Ελλάδα! Κοίτα προς την Αργεντινή. Αργεντινή: «Ούτε  σεντ» στο Δ.Ν.Τ…..

2944
αργεντινή

«Ούτε σεντ δεν πρέπει να καταβάλει η Αργεντινή για την αποπληρωμή του παράνομου δανείου που μας χορηγήθηκε,…. ο τρόπος για να βγούμε από την ύφεση είναι με μεγάλες επενδύσεις του δημοσίου».

Αβάνα, 10-2-2020, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ.

Η αντιπρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ δήλωσε από την Αβάνα, ότι η κυβέρνηση της χώρας της δεν πρέπει να καταβάλει «ούτε σεντ» στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αποπληρωμή του «παράνομου» δανείου που χορηγήθηκε στη χώρα της, προτού η οικονομία της να βγει από την ύφεση, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Ουάσιγκτον.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να είμαστε σε θέση να αποπληρώσουμε», «είναι να βγούμε από την ύφεση», σημείωσε η Φερνάντες ντε Κίρχνερ που παρουσίασε το Σάββατο το βιβλίο της Sinceramente («Ειλικρινά») στη διεθνή έκθεση βιβλίου της Αβάνας.

«Αν υπάρχει ύφεση, κανένας δεν θα πληρώσει ούτε μισό σεντ», επέμεινε η αντιπρόεδρος, προσθέτοντας ότι «ο τρόπος για να βγούμε από την ύφεση είναι με μεγάλες επενδύσεις του δημοσίου».

Η Αργεντινή ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του δανείου 57 δισεκ. δολαρίων που χορήγησε το ΔΝΤ στο Μπουένος Άιρες το 2018. Η Κίρχνερ τόνισε πως η χώρα της θέλει «σημαντική απομείωση» της ονομαστικής αξίας του δημοσίου χρέους της, μέσω μεγάλης πτώσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του πέσο, ανόδου του πληθωρισμού και της φτώχειας και συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Μια τεχνική αποστολή του ΔΝΤ αναμένεται στο Μπουένος Άιρες αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει σχετικά με τις οφειλές της χώρας στον διεθνή θεσμό.

Φυσικά για αυτή την κατάσταση δεν ευθύνονται οι  κυβερνήσεις έως το 2015, όπου η Κίρχνερ διετέλεσε πρόεδρος της χώρας από το 2007, αλλά η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μάγκρι που ανέλαβε το 2015, και κατέρρευσε το Φθινόπωρο του 2019.

Τέσσερα χρόνια νεοφιλελευθερισμού και ανατροπής της Κριστίνα, ήταν αρκετά για να απειλήσουν την χώρα με νέα καταστροφή. Ένα από τα κύρια ζητήματα του νεοφιλελευθερισμού στην Αργεντινή ήταν η ελευθερία κυκλοφορίας των κεφαλαίων που επέβαλλε η κυβέρνηση Μάγκρι και χειροκρότησαν οι αγορές.  Με το Μάγκρι, η Αργεντινή πήρε τα εύσημα και τα δάνεια των αγορών, αλλά στο τέλος κατέληξε στο Δ.Ν.Τ..

Ο Μάγκρι είναι λοιπόν αυτός που ξανάφερε την χώρα στην αγκαλιά του Δ.Ν.Τ, και είναι η νέα κυβέρνηση του κόμματος των Κίρχνερ που θα το διώξει, εφαρμόζοντας πάλι πολιτικές προστατευτικές, ελέγχου κεφαλαίων, αναδιάρθρωσης χρέους και υπέρ του λαού, που  μόνο η  ορθή χρήση του εθνικού νομίσματος μπορεί να προσφέρει.

Από  την απαρχή της κρίσης, η Ελλάδα παρομοιάστηκε με την Αργεντινή. Όμως η Αθήνα, αντίθετα από  το Μπουένος Άιρες, ακολούθησε την συνταγή της παγκοσμιοποίησης και του Δ.Ν.Τ.. Η Αθήνα βυθίστηκε και βυθίζεται, ενώ το Μπουένος Άιρες ανέκαμψε.  Η διακυβέρνηση των Κίρχνερ αποδείχτηκε «χρυσή» για τον λαό της Αργεντινής. Η οικονομική πολιτική στηρίχτηκε στην απλή τετράγωνη λογική: α) χρεοστάσιο-απελευθέρωση από το χρέος, β) αποδέσμευση από ένα σκληρό νόμισμα όπως το δολάριο-προστατευτισμός, γ) ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης μέσω επεκτατικής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, δ) θεμελίωση κοινωνικού κράτους-αύξηση μισθών.  Πρόκειται ακριβώς για το μείγμα πολιτικής εξόδου από την ύφεση, που πρέπει και έπρεπε να εφαρμόσει  η Αθήνα, αλλά και το σύνολο του Ευρωπαϊκού  Νότου.

Η Αργεντινή μέσα από την διακυβέρνηση των Κίρχνερ, γνώρισε πρωτοφανή ανάπτυξη ανάλογη της Κίνας για πάνω από μια δεκαετία. Από την κρίση ανέκαμψε γρήγορα, ενώ η Κριστίνα «παρέδωσε» μικρό δημόσιο χρέος, ανεργία λίγο κάτω από το 6% και κυρίως αξιοπρέπεια, Εθνική και Λαϊκή κυριαρχία. Τα ασφαλιστικά ταμεία που κατά την περίοδο του νεοφιλελευθερισμού και του Δ.Ν.Τ. είχαν ιδιωτικοποιηθεί, ξανάγιναν δημόσια, οι συντάξεις αναβαθμίστηκαν. Έγιναν εθνικοποιήσεις, στηρίχτηκε η βιομηχανία και η απασχόληση, ενώ οι μισθοί και το επίπεδο ζωής ήταν το 2015 -όταν έφευγε η Κριστίνα-, το καλύτερο σε όλη την Λατινική Αμερική. Δέκα-εννιά μεγάλα πανεπιστήμια δημιουργήθηκαν κοντά σε μεγάλες πόλεις, ώστε να έχουν την δυνατότητα να σπουδάζουν και οι φτωχοί που δεν μπορούν να μεταναστεύουν στο Μπουένος-Άιρες.

Οι ανακοινώσεις της Κριστίνα από την Αβάνα είναι λοιπόν σημαντικές. Η Φερνάντες ντε Κίρχνερ, μαχητική αριστερή περονίστρια, επισκέφθηκε σε αρκετές περιπτώσεις την Κούβα τον τελευταίο χρόνο, καθώς η κόρη της Φλορένσια Κίρχνερ υποβάλλεται σε ιατρική θεραπεία στη νήσο. Στην παρουσίαση του βιβλίου της αντιπροέδρου της Αργεντινής ήταν παρών ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ καθώς και αρκετά κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του. Δυστυχώς στην αποικία – Αθήνα, δεν αναδείξαμε ποτέ μια Κριστίνα, όλη αυτή την περίοδο της κρίσης. Παρουσιάστηκαν Σαμαράδες, Παπανδρέου, Βενιζέλοι, Τσίπρες, Μητσοτάκηδες, κ.α.  μια γονατισμένη στον ξένο παράγοντα και παρηκμασμένη πολιτική ημιελίτ, που υπηρέτησε και υπηρετεί τα  συμφέροντα μιας οικονομικής ολιγαρχίας  και ενός παρασιτικού κεφαλαίου που δεν θα τα έβγαζε πέρα χωρίς τις πλάτες της Ε.Ε..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας