Με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας καθορισμού του κατώτατου μισθού και τη μη συμμετοχής της ΓΣΕΕ σε αυτήν, υπήρξαν τοποθετήσεις που θολώνουν τα πράγματα και δημιουργούν σύγχυση.
Και τούτο διότι, η Κυβέρνηση και παρά τις θετικές προθέσεις της για αύξηση του κατώτατου μισθού, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να απαλλαγεί από το γεγονός ότι και η ίδια εφαρμόζει αυτούσια τη μνημονιακή διαδικασία του Ν. 4172/2013 (“Νόμος Βρούτση”), την οποία μάλιστα επαναθεσμοθέτησε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο με δικό της Νόμο (Ν.4564/18), καταργώντας οριστικά τη διαδικασία των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζόμενων.
Πέραν αυτού όμως, η Κυβέρνηση δεν λέει κουβέντα ούτε για την επαναφορά του επιδόματος γάμου 10% που κατάργησε η διαβόητη ΠΥΣ 6/2012, ούτε και για το πάγωμα των 3ετιών (τη μισθολογική εξέλιξη με βάση τη συμπλήρωση 3ετιών στον ίδιο εργοδότη).
Με τον τρόπο αυτό, η Κυβέρνηση καταπατά δυστυχώς τις δικές της δεσμεύσεις και υποσχέσεις για την πλήρη επαναφορά της ΕΓΣΣΕ και τον καθορισμό του κατώτατου μισθού αποκλειστικά μέσω της ΕΓΣΣΕ και εμφανώς επιδιώκει την κρατική παρέμβαση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Αυτό το θέλουν και οι δανειστές και οι εργοδότες.
Αυτό καταπατά τη συλλογική αυτονομία των συνδικάτων.
Για τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, η διαδικασία αυτή ούτε μπορεί, ούτε πρέπει να νομιμοποιηθεί. Αυτό άλλωστε θα υποστήριζε το κυβερνητικό κόμμα εάν ήταν σήμερα στην αντιπολίτευση!
Διαχρονικά από το 2013 και το νόμο Βρούτση μέχρι σήμερα υποστηρίζουμε ότι ο ΟΜΕΔ πρέπει να επανέλθει στον 1876/90 ως προς τις αρμοδιότητες και το περιεχόμενο. Επιμένουμε ότι ο ΟΜΕΔ δεν μπορεί να είναι ο συντονιστής της διαδικασίας για τον κατώτατο μισθό διότι αυτό αλλάζει συνολικά την φιλοσοφία του συστήματος Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται και διεκδικούν το στοιχειώδες
Να επανέλθει τώρα ο κατώτατος μισθός στα 751 Ευρώ με νομοθετική ρύθμιση και ο καθορισμός του μαζί με τα επιδόματα και τις τριετίες να γίνεται αποκλειστικά μέσα από τη συλλογική διαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ.
Αυτό πρέπει να είναι και το κυρίαρχο αίτημα της Πανεργατικής Απεργίας στις 28 Νοέμβρη.
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ, 28 ΝΟΕΜΒΡΗ