Η Γερμανία προχώρησε το Σάββατο σε αυστηροποίηση της ταξιδιωτικής οδηγίας για την Τουρκία, προειδοποιώντας τους Γερμανούς πολίτες ότι διατρέχουν τον κίνδυνο σύλληψης.
«Δεν μπορεί να αποκλειστεί…ότι η τουρκική κυβέρνηση θα λάβει περαιτέρω μέτρα ενάντια σε εκπροσώπους γερμανικών Μέσων Ενημέρωσης και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών», υπογραμμίζει η νέα ενημερωμένη ταξιδιωτική οδηγία του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.
«Δηλώσεις και σχόλια, η έκφραση των οποίων προστατεύεται από την ερμηνεία της γερμανικής νομοθεσίας για την ελευθερία της έκφρασης, μπορεί να οδηγήσουν στην Τουρκία σε περιορισμούς επαγγελματικής δραστηριότητας και ποινικές διαδικασίες», αναφέρει το γερμανικό υπουργείο.
Η νέα οδηγία, την οποία μια εκπρόσωπος του υπουργείου επιβεβαίωσε ότι εκδόθηκε χθες Σάββατο, σημειώνει ότι σε πολλούς Ευρωπαίους, ανάμεσά τους Γερμανούς δημοσιογράφους, ανταποκριτές στην Τουρκία, οι τουρκικές Αρχές δεν ανανέωσαν τις διαπιστεύσεις τους, χωρίς να δώσουν εξηγήσεις. Τα τελευταία δύο χρόνια, επίσης, ένας αυξανόμενος αριθμός Γερμανών υπηκόων έχει συλληφθεί αυθαίρετα στη χώρα, προσθέτει η οδηγία.
Οι τουρκικές Αρχές είναι καχύποπτες για οποιεσδήποτε διασυνδέσεις με το δίκτυο FETO του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016, προσθέτει το γερμανικό ΥΠΕΞ.
Παράλληλα προειδοποιεί ότι κάθε τουρίστας που επισκέπτεται την Τουρκία, ο οποίος συμμετείχε σε άλλες χώρες σε συναντήσεις οργανώσεων που είναι απαγορευμένες στην Τουρκία, κινδυνεύει να συλληφθεί, όπως και Γερμανοί που έκαναν ή επιδοκίμασαν σχόλια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικριτικά της τουρκικής κυβέρνησης.
Την περασμένη εβδομάδα μια δήλωση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού που απείλησε με συλλήψεις Γερμανών οι οποίοι θεωρούνται υποστηρικτές του Γκιουλέν και επισκέπτονται την Τουρκία για τουρισμό, προκάλεσε την αντίδραση του Βερολίνου.
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι η δήλωση Σοϊλού αποδόθηκε λάθος, διαβεβαιώνοντας ότι η Τουρκία ήταν πάντα μια φιλική χώρα για τους Γερμανούς και παραμένει ένας ασφαλής προορισμός για τους Γερμανούς τουρίστες.
Πολιτικοί κύκλοι, τόνιζαν, πάντως, πως η ταξιδιωτική οδηγία της Γερμανίας δεν αποβλέπει μόνο στην προστασία κάποιων μερίδων Γερμανών πολιτών (δημοσιογράφοι, εργαζόμενοι σε ΜΚΟ κλπ), αλλά μάλλον αποβλέπει σε μια ευρύτερη πολιτική και οικονομική πίεση προς την κυβέρνηση Ερντογάν με την προσπάθεια ανακοπής του γερμανικού τουριστικού ρεύματος προς την Τουρκία. Κι αυτό προφανώς διότι ο Ερντογάν δεν ευθυγραμμίζεται με τις γερμανικές προδιαγραφές και πολιτικούς εξωτερικούς προσανατολισμούς.