Η αλήθεια για τους πλειστηριασμούς ακινήτων-Πότε ξεκινούν και ποιους θα αφορούν

582
Η αλήθεια για τους πλειστηριασμούς ακινήτων

Πως θα βρουν ρευστότητα οι επιχειρήσεις

Στα μέσα Μαρτίου 2021 εκτιμάται πως θα αρχίσουν να λαμβάνουν χώρα οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης δηλαδή οι πλειστηριασμοί , καθώς και η απελευθέρωση των λοιπών μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης στο βαθμό που θα λήξει το lockdown και θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια.

Οι εξαιρέσεις- οι ημερομηνίες

Παρ’ όλα αυτά θα υπάρξει σαφής εξαίρεση για την Α κατοικία των πληγέντων κορωνόπληχτων με τα κριτήρια του προγράμματος Γέφυρα Ι δηλαδή δεν θα πλειστηριάζονται ακίνητα κάτω από τις 300.000 ευρώ αντικειμενική αξία εκτός και εάν δεν αποτελούν Α κατοικία.
Η εξαίρεση αυτή αναμένεται να λάβει χώρα μέχρι το τέλος του Μαίου γιατί από 1η Ιουνίου οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν στην ολότητά τους αφού θα λειτουργεί πλήρως ο πτωχευτικός κώδικας και άρα όσοι επιζητούν προστασία μπορούν να οδηγηθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Παρ’ όλα αυτά τράπεζες και servicers δεν δηλώνουν καθόλου αισιόδοξοι για τις ανακτήσεις αφού τον Αύγουστο θα είναι κλειστά τα δικαστήρια ενώ κάποιοι δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο μιας εκλογικής αναμέτρησης που θα οδηγήσει πάλι λόγω του κλεισίματος των πρωτοδικείων σε παύση των πλειστηριασμών για ένα περίπου δίμηνο.

Τα προβλήματα

Επομένως οι στόχοι των ανακτήσεων δεν θα επιτευχθούν παρατηρούν τραπεζικοί παράγοντες σημειώνοντας πως:

  • Η κατάσταση αυτή έχει αρχίσει ήδη να δημιουργεί μια αρνητική κουλτούρα πληρωμών καθώς υπάρχει σαφής άρνηση δανειοληπτών να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις δανείων
  • Παρά τις δεσμεύσεις για χαλάρωση του πλαισίου του Ηρακλή είναι αμφίβολο αν θα είναι δυνατόν να επιτευχθούν έστω και οι μειωμένοι στόχοι ανάκτησης χωρίς το μέτρο των δημοπρασιών.

Aλλαγές στον κώδικα πολιτικής δικονομίας

Σύμφωνα με την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας αυτή αναφέρεται στην επικείμενη αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που αναμένεται να δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα. Προβλέπονται βελτιώσεις και στο πλαίσιο των δημοπρασιών.
Ομως η υιοθέτηση του κώδικα δεν αναμένεται να λάβει χώρα νωρίτερα από τον Ιούνιο του 2021 ενώ η ισχύς του δεν τοποθετείται πριν την έναρξη του νέου δικαστικού έτους το Σεπτέμβριο του 2021.

Αναζητείται ρευστότητα για τις επιχειρήσεις

Από την άλλη πλευρά είναι εξαιρετικά δύσκολη η περίοδος προκειμένου η κυβέρνηση να πάρει το πολιτικό κόστος των δημοπρασιών και των αναγκατικών εκτελέσεων.
Εκτεταμένα αναφέρεται η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Commission που δημοσιοποιήθηκε χθες σε θέματα δημοπρασιών επισημαίνοντας ότι η παράταση του παγώματος αλλά και των πράξεων που προηγούνται και έπονται θα έχουν επιπτώσεις στις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια.
Η παράταση της μη διενέργειας δημοπρασιών ενδέχεται να ενισχύσει την τάση δημιουργίας και νέων κόκκινων δανείων τα οποία στην παρούσα φάση εξέρχονται από τα μορατόρια.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αναζητά να ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων μέσα από το παρατήριο ρευστότητας και δείχνει να κατευθύνεται σε μια σειρά από μέτρα που θα δώσουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις που μπορούν να ανακάμψουν να σταθούν τη δύσκολη αυτήν περίοδο.
Ετσι επεργάζεται το rebooting των μικροπιστώσεων προσθέτοντας στα κεφάλαια των εταιριών που θα ασχοληθούν με το θέμα κοινοτικά κονδύλια προς διανομή.
Ας σημειωθεί πως ο θεσμός μέχρι στιγμής δεν έχει περπατήσει.
Επίσης με κοινοτικά κονδύλια η κυβέρνηση προτίθεται να “μπολιάσει” και το παράλληλες χρηματοδοτήσεις από εταιρίες θυγατρικές των τραπεζών και μη όπως leasing, factoring κλπ.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας