Ο κοροναϊός επιμένει να προκαλεί θανάτους σε όλο τον πλανήτη, την ώρα που πολλές χώρες επιλέγουν να επιστρέψουν στην «κανονικότητα» παρά το ότι το τωρινό κύμα του ιού δεν έχει κοπάσει.
Η αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού από εδώ και πέρα φαίνεται ότι διχάζει τους επιστήμονες. Από τη μία υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι η πανδημία τελειώνει και πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα αφού υπάρχουν τα εμβόλια και πολλοί ήδη έχουν νοσήσει.
Από την άλλη υπάρχουν αυτοί που λένε ότι υπάρχει κίνδυνος για κύμα πάνω στο κύμα κοροναϊού αφού φοβούνται τις νέες παραλλαγές του ιού, αλλά και τη μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον. Πάντως, και αυτοί που επισημαίνουν ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, υπογραμμίζουν ότι βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε χώρα παίρνει τέτοια μέτρα είναι να έχει ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Αυτό αποτελεί «καμπανάκι» για την περίπτωση της Ελλάδας αφού το ΕΣΥ ήταν ήδη «πληγωμένο» πριν την πανδημία του κοροναϊού, ενώ τώρα υπάρχει ο κίνδυνος να αποδυναμωθεί ακόμα περισσότερο με την εκδίωξη των εργαζόμενων που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, όπως έχει καταγγείλει επανειλημμένα η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοινώσεις της.
Η εκτίμηση Έλληνα καθηγητή του Χάρβαρντ
Για τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, δρα Στέφανο Κάλη, ήρθε η ώρα να αφήσουμε τους νέους, υγιείς «κι όσους θέλουν να προχωρήσουν».
Σε κείμενο που ανάρτησε στο LinkedIn, επισημαίνει ότι για την πλειονότητα των παιδιών και των ενηλίκων «η Covid-19 δεν συνιστά σοβαρή απειλή, παρά μόνον έναν μπελά για το σχολείο, τις δουλειές τους και τα ταξίδια».
«Όταν κορυφωθεί η Όμικρον, οι παραλλαγές που θα ακολουθούν πιθανώς θα είναι ακόμη ηπιότερες», ισχυρίζεται.
Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι επείγουσα ανάγκη να επιτραπεί στο κοινό, ειδικά στους νέους, να επιστρέψουν στην κανονική ζωή».
Ο καθηγητής τάσσεται υπέρ του ότι οι Αρχές πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της Covid-19 στους «ευάλωτους» κι όχι στο σύνολο του πληθυσμού, αφού πολλοί επιστήμονες συμφωνούν ότι η νόσος μετακινείται τάχιστα από την «πανδημική» σε «ενδημική» φάση σαν το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη.
Εξαιρουμένων των ηλικιωμένων, εκείνων που έχουν υποκείμενα νοσήματα και προβλήματα υγείας και των ανεμβολίαστων, για τους περισσότερους η Covid-19 «είναι περισσότερο ένας επιμελητειακός εφιάλτης παρά απειλή για την υγεία».
Ως εκ τούτου ήρθε η ώρα να σταματήσουν ή να μειωθούν δραστικά τα διαγνωστικά τεστ σε υγιή άτομα, που δεν εμφανίζουν συμπτώματα, αφού η υποβολή μεγάλου τμήματος του πληθυσμού σε τεστ για τις δουλειές τους και τα ταξίδια τους, καθιστά δυσκολότερο για τους ευάλωτους να υποβληθούν σε τεστ.
«Ας σταματήσουμε τα τεστ»
«Ποτέ δεν θα ελέγχαμε τους ανθρώπους για κρυολόγημα και τον ιό της γρίπης. Ας σταματήσουμε τα τεστ σε υγιή παιδιά στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Σ’ αυτό το χρονικό σημείο που είμαστε, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και το προσωπικό είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν κι ως εκ τούτου κι οι δικοί τους κίνδυνοι είναι ελάχιστοι».
Ο δρ Καλής λέει ότι όσοι εμφανίζουν συμπτώματα της Covid-19, εμβολιασμένοι ή μη, πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ και να χορηγούνται στους αρρώστους αποτελεσματικά φάρμακα, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να μπαίνουν σε αυτοαπομόνωση για πέντε ημέρες είτε μολύνθηκαν από την Covid-19 είτε πάσχουν από κρυολόγημα.
Το παράδειγμα του Ισραήλ
Το Ισραήλ είναι η χώρα που έχει κάνει επίσημη πολιτική την ανοσία της αγέλης, έστω κι αν την περασμένη Τρίτη κατέγραψε 121 θανάτους και 65.875 κρούσματα, ενώ το πρωί της Πέμπτης το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε άλλους 87 θανάτους για την Τετάρτη, με κάποιες διεθνείς πλατφόρμες να δίνουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό.
Ένα μήνα πριν, την 1η Ιανουαρίου, τα κρούσματα ήταν 6.121 και είχε καταγραφεί μόλις ένας θάνατος.
Μιλώντας στο iatronet.gr, ο Έλληνας δημοσιογράφος Αχιλλέας Πεκλάρης, που ζει και εργάζεται στο Τελ Αβίβ, λέει πως η χώρα έχει εισέλθει σε φάση «μετα-πανδημίας». Η ανοσία της αγέλης με συνδυασμό εμβολιασμού και νόσησης αποτελεί επίσημη επιλογή για την έξοδο από την υγειονομική κρίση, με τη σκληρή λογική ότι όλοι θα εκτεθούν στον ιό και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, αναλαμβάνουν το ρίσκο της ατομικής τους ευθύνης. Ίσως είναι και η ύστατη πίεση στους τελευταίους, ώστε να επιλέξουν να εμβολιαστούν.
«Επικοινώνησα με υπεύθυνη κρατική πηγή -στέλεχος ασφαλιστικού φορέα- και ρώτησα τι συμβαίνει και έχουμε τόσους θανάτους. Μου απάντησε πως το 95% των 121 νεκρών της Τρίτης είναι 60 ετών και πάνω και είτε εντελώς ανεμβολίαστοι είτε εμβολιασμένοι με τις δύο δόσεις με «ληγμένη» ανοσία. Οι θάνατοι εμβολιασμένων με 3 ή και 4 δόσεις είναι σε μονοψήφια νούμερα, όπως ήταν από την αρχή της πανδημίας», λέει ο κ. Πεκλάρης, ο οποίος παραθέτει και το γράφημα, στο οποίο τον παρέπεμψε ο συνομιλητής του.
Η γαλάζια γραμμή αφορά τους πλήρως ανεμβολίαστους που έχασαν τη ζωή τους, η ανοιχτή πράσινη γραμμή αυτούς με τη «ληγμένη» ανοσία μετά από δύο δόσεις και η σκούρα γραμμή τους πλήρως εμβολιασμένους.
Δείτε το γράφημα
«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι έχουμε περάσει στην επόμενη φάση, στη σκληρή και τρομακτική φάση ‘μετα-πανδημίας’», επισημαίνει ο δημοσιογράφος.
Στη συνέχεια εξηγεί: «Έχει ειπωθεί ακόμα και από επίσημα χείλη: τα εμβόλια είναι διαθέσιμα, η προστασία που παρέχουν είναι αποδεδειγμένη, όποιος επιμένει να μη θέλει να τα κάνει, ας πάρει και την ευθύνη του. Έχουμε σύστημα υγείας, θα τον περιθάλψουμε και θα του δώσουμε φάρμακα αν αρρωστήσει. Αν χρειαστεί θα τον διασωληνώσουμε, αλλά δεν μπορούμε ούτε να επιβάλουμε με το ζόρι τον εμβολιασμό ούτε να είμαστε εσαεί όμηροι όσων δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Πρέπει να πάμε παρακάτω».
Η προειδοποίηση του ΠΟΥ
Η υπηρεσία Υγείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία εξακολουθεί να ανησυχεί για το πώς μπορεί να εξελιχθεί ένας ιός που μεταδίδεται τόσο γρήγορα, προειδοποιεί ότι ο πλανήτης δεν πρέπει να υποτιμήσει την απειλή της «Όμικρον».
Σύμφωνα με το Associated Press, οι πρόωρες αποφάσεις για χαλάρωση των περιορισμών αποτελούν νέα τροπή στα δύο χρόνια πανδημίας, τα οποία σημαδεύτηκαν από την επιβολή και την τήρησή τους.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η «Όμικρον» οδήγησε στο να καταγραφούν περισσότερα κρούσματα τις τελευταίες δέκα εβδομάδες (90 εκατομμύρια) από ό, τι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020. Ο ΠΟΥ αναγνωρίζει ότι κάποιες χώρες μπορούν να εξετάσουν με σύνεση τη χαλάρωση των μέτρων εάν έχουν φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα ανοσίας, εάν διαθέτουν ένα ισχυρό σύστημα Υγείας, καθώς και αν το επιτρέπουν οι επιδημιολογικοί δείκτες.
Για την «Όμικρον»
«Ανησυχούμε ότι, σε κάποιες χώρες, έχει επικρατήσει το αφήγημα ότι χάρη στη και την υψηλή μεταδοτικότητα και πιο ήπια φύση της Όμικρον, δεν είναι πια δυνατή η αποτροπή ούτε απαραίτητη η αποτροπή των μολύνσεων», αναφέρει ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Αυτό δεν θα μπορούσε να είναι λιγότερο αληθές», τονίζει.
Ο επικεφαλής Έκτακτων Αναγκών του Οργανισμού, Δρ. Μάικλ Ράιαν, είπε ότι κάποιες χώρες μπορούν δικαιολογημένα να αρχίσουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς, αλλά προειδοποίησε να μην βιαστούν να κατευθυνθούν προς την έξοδο από την πανδημία, συμβουλεύοντάς τις να εξετάσουν προσεκτικά τα δεδομένα.
Επισήμανε μάλιστα ότι «οι πολιτικές πιέσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν κάποιες χώρες σε πρόωρο άνοιγμα» και, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα έχει ως συνέπεια επιπλέον κρούσματα, βαριές νοσήσεις και θανάτους, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.