Τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της Johnson & Johnson που περιμένει και η Ελλάδα
Σε άσο στο μανίκι εξελίσσεται το εμβόλιο της Johnson & Johnson, καθώς αναμένεται να μειώσει θεαματικά τον βαθμό δυσκολίας της επιχείρησης «Ελευθερία». Η αιτία; Αρκεί μόνον ένα τσίμπημα για να εκτοξευτεί η ανοσία σε ποσοστό που ξεπερνά ακόμη και το 90%, ενώ την ίδια ώρα οι μη απαιτητικές συνθήκες αποθήκευσης και διαχείρισής του προσφέρουν πανίσχυρες… δόσεις ευκολίας στη γιγαντιαία εμβολιαστική επιχείρηση, που έως και σήμερα αποτελεί πρόκληση άνευ προηγουμένου.
Ετσι, για παράδειγμα, θα λύσει τα χέρια σε πρακτικά ζητήματα, όπως είναι ο αναγκαίος – πλην όμως αδύνατος προς ώρας – κατ’ οίκον εμβολιασμός πολιτών που είναι κατάκοιτοι. Επιπρόσθετα, οι 4,7 εκατομμύρια δόσεις της Johnson & Johnson που αναλογούν στην Ελλάδα – στο πλαίσιο της συμφωνίας της ΕΕ – αρκούν για να εμβολιάσουν το 50% του πληθυσμού στη χώρα μας έναντι του SARS-CoV-2.
Κόστος
Υπάρχει ακόμη όμως ένα δελεαστικό χαρτί που κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο να ξεχωρίζει στην… τράπουλα των επιλογών. Παρότι για λόγους εμπιστευτικότητας η Κομισιόν δεν δημοσιεύει πληροφορίες για το οικονομικό κομμάτι της συμφωνίας, μετά από κυβερνητική διαρροή στο Βέλγιο (εκ παραδρομής) βγήκαν στο φως σχετικά στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά, στην προπαραγγελία το εμβόλιο της AstraZeneca στοιχίζει 1,78 ευρώ, της Johnson & Johnson 6,95 ευρώ, της Sanofi-GSK 7,56 ευρώ, της Curevac 10 ευρώ, της BionTech/Pfizer 12 ευρώ και της Moderna 14,70. Είναι σημαντικό, εντούτοις, να σημειωθεί ότι σε αυτές τις τιμές δεν συνυπολογίζονται οι εκπτώσεις για μαζική παραγγελία σε μεγάλη κλίμακα.
Δεδομένου, δε, ότι όπως επεσήμανε πρόσφατα ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας είναι πιθανόν ο εμβολιασμός έναντι της λοίμωξης Covid-19 να καταστεί ετήσιος, κρίσιμα κριτήρια όπως η αποτελεσματικότητα, η ευκολία στον χειρισμό αλλά και το κόστος θα αποτελέσουν «πυξίδα» για το μέλλον.
Υπάρχει όμως και ένα σημαντικό «αγκάθι»: Ειδικότερα και παρότι αναμένεται στις αρχές του Φεβρουαρίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) να συνεδριάσει ώστε εφόσον πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές να λάβει το πράσινο φως για κυκλοφορία στη Γηραιά Ηπειρο, γίνεται λόγος για καθυστερήσεις στην τροφοδοσία. Σύμφωνα με διαρροές από πηγές της ΕΕ, ακόμη κι αν δε υπάρξουν δυσάρεστες ανατροπές κατά τη διαδικασία της γνωμοδότησης, ο εφοδιασμός των μελών-κρατών αναμένεται να ξεκινήσει από τον Απρίλιο.
Το προφίλ
Τα αποτελέσματα δοκιμής που δημοσιεύτηκαν στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση «New England Journal of Medicine» και αφορούν σε 805 συμμετέχοντες ηλικίας 18-55 ετών, δείχνουν ότι το 90% εξ αυτών ανέπτυξαν εξουδερωτικά αντισώματα έπειτα από 29 ημέρες. Ομως, 57 ημέρες μετά το τσίμπημα της σύριγγας όλοι (δηλαδή, σε ποσοστό 100%) είχαν αντισώματα.
Στο ερώτημα, πώς το συγκεκριμένο εμβόλιο εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αναγνωρίζει και να προστατεύει τους ανθρώπους από τον ύπουλο «εχθρό» η απάντηση είναι η εξής: «Ο εν λόγω τύπος εμβολίου χρησιμοποιεί έναν άλλον, αβλαβή ιό για τη μεταφορά «οδηγιών» από τον ιό που προκαλεί τον Covid-19. Αυτό επιτρέπει στα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού να παράγουν την πρωτεΐνη που βρίσκεται μόνο στον ιό της νόσου Covid-19. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου αναγνωρίζει ότι η εν λόγω πρωτεΐνη δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον οργανισμό και ανταποκρίνεται με τη δημιουργία φυσικής άμυνας κατά της λοίμωξης από τον Covid-19».
Παρ’ όλα αυτά, αναμένονται τα δεδομένα από την κλινική μελέτη φάσης «ΙΙΙ» για να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, όπως για παράδειγμα εάν όντως προστατεύει τους ανθρώπους από μόλυνση ή συμπτώματα κορωνοϊού.
Σε ό,τι αφορά τις ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι σημαντικό να προστεθεί ότι οι πλέον συχνές είναι οι εξής: Πυρετός, κόπωση, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι και ενόχληση στο σημείο της ένεσης.
*Πηγή: in.gr. Οι εκτιμήσεις του κειμένου ανήκουν στην πηγή