Δραματική ομιλία Αναστασιάδη ενώπιον Αμερικανών: Μπαίνει «ταφόπλακα» στο Κυπριακό

521
Δραματική ομιλία Αναστασιάδη ενώπιον Αμερικανών

Ιστορικό ναυάγιο μιας πολιτικής δεκαετιών!

Σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους ήταν η ομιλία του προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη στην Αμερικανική πρεσβεία για το θέμα των Βαρωσίων.

Ο μοιραίος Ν. Αναστασιάδης “θερίζει” τις συνέπειες μιας καταστροφικής πολιτικής δεκαετιών που και ο ίδιος εξέθρεψε με την τακτική του “στρουθοκαμηλισμού” απέναντι στην Τουρκία.

“Ταφόπλακα στο Κυπριακό”

«Αν η Τουρκία προχωρήσει στις απειλές της ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα Βαρώσια αυτό θα αποτελέσει ταφόπλακα στο Κυπριακό», δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την 245η επέτειο της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ και εν όψει της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα στις 20 Ioυλίου ζήτησε από τους παρόντες στην εκδήλωση επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών όπως μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους την ανάγκη «να τονίσουν στον Ερντογάν να αποφύγει από το να πυροδοτήσει περαιτέρω την ένταση μέσω των όποιων νέων παράνομων ενεργειών ειδικότερα όσον αφορά τα Βαρώσια».

«Αν η Τουρκία προχωρήσει με τέτοιες πράξεις- και επαναλαμβάνω ειδικότερα σε σχέση με τα Βαρώσια – αυτό θα είναι η ταφόπλακα, όχι μόνο για τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αλλά το σημαντικότερο, στην εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής διευθέτησης», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τα σενάρια του Ερντογάν

Ή ξεχωριστά δύο κράτη ή νέα τετελεσμένα που θα συνοδευτούν με τα εγκαίνια νέων βάσεων στα Κατεχόμενα. Αυτό το μήνυμα εκπέμπει προς την Κύπρο η Άγκυρα εδώ και ημέρες

Σενάριο πρώτο: H Τουρκία να προχωρήσει σε άνοιγμα της παραλιακής περιοχής, να τη δώσει σε Τούρκους επενδυτές, να την αναπτύξουν και να μετρήσει τις αντιδράσεις του διεθνούς παράγοντα. Αν είναι χλιαρές, τότε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

Σενάριο δεύτερο: Το σενάριο αυτό αφορά ενδεχόμενο κάλεσμα στους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες της Αμμοχώστου να επιστρέψουν στα Κατεχόμενα, υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, στα σπίτια δηλαδή που τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν.

«Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο. Και είναι ακόμα χειρότερο επειδή αρκετοί, με νωπές τις μνήμες του ξεριζωμού, ενδέχεται να δεχθούν» επισημαίνει ο νόμιμος δήμαρχος της Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, τονίζοντας την προσπάθεια του Δήμου να πείσει τους κατοίκους του ότι πρόκειται «περί παγίδας».

«Ο Ερντογάν θα μπορούσε να τους θέσει ενώπιον διλήμματος:

Είτε επιστρέφετε και γίνονται ξανά δικές σας οι περιουσίες σας, με αποδοχή της τουρκοκυπριακής παρουσίας είτε όλα αυτά θα “τουρκοποιηθούν”» εξηγεί ο δήμαρχος.

Σε περίπτωση δε που δεχθούν τα Κατεχόμενα αποκτούν “αναγνώριση” και “κυριαρχική ισότητα”.

Τρίτο σενάριο: Πρόσκληση προς τους Αμμοχωστιανούς προς συγκεκριμένη περιοχή στην Αμμόχωστο που δεν διεκδικεί το ΕΦΚΑΦ και αυτή η περιοχή έχει τις περισσότερες αιτήσεις  ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών περιουσιών στην Αμμόχωστο.

Ανήσυχος και απαισιόδοξος ο Δήμαρχος Αμμοχώστου

Ανήσυχος και απαισιόδοξος για το μέλλον της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου δήλωσε ο Δήμαρχος της πόλης Σίμος Ιωάννου μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του Δήμου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενόψει της καθόδου Ερντογάν στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σκοπεύει να καλέσει εθνικό συμβούλιο για το θέμα πριν την 20η Ιουλίου, έδωσε διαβεβαιώσεις στους Αμμοχωστιανούς, ωστόσο ο προβληματισμός για ενδεχόμενα νέα τετελεσμένα εξακολουθεί να υφίσταται.

«Εκφράζω ανησυχία δεν είμαι αισιόδοξος θα υπάρξει σύγχυση και διχόνοια γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει κοινή γραμμή όσο αφορά το θέμα της Αμμοχώστου», ανέφερε ο Σίμος Ιωάννου, αναφέροντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους ενημέρωσε για τις διπλωματικές και νομικές ενέργειες που γίνονται για να αποτραπούν νέα τετελεσμένα.

Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχε και ο Γενικός Εισαγγελέας καθώς επίσης και παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών. Εμείς, είπε ο Σίμος Ιωάννου, ζητήσαμε συγκεκριμένο πλάνο και απαντήσεις σε περίπτωση που ο Ερντογάν αποφασίσει να ανοίξει την περιοχή για να επιστρέψουν οι κάτοικοι υπό τουρκική διοίκηση.

Σαφείς απαντήσεις, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Ιωάννου, δεν έχουν δοθεί, ωστόσο δόθηκαν υποσχέσεις ότι θα υπάρξουν μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Ερωτηθείς για την επιλογή που ενδεχομένως να έχουν οι Αμμοχωστιανοί, δηλαδή να προσφύγουν στην λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων, ο Δήμαρχος της Πόλης ανέφερε ότι εφόσον η απάντηση της τουρκικής πλευράς είναι ότι οι περισσότερες περιουσίες ανήκουν στο ΕΦΚΑΦ, είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει.

Ούτως ή άλλως πρόσθεσε, η επιτροπή δίνει τρεις θεραπείες. Αποζημίωση για απώλεια χρήση, που δεν έδωσε σε κανένα μέχρι σήμερα, αποζημίωση για την περιουσία που δεν δίνει ποτέ την πραγματική της αξία και ανταλλαγή.

«Απραξία»

«Μου έκανε μεγάλη εντύπωση γιατί αν ο Πρόεδρος δεν αντελήφθη ότι υπάρχει επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα και από το 2010 αυτή έχει εγκριθεί από το ευρωπαϊκό δικαστήριο σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Το πρόβλημα είναι βαθύτερο στην απραξία της κυβέρνησης γιατί φαίνεται ότι αν νομίζουν ότι δεν υπάρχει επιτροπή αυτός είναι και ο λόγος που δεν βοηθούν τους Κύπριους στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Μόνο έτσι μπορώ να το εξηγήσω», είπε χαρακτηριστικά.

Έθεσε επίσης το ερώτημα, κατά πόσο σε περίπτωση που ο κόσμος δεν μπορεί να διεκδικήσει τις περιουσίες του, αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα τους πει «συγνώμη»…

Δείτε το βίντεο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας