Επιμένει το ΔΝΤ: Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο

2369
ΔΝΤ

Αρνητική θα είναι η ανάλυση του Ταμείου – Καμία απόφαση για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Έτοιμο να μην αφήσει την ελληνική κυβέρνηση να… χαρεί ούτε την έξοδο στις αγορές αλλά ούτε και το καλοκαίρι είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο επιμένει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ως εκ τούτου δεν προτίθεται να προσφέρει και οικονομική στήριξη στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στην επικείμενη σύνοδο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την Πέμπτη 20 Ιουλίου η ανάλυση για το ελληνικό χρέος (DSA) που έχουν συντάξει οι τεχνοκράτες του Ταμείου θα επαναλαμβάνει, για μία ακόμη φορά, ότι δεν είναι βιώσιμο και μάλιστα βάσει όλων των σεναρίων, ακόμη και του ιδιαίτερα θετικού.
Μάλιστα -σύμφωνα, πάντα με την εφημερίδα- στις παραμέτρους που έχουν εξετάσει οι ειδικοί του Ταμείου έχουν περιληφθεί τόσο οι δεσμεύσεις της Ευρωζώνης για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα όσο και η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% του ΑΕΠ ακολούθως. Όμως ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση το ελληνικό χρέος κρίνεται μη βιώσιμο.
Ουσιαστικά η νέα ανάλυση για το χρέος δεν θα διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από αυτήν που είχε δημοσιοποιήσει το Ταμείο τον Φεβρουάριο, ενώ το ΔΝΤ φαίνεται ότι επιμένει και για το θέμα της «υγείας» του χρηματοπιστωτικού συστήματος, εκτιμώντας ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον 10 δισ. ευρώ προκειμένου να στηριχθούν.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε στο ΔΝΤ επίσημη επιστολή-αίτημα (με τις υπογραφές του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών) για συμμετοχή σε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης.
Και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, οι πληροφορίες δεν είναι και τόσο ευχάριστες, καθώς όλα δείχνουν ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου θα προτιμήσει να περιμένει τη διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών (στα τέλη Σεπτεμβρίου) πριν αποφασίσει τη συμμετοχή του, περιμένοντας τη σύνθεση της νέας γερμανικής κυβέρνησης, η οποία πιθανώς θα είναι περισσότερο πρόθυμη από τη νυν να συμφωνήσει για τη λήψη πιο συγκεκριμένων μέτρων για το ελληνικό χρέος.
Όπως όλα δείχνουν το Ταμείο θα παραμείνει απλά στον ρόλο του συμβούλου στο ελληνικό πρόγραμμα έως ότου αυτό ολοκληρωθεί (Αύγουστος 2018) και πιθανώς να συμφωνήσει τότε με την ελληνική κυβέρνηση για την υπογραφή μίας νέας δανειακής σύμβασης (με μέγιστο ποσό δανεισμού περί των δύο δισ. δολαρίων), η οποία, βέβαια, δεν θα είναι άνευ απαιτήσεων για λήψη νέων μέτρων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας