Η ΕΕ καταφεύγει στα φάρμακα-Έκλεισε συμφωνία για τα μονοκλωνικά

662
Έκλεισε συμφωνία για τα μονοκλωνικά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμβόλαιο με την GlaxoSmithKline για την προμήθεια έως 220.000 δόσεων της ερευνητικής θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων sotrovimab κατά της COVID-19, όπως ανέφερε σήμερα.

Το φάρμακο, το οποίο αναπτύσσεται από κοινού με την εταιρία των ΗΠΑ Vir Biotechnology, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενων υψηλού κινδύνου με ήπια συμπτώματα που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο, ανέφερε η Επιτροπή.

Η συμφωνία είναι μια ώθηση στην εργασία της GSK για πιθανές θεραπείες για την COVID-19 αφότου η εταιρία έπαιξε έναν περιορισμένο ρόλο στην ανάπτυξη εμβολίων. Αντί να παρασκευάσει το δικό της εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, η GSK επικέντρωσε τις προσπάθειές της στην προσφορά βοήθειας σε άλλες εταιρίες και έχει συνεταιριστεί με τη Sanofi για την ανάπτυξη ενός εμβολίου.

Σε ανακοίνωσή της η GSK επιβεβαίωσε σήμερα τη συμφωνία λέγοντας πως αποτελεί ένα «κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός για τη θεραπεία περιστατικών COVID-19 στην Ευρώπη».

Το φάρμακο περιλαμβάνεται τώρα στην κυλιόμενη διαδικασία αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που έχουν συντεθεί στο εργαστήριο και μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον κορωνοϊό. Συνδέονται στην ακίδα πρωτεΐνης και έτσι εμποδίζουν την προσκόλληση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύναψε περίπου 200 συμβάσεις, για διαφορετικά ιατρικά αντίμετρα, αξίας άνω των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την τρέχουσα σύμβαση-πλαίσιο με την GlaxoSmithKline, τα κράτη μέλη μπορούν να αγοράσουν το sotrovimab (VIR-7831), εάν και όταν χρειαστεί, αφού λάβει είτε άδεια έκτακτης ανάγκης στο οικείο κράτος μέλος είτε (υπό όρους) άδεια κυκλοφορίας σε επίπεδο ΕΕ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Τα 18 φάρμακα του Ισραήλ

Έρευνα πανεπιστημίου της Χεβρώνα του Ισραήλ δείχνει ότι υπάρχουν συνολικά 18 φάρμακα που μπορούν να ανακόψουν σχεδόν κατά 100% την εξάπλωση της νόσου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Jerusalem Post». 

Τίθεται άμεσα το ερώτημα γιατί η ελληνική κυβέρνηση έχει επενδύσει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και όχι στην εισαγωγή φαρμάκων για την θεραπεία των νοσούντων;

Επιβάλει με κάθε έμμεσο και άμεσο τρόπο τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους πολίτες χωρίς να τους δίνει το δικαίωμα επιλογής να αποφασίσουν οι ίδιοι για το σώμα τους και την υγείας τους.

Σημειώνεται ότι ήδη από πέρσι Αμερικανοί ερευνητές είχαν εντοπίσει περίπου 40 φάρμακα που μπορούν να θεραπεύσουν τον κορωνοϊό

Τώρα στο Ισράηλ, εάν τα νέα φάρμακα περάσουν με επιτυχία τις κλινικές δοκιμές για τη νόσο COVID- 19, είναι πιθανό να παραμείνουν αποτελεσματικά για την καταπολέμηση διαφόρων μεταλλάξεων, όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Στο μεταξύ όμως αναφέρουν οι Times του Ισραήλ, τα φάρμακα που θα μπορούν να φρενάρουν την εξάπλωση της νόσου είναι τρία και στοχεύουν πρωτεΐνες που αλλάζουν λίγο μεταξύ των μεταλλάξεων.

Η ισραηλινή εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει τρία υπάρχοντα φάρμακα που έχουν καλές προοπτικές ως θεραπείες COVID-19, αναφέροντας ότι έδειξαν υψηλή ικανότητα καταπολέμησης του ιού σε εργαστηριακές εξετάσεις.

Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους Times του Ισραήλ, «έδειξαν ότι τα φάρμακα μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα από την επίθεση από τον ιό με σχεδόν 100% αποτελεσματικότητα, γεγονός που σημαίνει ότι, σχεδόν το 100% των κυττάρων επιβίωσαν παρά το ότι είχαν μολυνθεί από τον κορωνοιό», δήλωσε ο καθηγητής Ισαία Αρκίν, βιοχημικός του Εβραϊκού Πανεπιστημίου, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα.

Αντιθέτως, υπό κανονικές συνθήκες, περίπου τα μισά κύτταρα θα είχαν πεθάνει ύστερα από δύο ημέρες μετά την επαφή με τον κορωνοϊό. Ο Αρκίν πρόσθεσε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα φάρμακα θα είναι ισχυρά έναντι των μεταλλάξεων.

Ο Ισραηλινός επιστήμονας, μέλος ενός κέντρου Εβραϊκού Πανεπιστημίου που ειδικεύεται στην χρήση υπαρχόντων φαρμάκων για άλλες θεραπείες, υποστήριξε ότι εξέτασε περισσότερα από τρεις χιλιάδες φάρμακα για την καταλληλόλητά τους.

«Έχουμε το εμβόλιο, αλλά δεν πρέπει να επαναπαυτούμε στις δάφνες μας και θα ήθελα να δω αυτά τα φάρμακα να γίνουν μέρος του οπλοστασίου που χρησιμοποιούμε για την καταπολέμηση του κορωνοϊού», επισημαίνει ο Αρκίν εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι τα φάρμακα θα αποδειχθούν αποτελεσματικά έναντι μελλοντικών μεταλλάξεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας