Την παραγωγή ενός ελληνορωσικού ντοκιμαντέρ με αναφορά στην ιστορία της Κριμαίας και της σχέσης της με τον Ελληνισμό προετοιμάζουν μέλη της Λέσχης Φίλων της Κριμαίας από την Ελλάδα.
Στα ίχνη των αργοναυτών η ελληνική αντιπροσωπεία που βρίσκεται από την Κυριακή στην Κριμαία, προετοιμάζει τη παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ που θα εστιάζει στους Έλληνες τη Κριμαίας.
Το σενάριο θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2019 και θα προσπαθήσει να παρουσιάσει ένα «σύγχρονο ταξίδι Αργοναυτών», ενώ τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2020, ταυτόχρονα στην Ελλάδα και στην Κριμαία.
«Πρόκειται για ένα κλασικό ντοκιμαντέρ που θα είναι αποτέλεσμα ρωσοελληνικής σύμπραξης και παραγωγής, με σύγχρονες τεχνολογικές απόψεις ώστε να είναι προσιτό στις σύγχρονες γενιές», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στο Sputnik o Κώστας Ήσυχος, μέλος στο συντονιστικό της Λέσχης Φίλων της Κριμαίας από την Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, επισημαίνει ότι υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος για τη χρήση του όρου «Κριμαία – Ταυρίδα».
«Είναι μια πρόταση που συζητείται εδώ, σε τοπικό επίπεδο, και, ενδεχομένως, μπορεί να καταλήξει και σε ένα δημοψήφισμα. Συζητείται σε όλη την κοινωνία της Κριμαίας – Ταυρίδας αν θα πρέπει να αποκτήσει διπλή ονομασία η περιοχή και εκτός από Κριμαία να έχει και το όνομα Ταυρίδα. Η Ταυρίδα σηματοδοτεί αυτό τον τεράστιο ιστορικό πλούτο και την καταγωγή πολλών πολιτών της Κριμαίας από την αρχαία κλασική και βυζαντινήεποχή», επισημαίνει.
Και συμπληρώνει:
«Αξίζει να σημειώσουμε, επίσης, ότι η ελληνική γλώσσα είναι κατοχυρωμένη και διδάσκεται σε όλα τα δημόσια σχολεία της περιοχής και τα παιδιά δεν έχουν μόνο ελληνική καταγωγή αλλά έχουν ρωσική, ουκρανική ταταρική και εβραϊκή καταγωγή. Η ελληνική γλώσσα διδάσκεται επίσης και στο πανεπιστήμιο της Συμφερόπολης, στην έδρα των ελληνικών σπουδών. Άρα, ο ελληνισμός είναι βαθιά εδραιωμένος στην περιοχή».
Την ίδια στιγμή, εξηγεί τα πρώτα βήματα της αντιπροσωπείας στην Κριμαία.
«Δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμα τα γυρίσματα. Είμαστε στο προκαταρκτικό στάδιο για να ξεκινήσουμε να προετοιμάζουμε ένα σενάριο. Την πρώτη μέρα της προετοιμασίας μας συναντήσαμε τον πρόεδρο του Ιδρύματος «Οδυσσέας», τον Οδυσσέα Πίπια. Στη Συμφερόπολη πήραμε μέρος σε ένα διεθνές συμπόσιο με όλο το έμψυχο δυναμικό της Κριμαίας-Ταυρίδας που αφορά αρχαιολόγους και άλλους επιστήμονες, που διεξάγουν έρευνες και αρχαιολογικές ανασκαφές, στο κομμάτι της Νότιας Ταυρίδας όπου εκεί υπάρχουν οι περισσότερες αρχαίες ελληνικές πόλεις».
Υψηλές προσωπικότητες της περιοχής έδωσαν στήριξη στο εγχείρημα.
«Είδαμε τον Έλληνα βουλευτή που είναι εκπρόσωπος των Ελλήνων της Κριμαίας, τον Ιωάννη Σόνους, ο οποίος θα είναι μαζί μας και στη συνέχεια. Συναντήσαμε τον μόνιμο αντιπρόσωπό της στον Ρώσο πρόεδρο, Γκιόργκι Μουράτοφ καθώς και άλλους παράγοντες της ελληνικής μειονότητας και των ελληνικών αρχών. Εξέφρασαν τη στήριξή τους στο εγχείρημά μας».
Παράλληλα, επισημαίνει το ενδιαφέρον στήριξης του ντοκιμαντέρ από εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών.
«Στην Ελλάδα έχουμε αρκετούς αρχαιολόγους, ιστορικούς, εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών που θα στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια, σε εθελοντική βάση. Καθηγητές πανεπιστημιακοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών θα είναι εθελοντές σύμβουλοι στο ταξίδι μας αυτό αναφορικά με τον τεράστιο πολιτιστικό μας πλούτο. Ήδη ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα γυρίσματα αρχαιολόγοι από τον Ελλαδικό χώρο».
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει φόβος για αντίκτυπο των κυρώσεων στην κινηματογραφική παραγωγή υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «δεν νοείται καμία ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει την καλλιτεχνική δημιουργία ειδικά όταν αφορά την Κριμαία και την ελληνική παράδοση της που είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα».
Ταυτόχρονα, αναφέρει ότι αρκετοί Έλληνες είναι ήρωες στην Κριμαία και ότι σήμερα αρκετοί Έλληνες διαπρέπουν στην περιοχή.
«Οι Έλληνες όχι μόνο τα κατάφεραν τότε, αλλά ακόμα και σήμερα αυτός ο άγνωστος ελληνισμός, διαπρέπει. Μια περιοχή που δεν είναι μόνο αρχαιοελληνική αλλά σχετίζεται και με την ελληνική επανάσταση και τον μεγάλο απελευθερωτικό πόλεμο. Ο γνωστός ήρωας της επανάστασης Λάμπρος Κατσώνης είναι εθνικός ήρωας στην Κριμαία -Ταυρίδα. Το ίδιο ισχύει και για πολλούς άλλους Έλληνες συμπολεμιστές του σε άλλες περιοχές της Κριμαίας, καθώς και Έλληνες των γραμμάτων, των τεχνών και της διανόησης».
Η ελληνική αντιπροσωπεία θα παραμείνει ως το Σάββατο. Η συνέχεια του προγράμματος περιλαμβάνει επίσκεψη στο Κερτς, στο Παντικάπαιο και σε ένα ελληνικό χωριό έξω από τη Συμφερόπολη που λέγεται «Ακρόπολη» και κατοικείται από Έλληνες με καταγωγή από τη Θράκη. Θα επισκεφτεί επίσης τη Σεβαστούπολη, όπου θα πάρει μέρος σε φεστιβάλ πολιτιστικού χαρακτήρα, έχοντας πρόσκληση από τον ελληνικό πολιτιστικό σύλλογο.
*Πηγή: https://sputniknews.gr