Ερντογάν προκαλεί Πούτιν-«Δεν αναγνωρίζω προσάρτηση της Κριμαίας»! Ευκαιρία βελτίωσης ελληνορωσικών σχέσεων

1170

Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Θα ήθελα και πάλι να υπογραμμίσω ότι εμείς δεν αναγνωρίζουμε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει «προσεκτικά να παρακολουθεί την κατάσταση των Τατάρων της Κριμαίας» και ότι «από κοινού με την κυβέρνηση της Ουκρανίας θα συνεχίσουμε να παρέχουμε την στήριξη μας στους Τατάρους Τούρκους της Κριμαίας που είναι αρχέγονοι κάτοικοι αυτής της χώρας».

Ο Τούρκος πρόεδρος είχες εκφράσει νωρίτερα την ανησυχία για την κατάσταση των Τατάρων της Κριμαίας, προκαλώντας την αντίδραση του Κρεμλίνου, το οποίο δήλωσε μέσω του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι όσον αφορά το ζήτημα αυτό η ρωσική πλευρά διαφωνεί κατηγορηματικά με τους Τούρκους εταίρους της.

Ο Πεσκόφ ανέφερε επίσης ότι η πρόσκληση που είχε απευθύνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον Ερντογάν, να επισκεφθεί την Κριμαία και να δει με τα ίδια του τα μάτια την κατάσταση, εξακολουθεί να ισχύει.

Ο Ζελένσκι, με τη σειρά του, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Ερντογάν σχετικά με την βοήθεια που προσφέρεται από την Τουρκία, αλλά και για την οικονομική και στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.

«Η Ρωσία να αναλάβει τις ευθύνες της στη Συρία»

Οι εξελίξεις στην περιοχή του Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, είναι «δύσκολα διαχειρίσιμες», δήλωσε ακόμη ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν κάλεσε τη Ρωσία «να αναλάβει τις ευθύνες της» στην περιοχή αυτή, όπου πολλοί Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, που στηρίζεται από τη Μόσχα.

«Ελπίζουμε ότι ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του στο πλαίσιο των συμφωνιών της Αστάνα και του Σότσι (οι οποίες αφορούν την εκεχειρία στη Συρία και έχουν υπογραφεί από τη Ρωσία και την Τουρκία) και ότι θα μπορέσουμε να εργαστούμε στο πλαίσιο αυτών των υποχρεώσεων», είπε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, κινδυνολογώντας, τόνισε ότι, τάχα, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατευθύνονται προς τα τουρκικά σύνορα, ως αποτέλεσμα της επίθεσης των συριακών δυνάμεων στο Ιντλίμπ.

Ευκαιρία για την Ελλάδα να προωθήσει ένα μεγάλο άνοιγμα στη Ρωσία

Η επιλογή του χρόνου για την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουκρανία δεν είναι τυχαία.

Οι τουρκορωσικές σχέσεις κινούνται το τελευταίο διάστημα πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί εξαιτίας πολλών διαφορών που έχουν έρθει στην επιφάνεια.

Τουρκία και Συρία βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα στη Συρία  όπου μαίνονται οι μάχες στην Ιντλίμπ αλλά και στηρίζουν δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη.

Τώρα η ανοιχτή διάσταση της Τουρκίας με την Ρωσία εκδηλώθηκε μάλλον σχεδιασμένα από την πλευρά του Ερντογάν στο πιο καίριο ζήτημα για την Ρωσία, το ζήτημα της Ουκρανίας και ειδικά της Κριμαίας.

Είναι προφανές ότι η Τουρκία δυσαρεστημένη με πολλές επιλογές της Ρωσίας και ειδικά στη Συρία, προσπαθεί να βρει τρόπους να ασκήσει πιέσεις στη Μόσχα για ευνοϊκές για αυτήν διαφοροποιήσεις.

Η στιγμή αυτή έντασης των τουρκορωσικών σχέσεων προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία στην Ελλάδα για ένα τολμηρό άνοιγμα βελτίωσης και ανάπτυξης των ελληνορωσικών σχέσεων.

Η Τουρκία χωρίς την ομπρέλα της Ρωσίας δεν μπορεί να πράξει τίποτα στην περιοχή που να εξυπηρετεί τις επεκτατικές της διαθέσεις.

Η Ελλάδα αντί να ακολουθεί μια αντιρωσική πολιτική και να σπρώχνει ασύγγνωστα τη Ρωσία προς την πλευρά της Τουρκίας οφείλει να προσεγγίσει ουσιαστικά τη Ρωσία και να δώσει την δυνατότητα στην τελευταία να αποστασιοποιηθεί από την Τουρκία, στηρίζοντας τα συμφέροντα της στην περιοχή σε πιο πολύπλευρες σχέσεις.

Το όφελος ενός τέτοιου ανοίγματος της χώρας προς τη Ρωσία θα είναι πολλαπλό: θα έχει ένα πολύτιμο αποκούμπι στη Ρωσία, ενώ την ίδια ώρα θα πίεζε εκ των πραγμάτων τις ΗΠΑ να σκεφθούν λίγο διαφορετικά στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων .

Η Ελλάδα χρειάζεται να ανακατέψει τα χαρτιά στην περιοχή μας και μάλιστα πολύ γρήγορα.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας