Η Άγκυρα συνεχίζει τα «διπλά παιχνίδια» με την Ρωσία και με τις ΗΠΑ και έτσι αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της Μόσχας στην συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία και Ουκρανία όπου οι Τούρκοι υποστηρίζουν την ένταξη των Ουκρανών στο ΝΑΤΟ!
Φυσικά, αυτό αποτελεί μέγιστη απειλή για την στρατηγική και εθνική ασφάλεια της Ρωσίας, οπότε τίθεται το ερώτημα ποιας ακριβώς στρατηγική σχέση έχουν Άγκυρα και Μόσχα.
Συν τοις άλλοις η πρόσφατη αναβολή της δίκης της τουρκικής Halk Bank στις ΗΠΑ αμέσως μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο Μπάιντεν προκαλεί συνειρμούς ότι υπάρχουν υπόγειες διεργασίες στις ΗΠΑ για επαναφορά της Τουρκίας στην Δύση και ειδικότερα στο αμερικανικό «άρμα».
Αν αυτό γίνει ξεχάστε την προνομιακή σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, στην Αθήνα θα πρέπει να φροντίσουν να πάρουν ανταλλάγματα γραπτώς και να εξοπλιστεί η χώρα όσο γίνεται καλύτερα τώρα που γυρίζει.
Μετά θα είναι αργά. Το έχουμε πει άπειρες φορές εάν επιστρέψουν πίσω οι Κεμαλικοί στην τουρκική εξουσία, η θέση της Ελλάδας θα υποβαθμιστεί εκ νέου και πολύ απότομα.
Δεν μας αγαπάει κανείς αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε, όλα είναι ζήτημα στρατηγικώμν συμφερόντων.
Ήδη στην Τουρκία ο Ερντογάν και οι στρατιωτικοί φαίνεται πως έχουν καταλάβει ότι η τουρκική Αεροπορία έμεινε πολύ πίσω απο την ελληνική καθώς, η Άγκυρα δεν πήρε F-35 ενώ η Αθήνα αγόρασε και θα αγοράσει κι άλλα Rafale.
Συν τοις άλλοις η Αθήνα θα αποκτήσει 84 F-16 Block-70 μέσω του προγράμματος εκσυγχρονισμού ενώ η Τουρκία παραμένει με τα F-16 Block-40!
Έτσι λοιπόν Τουρκία και Ουκρανία κατέληξαν στα εξής όπως αναφέρει το defence-point.gr
1. Επέκταση των κοινών προσπαθειών για εμβάθυνση της συνεργασίας και τον συντονισμό της στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού, στης ασφάλειας, της αμυντικής βιομηχανίας, των επιστημών, της παιδείας.
2. Συνέχιση της συνεργασίας σε επίπεδο υπουργείων.
3. Επαναβεβαίωση της άνευ όρων υποστήριξης της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της.
4. Συνέχεια των συντονισμένων ενεργειών για αποκατάσταση της ουκρανικής εδαφικής ακεραιότητας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της, ειδικά όσον αφορά την παύση της κατοχής της χερσονήσου της Κριμαίας και της κυριαρχίας της στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.
5. Υποστήριξη ενεργειών στον ΟΗΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο ΟΑΣΕ.
6. Υποστήριξη για τη δημιουργία μιας “πλατφόρμας για την Κριμαία” κατά της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία.
7. Προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών ζωής των Τατάρων της Κριμαίας που εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους λόγω της κατοχής.
8. Συντονισμός ενεργειών, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υπό κατοχή Κριμαία και την απελευθέρωση όλων των παρανόμως κρατουμένων Ουκρανών πολιτών, περιλαμβανομένων των Τατάρων.
9. Στήριξη για την ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης στην Ανατολική Ουκρανία.
10. Ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και των αυτονομιστικών κινημάτων.
11. Κοινά μέτρα κατά του οργανωμένου εγκλήματος και κυβερνοεγκλήματος, της παράνομης μετανάστευσης, της διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων.
12. Ταχεία διαδικασία εκδόσεων.
13. Δέσμευση για εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας μέσω της ολοκλήρωσης τρεχουσών προγραμμάτων και την εκπόνηση νέων κοινών σχεδίων.
14. Στήριξη της υποψηφιότητας της Ουκρανίας από την Τουρκία για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
15. Συνεργασία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας με στόχο την εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας, μέσω του ΝΑΤΟ και άλλων διεθνών μηχανισμών.
16. Επιτάχυνση των προσπαθειών για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων προς επίτευξη συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου.
17. Λήψη των αναγκαίων μέτρων προς εξάλειψη εμποδίων για νέες επενδύσεις.
18. Τουρισμός
19. Ενίσχυση των δραστηριοτήτων του τουρκικού ιδρύματος Maatif στην Ουκρανία.
20. Κοινή προσπάθεια κατά του κορονοϊού.
Οι περισσότεροι όροι της συμφωνίας αντιτίθενται στα στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας.
Μάλιστα οι Τούρκοι αναφέρουν ως «παρανόμως κρατούμενους» τους Ουκρανούς πολίτες της Κριμαίας, όταν όλοι γνωρίζουν πως το 90% του πληθυσμού της Χερσονήσου είναι ρωσικής εθνικής συνείδησης.
Μήπως τελικά ο ίδιος ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν θα περιμένει να του πάρουν την εξουσία οι Κεμαλικοί και σχεδιάζει μια πρωτοφανή «αναδίπλωση» σε ότι αφορά τις σχέσεις του με την Δύση;
Βέβαια ούτε αυτό θα τον σώσει, την ανατροπή του την θέλουν στην Δύση ακόμα κι αν επιστρέψει παρακαλώντας.
Στην Αθήνα θα πρέπει να ανησυχήσουν. Δεν μας συμφέρει να τα βρει η Τουρκία με την Δύση γιατί θα δούμε πράγματα που δεν θα τα πιστεύουν τα μάτια μας.
Για να μην τους πάρει… ο ύπνος στην Αθήνα θα θυμίσουμε τις υπόγειες διεργασίες που ξεκίνησε η Άγκυρα για να τα βρεί ταυτοχρόνως με Ισραήλ, Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία.
Μην επαναπαυόμαστε ότι θα ρίξουν «πόρτα» στους Τούρκους. Όλοι αυτοί προτιμούν την Τουρκία με το μέρος τους, τον Ερντογάν δεν θέλουν.