Του Μιχαήλ Στυλιανού
Η υπόθεση της προφυλάκιση ς στην Ελλάδα επί 30μήνες, του Ρώσου ηλεκτρονικού Αλεξάντερ Βίνυκ -απεργού πείνας τώρα, στο νοσοκομείο και εν αναμονή έκδοσής του στις ΗΠΑ μέσω Γαλλίας- απέκτησε σήμερα διεθνή δημοσιότητα, με την δεύτερη θέση στα δελτία ειδήσεων του αγγλόφωνου ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου Russia Today και με καταγγελίες για ωμή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με βασανιστική και απάνθρωπη μεταχείριση.
Το ρωσικό δελτίο μετέδωσε δηλώσεις του ίδιου του κρατουμένου και της συνηγόρου του κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου, τις προηγηθείσες σχετικές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού κ. Λαβρώφ και παρουσίαση της υπόθεσης από ειδικό σχολιαστή.
Ο Αλεξάντερ Βίνυκ δήλωσε στο ρωσικό μικρόφωνο- μεταξύ άλλων- πως κρατείται παράνομα στην Ελλάδα επί τριάντα μήνες χωρίς να κατηγορείται για τίποτα. «Υφίσταμαι βασανιστήρια και ψυχολογικό πόλεμο για να σπάσω. Δεν μου επιτρέπουν να πάρω καθαρό αέρα. Η τελευταία φορά που με έβγαλαν στο προαύλιο για λίγα λεπτά ήταν την παραμονή της πρωτοχρονιάς. Θέλουν να με εξουθενώσουν μόνο και μόνο για τις γνώσεις μου και τις τεχνολογικές ικανότητες που διαθέτω».
Η κ. Κωνσταντοπούλου (σε εντυπωσιακά αγγλικά) χαρακτήρισε την περίπτωση του Ρώσου κρατουμένου στην Ελλάδα «Απροκάλυπτη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνές όνειδος». Εξήγησε ότι αυτός ο άνθρωπος βρίσκεται 30 μήνες στην φυλακή χωρίς κατηγορία, χωρίς δίκη και χωρίς καταδίκη. Δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα. Είναι ένας άνθρωπος με εξαιρετικές τεχνολογικές ικανότητες στον τομέα του. Αυτό που έκανε δεν είναι εγκληματικό, ωστόσο ενοχλεί ιδιαίτερα αυτούς που θέλουν να κρατούν τον έλεγχο των οικονομικών συναλλαγών μεταξύ των ανθρώπων.
Αυτό που είναι χειρότερο, τόνισε η συνήγορος, είναι τις τελευταίες ημέρες οι συνθήκες κράτησής του χειροτέρεψαν, σε βαθμό που να γίνονται απάνθρωπες. Είναι περιορισμένος στο δωμάτιο του νοσοκομείου όπου βρίσκεται από 12ημέρου και όταν ήρθε η μητέρα του από την Μόσχα δεν της επέτρεψαν να τον δει».
Μεταδόθηκε στην συνέχεια η γνωστή σχετική δήλωση του Ρώσου υπουργού των Εξωτερικών, ότι η ρωσική κυβέρνηση διεμήνυσε στην ελληνική τις θέσεις της επί του ζητήματος, οι οποίες αγνοήθηκαν από την Αθήνα.
Στο σχόλιο που ακολούθησε, προσκεκλημένος αναλυτής ανέφερε ότι ο την έκδοση του Βίνυκ για την διακίνηση ηλεκτρονικού νομίσματος και ξέπλυμα χρήματος ζητούν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ρωσία. Την εποχή που συνέβη, το γεγονός δεν ήταν αδίκημα, δεν υπήρχε ακόμη σχετική νομοθεσία. Ο Βίνυκ δεν διέπραξε αδίκημα στις ΗΠΑ, στις οποίες δεν έχει πάει ποτέ. Η Γαλλία ενημέρωσε την Μόσχα ότι δεν ενδιαφέρεται για την έκδοσή του. Η Ρωσία όπου ο Βίνυκ ανέπτυξε την δραστηριότητα που του καταλογίζεται είναι και ο τόπος του φυσικού δικαστή του.
Ο σχολιαστής της αγγλόφωνης εκπομπής του Ρωσικού δικτύου κατέληξε καταγγέλλοντας την Ελλάδα ότι, με το επιχείρημα της έκδοσης του κρατουμένου της διαδοχικά στις τρείς χώρες, βάζοντας πρώτη τη Γαλλία και τελευταία την Ρωσία, χρησιμοποιεί απατηλό τέχνασμα (τρυκ) για να τον παραδώσει -αφού η Γαλλία τον απορρίψει- στις ΗΠΑ, όπου δεν υπάρχει προοπτική δίκαιης δίκης και επιστροφής.
Ευνόητο είναι ότι η διεθνής προβολή του θέματος -από σταθμό μεγάλης ακροαματικότητας σε πολλές ηπείρους- δεν ευνοεί ιδιαίτερα την διεθνή δημοτικότητα και διπλωματία της χώρας, (πολύ πέραν της Ρωσίας), τοποθετώντας την υπόθεση Βίνυκ δίπλα στην επονείδιστη για τους Βρετανούς υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ και εμφανίζοντας την Ελλάδα στερημένη αισθήματος Δικαίου, ελευθερίας κρίσεως και αυτοσεβασμού.