Ευρωκοινοβούλιο: Πάγωμα των ενταξιακών συνομιλιών με Τουρκία

1533

Οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν σήμερα υπέρ μιας προσωρινής διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
Η απόφαση ήρθε εξαιτίας της “υπερβολικής” αντίδρασης της Άγκυρας στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, αν και οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι απίθανο να το λάβουν σοβαρά υπόψη, αναφέρει το Reuters.
Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν επίσης μια τροπολογία με αφορμή τις πρόσφατες αμφισβητήσεις του Τούρκου Προέδρου για τη Συνθήκη της Λοζάνης.
Με την τροπολογία αυτή, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν “την έντονη ανησυχία τους για τις δηλώσεις που αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λοζάνης, η οποία καθορίζει τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας και έχει συμβάλλει στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή επί σχεδόν ένα αιώνα“, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν 479 υπέρ έναντι 37 κατά μιας μη δεσμευτικής κίνησης, με την οποία καλείται η Κομισιόν και οι εθνικές κυβερνήσεις να θεσπίσουν αυτό που οι ευρωβουλευτές γνωρίζουν πως θα είναι ένα σε μεγάλο βαθμό συμβολικό πάγωμα στις διαπραγματεύσεις που έχουν αρχίσει εδώ και 11 χρόνια, αλλά βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό σε αδιέξοδο.
Καμία πλευρά δεν περιμένει ότι η Τουρκία θα είναι σε θέση να ενταχθεί στην ΕΕ για πολλά χρόνια στο μέλλον.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καταδικάζει έντονα τα αδικαιολόγητα κατασταλτικά μέτρα που ελήφθησαν στην Τουρκία μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο“, επισημαίνεται σε σχετικό ανακοινωθέν της κίνησης, αν και προστίθεται ότι παραμένει δεσμευμένη να κρατήσει την Τουρκία “στο πλάι” της ΕΕ.
Η Αυστρία είναι αυτή που ηγείται των εκκλήσεων να σταματήσουν οι συνομιλίες ένταξης της Τουρκίας. Η Γερμανία, η Γαλλία και τα περισσότερα άλλα κράτη, για την ώρα υποστηρίζουν τη συνέχιση της δέσμευσης και φοβούνται ότι θα διακινδυνεύσουν την συνεργασία του Τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan στο μεταναστευτικό.
Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν το θέμα της Τουρκίας ξανά όταν συναντηθούν στις Βρυξέλλες σε μια τακτική Σύνοδο Κορυφής στις 15-16 Δεκεμβρίου.
Από την πλευρά του το υπουργείο Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με την ψηφοφορία, η οποία ανέφερε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι αυτό που έχει την εξουσία για την τελική απόφαση σχετικά με την προσωρινή αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Ακόμη και αν ληφθεί μια απόφαση για αναστολή των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία μετά από την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια τέτοια απόφαση δεν θα είναι νομικά δεσμευτική“, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ:
Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν με ψήφισμα που υιοθέτησαν την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου την προσωρινή αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Επανέλαβαν παράλληλα τη δέσμευση “να παραμείνει η Τουρκία προσδεδεμένη στην ΕΕ“. Δεσμεύθηκαν επίσης να επανεξετάσουν τη θέση τους όταν αρθούν τα “δυσανάλογα μέτρα” που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία.
Το ΕΚ επισημαίνει στο ψήφισμά του ότι “η Τουρκία αποτελεί σημαντικό εταίρο της ΕΕ“, υπογραμμίζει ωστόσο ότι “στο πλαίσιο μιας εταιρικής σχέσης πρέπει να υπάρχει εκατέρωθεν πολιτική βούληση για συνεργασία και η Τουρκία δεν επιδεικνύει αυτή την πολιτική βούληση, δεδομένου ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης εκτρέπουν ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την ευρωπαϊκή της πορεία“.
Μια προσωρινή διακοπή των διαπραγματεύσεων θα είχε ως αποτέλεσμα να παγώσουν οι σημερινές συνομιλίες, να μην ανοίξει κανένα κεφάλαιο και να μην αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες σε σχέση με το διαπραγματευτικό πλαίσιο της ΕΕ για την Τουρκία.
Η ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ, ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚ
Η επαναφορά της θανατικής ποινής από την τουρκική κυβέρνηση θα οδηγούσε αναγκαστικά σε επίσημη διακοπή της ενταξιακής διαδικασίας, σημειώνουν οι ευρωβουλευτές, και προσθέτουν ότι “η κατηγορηματική απόρριψη της θανατικής ποινής αποτελεί ουσιώδες στοιχείο του κεκτημένου της Ένωσης“.
Το ΕΚ καταδικάζει απερίφραστα τα δυσανάλογα μέτρα καταστολής που εφαρμόζονται στην Τουρκίαμετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου 2016. Τα μέτρα αυτά “παραβιάζουν βασικά δικαιώματα και ελευθερίες που προστατεύονται από το τουρκικό σύνταγμα” υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η παράγραφος 5 του διαπραγματευτικού πλαισίου ορίζει ότι, “σε περίπτωση σοβαρής και διαρκούς παραβίασης στην Τουρκία των αρχών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου, στις οποίες εδράζεται η Ένωση, η Επιτροπή, με δική της πρωτοβουλία ή κατόπιν αιτήματος του ενός τρίτου των κρατών μελών, συνιστά την αναστολή των διαπραγματεύσεων και προτείνει τους όρους για ενδεχόμενη επανάληψή τους“.
Το μη νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγκρίθηκε με 479 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 107 αποχές. Το ψήφισμα δεν είναι νομικά δεσμευτικό, καθώς το ΕΚ δεν έχει επίσημο ρόλο στην αρχική ενεργοποίηση των μηχανισμών αυτών. Θα πρέπει, ωστόσο, να ενημερωθεί σε περίπτωση που ληφθεί μία τέτοια απόφαση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας