Το Ταμείο υποστηρίζει ότι οι δυο πιο κοινές μορφές χρήματος σήμερα, τα μετρητά και οι τραπεζικές καταθέσεις, θα βρεθούν αντιμέτωπες με σκληρό ανταγωνισμό.
Οι τράπεζες θα πρέπει να εξελιχθούν, αλλιώς διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να μείνουν σημαντικά πίσω στις εξελίξεις, την ώρα που μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας «ταρακουνούν» το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναφέρει νέα μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Σε έκθεση με τίτλο «Η Άνοδος του Ψηφιακού Νομίσματος», οι συντάκτες του ΔΝΤ, Tobias Adrian και Tommaso Mancini-Griffoli αναφέρουν ότι οι δυο πιο κοινές μορφές χρήματος σήμερα, τα μετρητά και οι τραπεζικές καταθέσεις, θα βρεθούν αντιμέτωπες με σκληρό ανταγωνισμό και μπορεί ακόμα και να γίνουν ξεπερασμένες».
Ωστόσο, οι τράπεζες είναι «απίθανο να εξαφανιστούν», αν και αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απειλές από μεγάλες τεχνολογικές φίρμες και σταρταπ του τομέα fintech, αναφέρει η έκθεση.
«Κάποιοι χωρίς αμφιβολία θα μείνουν πίσω», γράφουν οι συντάκτες. «Κάποιοι άλλοι θα εξελιχθούν, αλλά θα πρέπει να το κάνουν γρήγορα».
Η μελέτη δημοσιοποιείται την ώρα που κεντρικοί τραπεζίτες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζητούν για τον ρόλο που θα διαδραματίσουν οι εταιρείες τεχνολογίας και τα ψηφιακά νομίσματα στο τραπεζικό σύστημα και τα συστήματα πληρωμών.
Η ανακοίνωση του Facebook που θα λανσάρει το κρυπτονόμισμα Libra έχει γίνει δεκτό με σκεπτικισμό από αξιωματούχους ανά τον κόσμο. Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ανέφερε ότι το Libra εγείρει «σημαντικές ανησυχίες» σχετικά με την ιδιωτικότητα, το ξέπλυμα χρήματος, την προστασία των καταναλωτών και τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού κλάδου.
Ωστόσο, αναφέρεται επίσης ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί είναι εξπέρ στο να παρέχουν βολικές, ελκυστικές, χαμηλού κόστους και αξιόπιστες υπηρεσίες σε μεγάλο δίκτυο πελατών.