Το κραχ με απώλειες -27% στην μετοχή της Facebook αλλά ανάκαμψη της Amazon μετά την λήξη της χρηματιστηριακής αγοράς στην Wall Street… δεν πρέπει να πανικοβάλλει τους επενδυτές.
Οι αγορές μετοχών είναι μια τεράστια φούσκα, αυτό το γνωρίζουμε, μόνο ορισμένοι φαντασιόπληκτοι δεν αντιλαμβάνονται τι θα συμβεί..
Η Wall και τα διεθνή χρηματιστήρια είναι μια ακραία προκλητική φούσκα, όπου οι κεντρικές τράπεζες χειραγωγώντας τις μετοχές δημιούργησαν πλασματικές αξίες… που δυστυχώς κάποιοι έχουν πιστέψει ότι είναι αληθινές.
Οι φούσκες ειδικά στις μετοχές και στα ομόλογα νομοτελειακά θα ξεφουσκώσουν καθώς οι δημιουργοί τους… οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με τον πληθωρισμό που επιμένει.
Η FED θα προχωρήσει σε 4 ή 5 αυξήσεις επιτοκίων το 2022, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2022 κατά 0,25% με στόχο επιτόκια στο 1% με 1,25% εξέλιξη που θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα στις μετοχές που θα ξεφουσκώσουν και στις τιμές των ομολόγων που θα υποχωρήσουν αυξάνοντας τις αποδόσεις.
Ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο δείκτης βαρόμετρο από 42,5 τρισεκ. δολάρια που έφθασε αδικαιολόγητα θα υποχωρήσει στις 4.200 μονάδες αρχικά και επόμενες στάσεις οι 3.700 και 3.500 μονάδες.
Είναι προφανές ότι το σενάριο περί παροδικού πληθωρισμού στην ευρωζώνη αρχίζει να ξεθωριάζει, η Lagarde της ΕΚΤ ανησυχεί για τον πληθωρισμό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα στις 3 Φεβρουαρίου 2022 στην συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας.
Τι θα πράξει η ΕΚΤ;
Οι δύο κρίσιμες συνεδριάσεις που πρέπει να δώσουμε προσοχή είναι 9 Ιουνίου 2022 και 8 Σεπτεμβρίου 2022 και ακολούθως 27 Οκτωβρίου 2022.
Στις 9 Ιουνίου 2022 το πιθανότερο σενάριο είναι η ΕΚΤ να αυξήσει για πρώτη φορά τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων από αρνητικό επιτόκιο -0,50% στο -0,40% ή -0,30%.
Θα είναι ένα προμήνυμα ότι… το βασικό επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ που σήμερα είναι 0% θα αυξηθεί κατά 0,25% τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο 2022.
Η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ εντός του 2022, έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Το σενάριο αυτό θα ανακόψει τις διαθέσεις των επενδυτών στα χρηματιστήρια… προφανώς και δεν είναι καλά νέα για τις μετοχές.
Τι θα συμβεί στο ελληνικό χρηματιστήριο; – Τρία θετικά νέα μπορεί να καούν;
Για την Ελλάδα, οι κυοφορούμενες διεθνείς εξελίξεις, είναι πολύ πιθανό να κάψουν τα θετικά νέα που θα υπάρξουν.
Ποια είναι αυτά τα θετικά νέα;
Α)Στις 22 Απριλίου 2022 ή το αργότερο 21 Οκτωβρίου 2022, η Standard and Poor’s θα αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία σε ΒΒ+ από ΒΒ δηλαδή αναβάθμιση μιας κλίμακας, πλησιάζοντας την επενδυτική βαθμίδα κατά μια κλίμακα.
Η απόφαση αυτή θα ληφθεί εφόσον δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις από το μέτωπο της Ρωσίας – Ουκρανίας (που δεν αναμένονται) και της πανδημίας.
Β)Η αύξηση του ΑΕΠ για το 2021 ανήλθε στο 9,3% αλλά για το 2022 θα διαμορφωθεί πάνω από 5% με 5,5%, στο αισιόδοξο σενάριο 6% και στο βασικό 4,8%.
Η αύξηση του ΑΕΠ θα επιτευχθεί λόγω υψηλών τουριστικών εσόδων που μπορεί να φθάσουν στα 17 δισεκ. ευρώ έναντι 18,8 δισεκ. το 2019.
Η κυβέρνηση νομοτελειακά θα περιορίσει τα μέτρα για την πανδημία, η μια χώρα μετά την άλλη καταργούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και τις υποχρεωτικότητες στον εμβολιασμό.
Στις 28 Φεβρουαρίου και η Ελλάδα θα ανακοινώσει σχέδια με βάση το Ισραηλινό μοντέλο, περιορισμού των πιστοποιητικών εμβολιασμού.
Γ)Αν και οι εκλογές στο βασικό σενάριο στην Ελλάδα προσδιορίζονται για τον Μάιο – Ιούνιο του 2023, ορισμένες ενδείξεις… δείχνουν Φθινόπωρο 2022.
Εάν οι εκλογές επιταχυνθούν θα πρέπει να δούμε με μεγάλη προσοχή τις νέες πολιτικές ισορροπίες.
Η Νέα Δημοκρατία δείχνει σημάδια κόπωσης στην ζώνη 29% με 31%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 23% και το ΚΙΝΑΛ στο 14% με 15%.
Μπορεί να υπάρξει πολιτικό αδιέξοδο (αρνητικό σενάριο) αλλά και πολιτικό διέξοδο (με κυβέρνηση συνεργασίας) αλλά το πρώτο κόμμα θα είναι αποδυναμωμένο.
Τι θα συμβεί στο ελληνικό χρηματιστήριο;
Για πολλοστή φορά γράφουμε ότι θα δούμε τις 800 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ορισμένοι μας επικρίνουν τονίζοντας ότι έχουμε κερδοσκοπικές βλέψεις.
Όχι η αλήθεια είναι ότι βλέποντας τα μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα με τις αυξήσεις των επιτοκίων που θα οδηγήσουν σε πτώση τα χρηματιστήρια και σε άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων, η Ελλάδα παρά την άνοδο του ΑΕΠ… μπορεί να καταγράψει 800 μονάδες στο χρηματιστήριο και πίεση να ασκηθεί στα ομόλογα… στο χρέος δηλαδή που μαζί με το Σουδάν βρίσκεται στια χειρότερες θέσεις διεθνώς.
Θεωρούμε ότι τις 800 μονάδες θα τις δούμε στο ελληνικό χρηματιστήριο… για το πάνω εύρος, μην υπάρχουν αυταπάτες, το 2023 θα είναι η χρονιά του ελληνικού χρηματιστηρίου όχι το 2022.
www.bankingnews.gr