Ελλάδα χωρίς αύριο!-Στα 370 δισ.ευρώ, σκληρό συνάλλαγμα, το χρέος της κυβέρνησης

674
Το χρέος της κυβέρνησης

Ανανέωση από αρχικό κείμενο 02:51. Κοινή έκθεση των οικονομικών διευθύνσεων των τραπεζών Unicredit (ιταλική) και Bank of New York Mellon (αμερικανική) αποκαλύπτει ότι αυτή την στιγμή το χρέος της Ελλάδας εξαιτίας των lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση, έφτασε τα 370 δισ. ευρώ και το χρέος που υπολογιζόταν να «φρενάρει» στο 210% τώρα βρίσκεται στο 224% του ΑΕΠ και θα χρειαστούν επιπλέον πολλά χρόνια σκληρής, για τους πολίτες, οικονομικής πολιτικής και καμία βεβαιότητα ότι ακόμα και έτσι, θα γίνει κάποια στιγμή «διαχειρίσιμο» και η οικονομία θα ανακάμψει.

Το τέλος του 2021, δε, το χρέος μπορεί να έχει σκαρφαλώσει και στο 245% του ΑΕΠ!

Ουσιαστικά η έκθεση κήρυξε το «τέλος χρόνου» της χώρας και κανείς δεν ξέρει αυτό πώς θα αποτυπωθεί σε όλα τα επίπεδα (εθνικά, κοινωνικά, γεωστρατηγικά κλπ.) όταν τελειώσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης (η οποία πλέον κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει αφού και το 2021 είναι βέβαιο ότι θα είναι μια χαμένη χρονιά λόγω των lockdown).

Συγκεκριμένη η έκθεση των δύο τραπεζικών κολοσσών αναφέρει πως το χρέος της Ελλάδας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 370 δισ. και στο 224% του ΑΕΠ (η Ελλάδα μπήκε στα Μνημόνια με 126% ΑΕΠ) μετά τις αποτυχημένες πολιτικές της κυβέρνησης και των λοιμωξιολόγων που αφέθηκαν να κυβερνούν την χώρα, ίσως και με υστερόβουλες σκέψεις αυτών που στην πραγματικότητα κυβερνούν την Ελλάδα (Βερολίνο).

Και αυτό γιατί όπως αναφέρει έκθεση, «η Ελλάδα αποτελεί μια ειδική περίπτωση γιατί εισήλθε στην κρίση της πανδημίας τελείως απροετοίμαστη όχι με επιδημιολογικούς όρους αλλά οικονομικούς».

H έκθεση αναθεωρεί επί τα χείρω την προηγούμενη πρόβλεψη του Ιουνίου του 2020 που και αυτή αναθεωρούσε την αρχική πρόβλεψη του Απριλίου του 2020: 

Τον Ιούνιο του 2020 προέβλεπαν μείωση ΑΕΠ -18.6% ενώ τον Απρίλιο 16% και τον Ιούνιο η πρόβλεψη για την ανάκαμψη του 2021 είχε μειωθεί στο 12% από 15.5%!

Να σημειώσουμε ότι το 224% του χρέους έρχεται μετά την ουσιαστική εκποίηση της χώρας, το 2012 με το περίφημο PSI που διέλυσε τον εσωτερικό οικονομικό ιστό για να μειωθεί, κατά 100 περίπου δισ. το χρέος και να μείνει στα «φυσιολογικά» επίπεδα του 170%. Και βέβαια την επινοικίαση της κρατικής-εθνικής περιουσίας το 2016 για 99 έτη.

Σε απλά ελληνικά: Η καταστροφή μετά από δέκα χρόνια Μνημονίων, ακολουθήθηκε από την καταστροφή των lockdown, τα οποία δεν πέτυχαν τίποτα περισσότερο από αυτό που θα συνέβαινε αν η πανδημία αντιμετωπιζόταν ως ένα μείζον, μεν, υγειονομικό πρόβλημα, αλλά όχι ως πρόβλημα ύπαρξης του πληθυσμού και του Έθνους.

Η Ελλάδα έχοντας ήδη καταστραφεί πλέον δανείζεται (με 100% την εγγύηση της ΕΚΤ, αλλιώς δεν θα δανειζόταν ούτε σέντ από τις αγορές) για να μπορέσει να υπάρξει ως κρατική οντότητα με «μηχανική υποστήριξη»

Όπως αναφέρεται στην έκθεση το δημοσιονομικό έλλειμμα στην πράξη φθάνει τα 27 δισ. και όχι 23 δισ. ευρώ κι αναμένεται να εκτοξευθεί στα 30 δισ., αφού το σκληρό lockdown που επιβλήθηκε σήμερα η κυβέρνηση θα κοστίσει άλλα 3 δισ. στην ελληνική οικονομία.

Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί οριζόντια και θα απαιτηθεί μια περίοδος σκληρότατης πολυετούς οικονομικής πολιτικής, ενώ τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και των ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θα είναι «ψίχουλα» και με όρους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας