Ειδικό διεθνές δικαστήριο για τους τζιχαντιστές ζητούν οι Κούρδοι

962
κούρδοι
Η δημιουργία ενός τέτοιου δικαστηρίου θα επιτρέψει «οι δίκες να γίνουν με δίκαιο τρόπο, βάσει του διεθνούς δικαίου και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Κούρδοι.

Η τζιχαντιστική οργάνωση κατηγορείται ότι διέπραξε πολλά εγκλήματα –ομαδικές εκτελέσεις, βιασμούς, απαγωγές– σε όλες τις περιοχές που έλεγχε στο Ιράκ και στη Συρία από το 2014 έως το 2019. Επίσης έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις σε άλλες χώρες.

Μετά την κατάληψη του τελευταίου προπυργίου του ΙΚ στην Μπαγούζ της Συρίας από την αραβοκουρδική συμμαχία, ανακοινώθηκε ότι αιχμαλωτίστηκαν περισσότεροι από 5.000 τζιχαντιστές που πλέον κρατούνται σε φυλακές της αυτόνομης κυβέρνησης που έχουν εγκαθιδρύσει ντε φάκτο οι Κούρδοι στις περιοχές που ελέγχουν στη βορειοανατολική Συρία.

Οι κρατούμενοι είναι Σύροι και Ιρακινοί, αλλά και περίπου 1.000 αλλοδαποί, επεσήμανε ο Άμπντελ Κάριμ Όμαρ, αξιωματούχος της κυβέρνησης των Κούρδων.

Αφού ζήτησαν μάταια από τις χώρες καταγωγής τους να τους δεχθούν πίσω, οι κουρδικές αρχές φαίνεται ότι άλλαξαν στρατηγική.

«Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να δημιουργήσει ένα ειδικό διεθνές δικαστήριο στη βορειοανατολική Συρία», επεσήμαναν η αραβοκουρδική συμμαχία και η αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση.

Η δημιουργία ενός τέτοιου δικαστηρίου θα επιτρέψει «οι δίκες να γίνουν με δίκαιο τρόπο, βάσει του διεθνούς δικαίου και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Εξάλλου μιλώντας στο BBC ο Όμαρ, που είναι αρμόδιος για εξωτερικές υποθέσεις, εξήγησε ότι το γεγονός ότι τόσες λίγες χώρες έχουν επαναπατρίσει πολίτες του που είχαν ενταχθεί στο ΙΚ έχει αυξήσει τα προβλήματα της κουρδικής κυβέρνησης.

Οι κουρδικές αρχές δυσκολεύονται να διαχειριστούν τους κρατούμενους που βρίσκονται στις φυλακές τους, πόσο δε μάλλον να τους δικάσουν, επεσήμανε ο απεσταλμένος του BBC στη Συρία Αλίμ Μακμπούλ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας