Εμπορικός πόλεμος: Η ΕΕ ξεκινά εμπορικές διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ

1499
ΕΕ

Η Γαλλία έκανε… πίσω και οι «28» συμφώνησαν για την έναρξη συνομιλιών με την Ουάσιγκτον

Οι εκπρόσωποι των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα την έναρξη επίσημων εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αίροντας την εμπλοκή που είχε προκληθεί λόγω της διαφωνίας της Γαλλίας, όπως έγινε γνωστό από καλά πληροφορημένες πηγές.

Η εντολή έναρξης των διαπραγματεύσεων θα δοθεί επισήμως την Δευτέρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή –που θα εκπροσωπήσει τους 28 σε αυτές τις συνομιλίες– μέσω των υπουργών Γεωργίας των “28”.

Με τη διαπραγμάτευση αυτή ελπίζεται ότι θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις των Βρυξελλών με την Ουάσινγκτον και θα πέσουν οι τόνοι, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να επιβάλει δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

“Η Γαλλία δεν πήρε θέση” στη σημερινή συνεδρίαση των πρεσβευτών των “28”, ανέφερε μια ευρωπαϊκή πηγή, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το Παρίσι δεν αντιτάχθηκε επισήμως στην επικύρωση της εντολής.

Μια μελλοντική εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα περιοριστεί στα βιομηχανικά αγαθά, δηλαδή δεν θα περιλαμβάνει –τουλάχιστον αυτό επιθυμούν οι Ευρωπαίοι– τα αγροτικά προϊόντα, τις υπηρεσίες ή τις δημόσιες συμβάσεις. Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους επαναλαμβάνουν ότι σκοπεύουν να συμπεριλάβουν τη γεωργία στις συνομιλίες.

ΗΠΑ και ΕΕ προσπαθούν εδώ και οκτώ μήνες να υλοποιήσουν μια “εκεχειρία” στην εμπορική διένεξή τους, διαπραγματευόμενες μια συμφωνία. Ο Τραμπ άσκησε πιέσεις στους Ευρωπαίους, απειλώντας πολλές φορές ότι θα επιβάλει δασμούς στα αυτοκίνητα αν δεν προχωρήσουν οι συνομιλίες. Αν και η Γερμανία, ανησυχώντας ότι θα πληγεί ένας από τους ζωτικότερους τομείς της οικονομίας της, η αυτοκινητοβιομηχανία, πίεζε επίσης να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, η Γαλλία, μόνη απέναντι στα άλλα 27 μέλη, είχε μπλοκάρει τη διαδικασία. Φοβάται κυρίως ότι θα αναστηθεί το φάντασμα της αντιδημοφιλούς Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών που ανεστάλη το 2016.

Μια συμφωνία με τις ΗΠΑ θα έφερνε επίσης σε πολύ δύσκολη θέση τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Τον Μάρτιο ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι δεν βλέπει θετικά μια νέα εμπορική συμφωνία με εταίρους που δεν ακολουθούν την ίδια πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2017.

Κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας, μια μελέτη που αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, για να διασφαλιστεί ότι η εμπορική συμφωνία με την Ουάσινγκτον θα σέβεται τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας