Η άμεση απελευθέρωση των φυλακισμένων ελλήνων στρατιωτικών είναι θέμα εθνικής αξιοπρέπειας

1587
σύμμαχοι

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της προφυλάκισης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη και περιμένουν την ετυμηγορία της τουρκικής δικαιοσύνης. Ποιες είναι όμως οι πιθανές κατηγορίες τις οποίες θα αντιμετωπίσουν οι δυο έλληνες στρατιωτικοί;
Ανώτατο στέλεχος της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, σε επικοινωνία μαζί του,  μας είπε ότι: Η πιθανότερη κατηγορία είναι,  αυτή της εισόδου σε απαγορευμένη περιοχή, μια κατηγορία πλημμεληματικου  χαρακτήρα. Η άλλη, είναι η χωρίς δόλο είσοδο  σε φυλασσόμενη στρατιωτική περιοχή. Η βαρύτερη είναι η εκ δόλου παραβίαση και παράνομη ένοπλη είσοδος  σε απαγορευμένη στρατιωτική Ζώνη . Και βαρύτερη όλων, είναι η σχεδιασμένη παραβίαση των συνόρων και η ένοπλη είσοδος σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις,  με σκοπό την στρατιωτική κατασκοπεία. Οι τρεις τελευταίες κατηγορίες  επισύρουν ποινές πολύχρονης φυλάκισης. Ωστόσο, δεν έχει αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο, ακόμη και της απελευθέρωσής τους, για επικοινωνιακούς λόγους της Τουρκίας.
Ακόμη, δεν γνωρίζουμε,  αν η δίκη των δυο ελλήνων στρατιωτικών, θα γίνει σχετικά σύντομα, αν θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών ή θα είναι ανοιχτή και προσβάσιμη στα ΜΜΕ και  αν θα επιτραπεί η συμμετοχή ελλήνων δικηγόρων.  Και κυρίως, δεν γνωρίζουμε, ποια είναι η δική τους εκδοχή, τι  πραγματικά υποστηρίζουν ότι έγινε στις Καστανιές του Έβρου οι δυο προφυλακισμένοι έλληνες στρατιωτικοί. 
Αναμφίβολα, είναι θύματα της τακτικής Ερντογάν  οι δυο προφυλακισμένοι Έλληνες στρατιωτικοί, που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν την κατηγορία της στρατιωτικής κατασκοπείας, που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης.  Είναι χαρακτηριστικό ότι, στις  ηλεκτρονικές σελίδες δυο τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης, μεταδόθηκε , ως έκτακτη είδηση, ότι βρέθηκαν στρατιωτικά σχεδιαγράμματα στην εξωτερική κάρτα μνήμης του κινητού, ενός εκ των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στην Αδριανούπολη.   Ωστόσο, στα ρεπορτάζ, δεν αποκαλύπτεται, τι  εννοούν,  όταν αναφέρονται σε στρατιωτικά σχεδιαγράμματα. Τα τούρκικα ΜΜΕ που μετέδωσαν αυτή την είδηση είναι, η εφημερίδα Hürriyet, η οποία  αποκτήθηκε πρόσφατα από τον όμιλο επιχειρήσεων Ντεμιρόρεν που θεωρείται φίλα προσκείμενος στον Ταγίπ Ερντογάν,  αλλά και από το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού. Αυτό σημαίνει ότι, πέρα από το αυτονόητο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, η ακρίβεια του οποίου προφανώς και ελέγχεται, θα πρέπει να αναζητηθεί και η πολιτική σκοπιμότητα του ρεπορτάζ.
Πηγές του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας,   σχολιάζοντας το ρεπορτάζ των τούρκικων ΜΜΕ, επικεντρώνονται σε δυο θέματα.
Πρώτον, επιμένουν, ότι τα κινητά των δύο ελλήνων στρατιωτικών είναι καθαρά, από αξιοποιήσιμες στρατιωτικές πληροφορίες. Επομένως, τα ρεπορτάζ των κατευθυνόμενων τουρκικών ΜΜΕ είναι εντελώς ανυπόστατα και η κατηγορία της στρατιωτικής κατασκοπείας εκτός λογικής.
Το πιθανότερο, είναι οι τουρκικές αρχές να μεθοδεύουν,  με χαλκευμένα στοιχεία, να στοιχειοθετηθεί μια βαρύτατη κατηγορία, αν όχι, ακόμη και αυτή της στρατιωτικής κατασκοπείας, σε βάρος των δυο προφυλακισμένων ελλήνων στρατιωτικών. Κυρίως, για λόγους εντυπωσιασμού, αφού δεν υφίσταται νομική βάση. Ή ακόμη, για να επιτύχουν ανταλλαγή με τους 8 τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας.
Και το δεύτερο, σχετίζεται με την πολιτική και διπλωματική αξιοποίηση, ενός μικρής σημασίας, συνηθισμένου μεθοριακού επεισοδίου, από το ισλαμοφασιστικό σύστημα εξουσίας του Τ. Ερντογάν.
Συνεπώς, καθολικό ΛΑΙΚΌ αίτημα   και της Ελληνικής Αριστεράς, θα πρέπει να είναι η άμεση και χωρίς όρους, αποφυλάκιση των δύο ελλήνων στρατιωτικών. Πρόκειται για θέμα Εθνικής Αξιοπρέπειας, στο οποίο θα πρέπει να διεκδικούν μετοχή όλες οι πολιτικές δυνάμεις , οι κοινωνικοί φορείς και οι συλλογικότητες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας