Δικαιώθηκε ο δικηγόρος που διωκόταν γιατί έσβησε ναζιστικά συνθήματα

1614
δικηγόρος

Δικαιώθηκε ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Δημήτρης Ζώτος, ο οποίος βρέθηκε να κατηγορείται για τη διαγραφή ναζιστικών συμβόλων και συνθημάτων σε τοίχο στην είσοδο του Καρπενησίου, αλλά το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ευρυτανίας έπαυσε την ποινική δίωξη σε βάρος του για την κατηγορία της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας.

Το μεσημέρι της 27ης Δεκεμβρίου 2017 ο δικηγόρος συνελήφθη στο τρίτο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καρπενησίου- Λαμίας, επειδή εντοπίστηκε να σβήνει το σύνθημα «Χρυσή Αυγή» και ναζιστικά σύμβολα, όπως η σβάστικα και ο κέλτικος σταυρός, ενώ με κόκκινο σπρέι έγραψε «Έξω οι φασίστες από το Καρπενήσι».

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας αντικειμένου που χρησιμεύει για κοινό όφελος, ενώ ο Δ. Ζώτος εξήγησε ότι «στη θέα των ναζιστικών συμβόλων και συνθημάτων και με δεδομένο ότι ο Δήμος Καρπενησίου δεν τα είχε σβήσει, έκρινα ως καθήκον μου, ηθικό και κοινωνικό, να τα διαγράψω με σπρέι για να μη διαδίδεται η ναζιστική ιδεολογία».

Κρίνοντας ότι δεν συντρέχουν επαρκείς ενδείξεις για την παραπομπή του κατηγορουμένου στο ακροατήριο, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ευρυτανίας εξέδωσε απαλλακτικό βούλευμα.

Στη δήλωσή του μετά την παύση της δίωξης εναντίον του, ο Δ. Ζώτος αναφέρεται και στην πρόταση απαλλαγής των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών από την εισαγγελέα Αδ. Οικονόμου:

«Τέτοιες μέρες το 2017 ήμουν “κρατούμενος” στο Α.Τ. Καρπενησίου επειδή μαζί με άλλους συντρόφους σβήσαμε τα μοναδικά συνθήματα των ναζί στην είσοδο της πόλης. Ηταν εκεί έναν μήνα τουλάχιστον, ο Κ. Μπακογιάννης ήταν στην πόλη, ήταν τότε περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και πρώην δήμαρχος.

»Ούτε αυτός ούτε καμία άλλη Αρχή ενοχλήθηκε από τα ναζιστικά συνθήματα στη μοναδική είσοδο της πόλης. Δεν αισθάνθηκαν την προσβολή στην πόλη και τους αγώνες των κατοίκων της κατά των προγόνων των σημερινών ναζί, που την έκαψαν ολοσχερώς δύο φορές επειδή ήταν κέντρο της αντίστασης και έδρα της κυβέρνησης του βουνού.

»Η σύλληψή μου κινητοποίησε εκατοντάδες αντιφασίστες που με κάθε τρόπο εκδήλωσαν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους. Η αστυνομία και ο τοπικός τότε συνάδελφος της κ. Οικονόμου είχε προφανώς την άποψη ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση και τα συνθήματά της είναι κόσμημα για την πόλη και άσκησε σε βάρος μου δίωξη για διακεκριμένη φθορά.

»Στη νομική μάχη που ακολούθησε είχα τη στήριξη όλου του αντιφασιστικού κινήματος. Μία ακόμα μικρή νίκη στη μεγάλη μάχη μέχρι την πλήρη απομόνωση και εξαφάνιση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας