ΔΟΕ: Συνέδριο προώθησης εκφυλιστικών διαδικασιών

972
δοε

Το συνέδριο (88η Γενική Συνέλευση) της ∆ΟΕ πραγµατοποιήθηκε 10 µέρες πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών, σε αντίθεση µε την εικόνα της προεκλογικής «σκληρής αντιπαράθεσης» στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο, οι παρατάξεις του παλιού και του νέου κυβερνητισµού ∆ΑΚΕ (Ν∆), ∆ΗΣΥ (ΚΙΝΑΛ) και ΕΡΑ – ΑΕΚΕ (ΣΥΡΙΖΑ) είχαν κοινή στάση και ψήφισαν µαζί σε όλα τα ζητήµατα! Οι εν λόγω παρατάξεις σύµπηξαν ένα µνηµονιακό µπλοκ και συντονισµένα απέτρεψαν να τεθούν τα πραγµατικά ζητήµατα της εκπαίδευσης.

Aρνήθηκαν να µπει στην ηµερήσια διάταξη το «προσοντολόγιο», µη λαµβάνοντας υπόψη τις µεγάλες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών, αλλά και αυτές του Γενάρη που έβγαλαν στο δρόµο χιλιάδες εκπαιδευτικούς µε µοναδικό αίτηµα την απόσυρσή του και τη µονιµοποίηση όλων των αναπληρωτών µε βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία.

«Πραξικόπηµα» υπέρ της αξιολόγησης και του προσοντολόγιου

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, µε ευθύνη του µνηµονιακού µπλοκ έµεινε µεν ως θέση του κλάδου το «Όχι στο προσοντολόγιο» αλλά µε την αντιφατική συµπλήρωση «διορισµοί µε κυρίαρχο κριτήριο την προϋπηρεσία», που ουσιαστικά αποδέχεται την λογική των κριτηρίων – προσόντων αλλά και του ΑΣΕΠ.

Οι συσχετισµοί στο ∆.Σ. της Οµοσπονδίας έµειναν ίδιοι: 7 έδρες για τις µνηµονιακές δυνάµεις (3 έδρες ∆ΑΚΕ, 2 ∆ΗΣΥ, 1 ΕΡΑ, 1 ΑΕΚΚΕ) και 4 για την Αριστερά (2 Παρεµβάσεις, 2 ΠΑΜΕ). Να τονιστεί ότι για τους συνδικαλιστές καριέρας της πλειοψηφίας το αίτηµα για µονιµοποίηση όλων των αναπληρωτών που έχουν δουλέψει ήταν εντελώς αδιάφορο, υιοθετώντας τη νεοφιλελεύθερη λογική για συρρίκνωση του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Η 88 ΓΣ της ∆ΟΕ θα µείνει στην ιστορία ως το πρώτο συνέδριο που έκανε θέση µιας οµοσπονδίας εργαζοµένων την αξιολόγηση. Παρά τις έντονες αντιδράσεις και παρά το γεγονός ότι 50 σύλλογοι πήραν απόφαση κατά της αξιολόγησης, το προεδρείο του συνεδρίου πραξικοπηµατικά όχι µόνο απέρριψε το αίτηµα για ονοµαστική ψηφοφορία αλλά αρνήθηκε να κάνει έστω ακριβή καταµέτρηση. Έτσι οι ∆ΑΚΕ – ∆ΗΣΥ – ΕΡΑ – ΑΕΚΚΕ υποστήριξαν τη βασική επιδίωξη του ΟΟΣΑ και απαίτηση του 3ου µνηµονίου για «αυτo-αξιολόγηση» της σχολικής µονάδας δηλώνοντας προκαταβολικά υποταγή στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη.

Η λέξη πραξικόπηµα χρησιµοποιείται στην κυριολεξία, αφού κανένας σύνεδρος καµιάς παράταξης σε καµιά συνέλευση δεν εκλέχτηκε υποστηρίζοντας την αξιολόγηση.

Μάχες από την Αριστερά και τους αναπληρωτές

Οι (αριθµητικά λιγότεροι) σύνεδροι της Αριστεράς και οι ανεξάρτητοι έδωσαν σκληρή µάχη, ενώ και οι αναπληρωτές -είτε ως σύνεδροι είτε ως µπλοκ του Συντονιστικού- είχαν δυναµική παρουσία.

Η Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών παρά τους αποκλεισµούς διεκδίκησε και πήρε τον λόγο σε όλες τις συζητήσεις, ακόµη κι όταν αυτό σήµαινε ότι είχε να αντιµετωπίσει τις τραµπούκικες επιθέσεις, πότε λεκτικές και πότε σωµατικές, των συνέδρων της Δεξιάς και του ΚΙΝΑΛ.

Στόχος της Πρωτοβουλίας ήταν από τη µία να µην περάσουν οι αντιδραστικές θέσεις και να µειωθεί η δύναµη του µνηµονιακού µπλοκ και από την άλλη να βρεθεί κοινός τόπος για τη δράση των δυνάµεων της Αριστεράς. Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, κάλεσε την πρώτη µέρα του συνεδρίου για συγκρότηση µετώπου, κάτι που λειτούργησε προωθητικά για την κοινή στάση της Πρωτοβουλίας, του ΠΑΜΕ και των Παρεµβάσεων ενάντια στη αξιολόγηση, που µε ψήφισµα υποστήριξαν την απεργία-αποχή από όλες τις διαδικασίες – τη θέση δεκάδων πρωτοβάθµιων συλλόγων.

Μία από τις σηµαντικότερες στιγµές του συνεδρίου ήταν όταν ανέβηκε στο βήµα η διωκόµενη δασκάλα από τη Σάµο που βρίσκεται στο στόχαστρο ρατσιστών γονέων που έχουν κάνει εναντίον της αγωγή µε αίτηµα 50 χιλιάδων ευρώ επειδή απλά ενέταξε τα προσφυγόπουλα στο πρωινό σχολείο.

Τα σχολεία το Σεπτέµβρη θα ανοίξουν µε αρνητικούς όρους, µε µια νέα δεξιά κυβέρνηση µε λυµένα τα χέρια έχοντας ψηφισµένα όλα τα δύσκολα νοµοσχέδια από την προηγούµενη και µια οµοσπονδία που έχει σηκώσει προκαταβολικά «λευκή σηµαία». ‘

Όπως τονίζει η Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών, “η δουλειά της ριζοσπαστικής αριστεράς στην εκαπίδευση είναι δύσκολη αλλά είναι µονόδροµος: Πρέπει να απονοµιµοποίησει τις αποφάσεις του συνεδρίου και να καταγγείλει τις παρατάξεις που τις ψήφισαν. Ταυτόχρονα, πρέπει να δώσει τη µάχη ώστε να ξεκινήσει η χρονιά για όλα τα προνήπια, τα νήπια και τους µαθητές του δηµοτικού κανονικά χωρίς υπεράριθµα τµήµατα και σε κανονικές αίθουσες µε τη λειτουργία όλων των υποστηρικτικών δοµών, χωρίς ούτε µία σύµβαση λιγότερη από πέρσι. Αυτό όµως που θα δώσει τον τόνο για τις όποιες κινητοποιήσεις είναι το πώς θα υποδεχθούν οι εκπαιδευτικοί την «αυτο-αξιολόγηση» της σχολικής µονάδας. Θα τους ζητηθεί να µπουν στη διαδικασία ορίζοντας στόχους για τη νέα σχολική χρονιά, µε βάση τους οποίους θα αξιολογηθούν τον ερχόµενο Ιούνιο µαζί µε τους προϊσταµένους, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους γονείς. Ο στόχος πρέπει να είναι ξεκάθαρος: µε όπλο την απόφαση για απεργία-αποχή, που θα πρέπει να γίνει θέση όλων των πρωτοβάθµιων συλλόγων, σε κάθε σχολείο και σε κάθε σύλλογο διδασκόντων, πρέπει να µπλοκαριστεί η αξιολόγηση – κανένας «αξιολογητής» δεν πρέπει να πατήσει σε σχολείο!”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας