει να θεωρείται «συμφέρουσα» σε σχέση με την κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής Τράπεζας, τόσο για το ΔΣ της εταιρείας, όσο και για τους εποπτικούς θεσμούς, όπως η Τράπεζα της Ελλάδας και η ΕΚΤ, ερωτάται ο Πρόεδρος της ΕΚΤ:

1) Για ποιο λόγο δεν δίνεται η δυνατότητα στους δανειολήπτες να αγοράσουν τα δάνειά τους στην ίδια τιμή που αγοράζουν τα funds από την Εθνική Τράπεζα, αφού τέτοιες τιμές θεωρούνται «συμφέρουσες»;

2) Έχει προταθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) από την ελληνική κυβέρνηση μια τέτοια δυνατότητα, και εάν ναι, για ποιο λόγο απορρίφθηκε από τους δανειστές;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας