Στη Βουλγαρία καταγράφηκε μείωση του πληθυσμού της κατά 11,5 τοις εκατό την τελευταία δεκαετία, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση από το τέλος της κομμουνιστικής εποχής, ανακοίνωσε την πέμπτη η Βουλγαρική Στατιστική Υπηρεσία.
Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις της απογραφής του πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2021, ο πληθυσμός της φτωχότερης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σήμερα 6,52 εκατομμύρια, σε σύγκριση με 7,35 εκατομμύρια το 2011 όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Στατιστικής, Σεργκέι Τσβετάρσκι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αυτή η σημαντική μείωση προκλήθηκε από το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της μετανάστευσης πολλών ανθρώπων στο εξωτερικό, ιδιαίτερα των νέων σε ηλικία εργασίας.
Όσοι είναι άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού, σε σύγκριση με 18,5 τοις εκατό πριν από 10 χρόνια.
Όπως και σε άλλες πρώην κομμουνιστικές χώρες, η Βουλγαρία γνώρισε σημαντική μετανάστευση μετά τη μετάβαση στη δημοκρατία το 1989, μία κίνηση που επεκτάθηκε μετά την ένταξη της Σόφιας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πληθυσμός της χώρας ήταν περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι στο τέλος της κομμουνιστικής εποχής και μειώθηκε σε 8,5 εκατομμύρια ανθρώπους το 1992, μετά σε 7,9 εκατομμύρια το 2001 και λιγότερο από 7 εκατομμύρια στο τέλος της πρώτης δεκαετίας του εικοστού πρώτου αιώνα, καθιστώντας την μεταξύ των χωρών που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα μεταναστευτικά κύματα στον κόσμο.
Σύμφωνα με το βουλγαρικό «Dnevnik» ο Σεργκέι Τσβετάρσκι δήλωσε ότι ο πληθυσμός της Βουλγαρίας σήμερα είναι ίσος με τον πληθυσμό που είχε το 1934.
Η απογραφή πληθυσμού, της οποίας τα τελικά στοιχεία θα δημοσιευθούν στα μέσα του 2022, αποκάλυψε τη συνεχιζόμενη μετανάστευση των κατοίκων της υπαίθρου, ιδιαίτερα της φτωχής βορειοδυτικής περιοχής.
Η πρωτεύουσα, η Σόφια, με πληθυσμό 1,5 εκατομμυρίου είναι η μόνη μεγάλη πόλη της οποίας ο πληθυσμός έχει αυξηθεί κατά 14,7 τοις εκατό την ίδια περίοδο.