Ελπίδα για τη χρήση της κολχικίνης, αποτελεσματικού φαρμάκου για κορονοϊό

848
Ελπίδα για τη χρήση της κολχικίνης

Νέες ελπίδες γεννά η έγκριση της χρήσης της κολχικίνης σε ασθενείς με κορονοϊό. Τι λένε οι ειδικοί.

Για την ελπίδα που φέρνει το φάρμακο κολχικίνη, η χρήση του οποίου εγκρίθηκε στη χώρα, μιλούν ειδικοί.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων επέτρεψε τη χορήγηση της κολχικίνη, η οποία είναι γνωστό και φθηνό καρδιολογικό φάρμακο σε ασθενείς με COVID-19, μετά τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης στην οποία συμμετείχαν και επιστήμονες από τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τη μελέτη έδειξε, η κολχικίνη «μείωσε κατά 44% τη θνητότητα, 25% τη νοσηλεία και 50% την ανάγκη διασωλήνωσης».

Τι λένε οι ειδικοί

Ο εθνικός συντονιστής της μελέτης για το φάρμακο της κολχικίνης, Σπύρος Δευτεραίος, μίλησε στο Mega σχετικά με το φάρμακο, αναφέροντας πως μία ελληνική πρωτοβουλία αποτέλεσε την σπίθα για την έναρξη κι άλλων μελετών παγκοσμίως.

«Είναι ένα όπλο στη φαρέτρα ενάντια στον κορονοϊό» σημείωσε και έκανε λόγο για «εντυπωσιακά» αποτελέσματα όσον αφορά την μελέτη.

Ο καθηγητής φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλώντας στον ίδιο σταθμό έκανε λόγο για ένα φθηνό και διαθέσιμο φάρμακο φυτικής προέλευσης και τόνισε πως μπορεί να χορηγηθεί και στο σπίτι.

Σχετικά με την κολχικίνη μίλησε και ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής της Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε πως «έχουμε πια απόδειξη ότι η κολχικίνη μειώνει τη θνητότητα, μειώνει την ανάγκη εισαγωγών στο νοσοκομείο, κοντολογίς την εξέλιξη της νόσου σε ανθρώπους που τη χρειάζονται, άτομα κάποιας ηλικίας ή άτομα νεότερα που έχουν κριτήριο συννοσηρότητας».Όπως συμπλήρωσε «σχεδιάστηκε ένα μικρό πρωτόκολλο σε ενδονοσοκομειακούς ασθενείς και η κολχικίνη χορηγήθηκε ενδονοσοκομειακά αλλά δεν μπορούσαμε να βγάλαμε συμπεράσματα»

«Στον Καναδά δημοσιεύτηκε μια μελέτη του Montreal Heart Institute. Το Ινστιτούτο σχεδίασε εξωνοσοκομειακά μελέτη, τύφλα τυχαιοποιημένη μελέτη, συγκριτικά με εικονικό φάρμακο που ανακοινώθηκε μόλις χθες, κι έδειξε σημαντικά αποτελέσματα όσον άφορα τη μη ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο, και τη μείωση θνητότητας, για πρώτη φορά το έχουμε αυτό, και προλαμβάνει την υπερφλεγμονώδη αντίδραση του ασθενούς».

 

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως δεν είναι πανάκεια, αλλά μία σημαντική εξέλιξη.

Ποιοι πρέπει να το λαμβάνουν

Ο κ. Γαργαλιάνος αναφέρθηκε και στο ποιοι θα πρέπει να λαμβάνουν την κολχικίνη.«Θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή. Υπάρχουν αντενδείξεις, άνθρωποι που δεν μπορούν να την πάρουν, μόνο ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει ποιος θα πάρει το φάρμακο αυτό. Και πρέπει να έχει προσβληθεί από τον ιό, και να έχει πάρει το πρώτο 24ωρο ιδανικά, ή το πρώτο 48ωρο. Θέλει αξιολόγηση ο ασθενής».

Σύμφωνα με την επίσημη μελέτη, μπορεί να χορηγείται σε όλους τους ασθενείς άνω των 60 ετών που έχουν θετικό μοριακό τεστ ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι υποκείμενα νοσήματα.

Επίσης, θα χορηγείται σε ασθενείς από 18 έως 60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό πάνω από 38 για τουλάχιστον 48 ώρες.

Στα υποκείμενα νοσήματα συγκαταλέγονται ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση που δεν έχει ελεγχθεί, το άσθμα, η ΧΑΠ, η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας