Εισαγγελική έρευνα τραπεζικών δανείων… 7,7 δισ. ευρώ. Γιατί καθυστερεί η έρευνα για την 3η ανακεφαλαιοποίηση;

1889
έρευνα

Νέα εισαγγελική παραγγελία διαβιβάστηκε τη Δευτέρα στις τράπεζες, προκειμένου να διερευνηθεί η «τυχόν τέλεση» αξιόποινων πράξεων, στο σύνολο των χρηματοδοτήσεων μεγάλων και μεσαίων ελληνικών ομίλων, βιομηχανικών και μη, με αθροιστική δανειακή έκθεση ύψους… 7,7 δισ. ευρώ.
Να σημειώσουμε πάντως ότι την ίδια ώρα η Δικαιοσύνη καθυστερεί ανυπόφορα την έρευνα για το μέγα σκάνδαλο την τρίτης ανακεφαλαιοποίησης, για την οποία έχει κάνει μήνυση η ΛΑ.Ε.
Μέσω ΣΔΟΕ έφτασε τη Δευτέρα στις τράπεζες μία ακόμη εισαγγελική παραγγελία, με την οποία ζητείται έλεγχος της τέλεσης αξιόποινων πράξεων, κατά τη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων.
Δεδομένων των όσων έχουν μεσολαβήσει, η παραγγελία αυτή δεν θα αποτελούσε είδηση, καθώς ήδη υπάρχει μια μεγάλη σειρά υποθέσεων που ελέγχονται, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να έχουν μεταβληθεί σε «κέντρο αποστολής αναφορών», είτε προς τους εισαγγελείς, είτε προς τους εγχώριους και ξένους επόπτες, όπως διαμαρτύρονται από καιρό τα τραπεζικά στελέχη.
Τούτη όμως η παραγγελία είναι διαφορετική. Διότι αφορά στον έλεγχο του συνόλου των χορηγήσεων (!) σε πλειάδα μεγάλων και μεσαίων ομίλων, ανάμεσά τους και κάποιοι που συγκαταλέγονται στην «αφρόκρεμα» της ελληνικής επιχειρηματικότητας, η συνολική δανειακή έκθεση των οποίων ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 7,7 δισ. ευρώ!
Εν ολίγοις, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος στο Euro2day.gr, «πρακτικά μας ζητούν να ερευνήσουμε τη νομιμότητα των χορηγήσεων, στο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής βιομηχανίας και ένα μεγάλο μέρος του κλάδου υπηρεσιών»!
Αιτία της εισαγγελικής παραγγελίας, η προανάκριση που φέρεται να διεξάγεται και αίτημά της, «η διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων που διώκονται αυτεπαγγέλτως και δη του ενδεχόμενου τέλεσης απιστίας σε βαθμό κακουργήματος».
Προς τον σκοπό αυτό, οι τράπεζες καλούνται μεταξύ πολλών άλλων να «ερευνήσουν»:
Α) Εάν τηρήθηκε το ισχύον θεσμικό και νομικό πλαίσιο κατά τη χορήγηση και την παρακολούθηση των δανείων
Β) Εάν υπήρξαν οι προβλεπόμενες εγκρίσεις από τα αρμόδια όργανα των τραπεζών
Γ) Εάν λήφθηκαν οι προβλεπόμενες κατά περίπτωση εξασφαλίσεις.
Κοινό τόπο μεταξύ των τραπεζικών πηγών αποτελεί η έκπληξη για το τεράστιο εύρος και την αοριστία της συγκεκριμένης εισαγγελικής παραγγελίας, η οποία δεν φαίνεται να αφορά στη διαλεύκανση συγκεκριμένων καταγγελιών ή την επιβεβαίωση υπαρχόντων στοιχείων, αλλά μια έρευνα-σκούπα, που περιέργως περιλαμβάνει και ομίλους μεγάλου βεληνεκούς, ιστορίας και εγνωσμένης οικονομικής ευρωστίας.
Ορισμένοι μάλιστα έκαναν λόγο και για «κυνήγι μαγισσών», εκτιμώντας ότι η υπόθεση της διερεύνησης τραπεζικών δανείων φαίνεται να έχει ξεφύγει από την -ορθή και επιβεβλημένη- εξέταση ορισμένων επίμαχων περιπτώσεων, λαμβάνοντας διαστάσεις υπερβολής.
Ταυτόχρονα δε εξελίσσεται σε έναν πραγματικό «βραχνά» για το τραπεζικό σύστημα, με τεράστιες νομικές και γραφειοκρατικές απαιτήσεις, ενόσω οι τράπεζες καλούνται την ίδια περίοδο να αντεπεξέλθουν σε μεγάλα ανοικτά ζητήματα, με κορυφαίο τη ρύθμιση του θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την επαναφορά σε θετική τροχιά της χρηματοδότησης της οικονομίας.
Οι ίδιοι πάντως τόνιζαν ότι θα κάνουν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να ανταποκριθούν πλήρως στην εισαγγελική παραγγελία, όπως ορίζει ο νόμος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας