«Κανένας υπεύθυνος γονιός δεν θα ρισκάρει να μεταφέρει τα παιδιά του σε μία βάρκα. Είναι απεγνωσμένοι, όπως ήταν οι άνθρωποι στην Ευρώπη το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Κούμι Ναϊντού σε δηλώσεις του σήμερα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί από χθες στην Ελλάδα.
«Είμαι ένας άνθρωπος που εγκατέλειψε την πατρίδα του στα 22 του για να σπουδάσει. Ήταν τραυματική σαν εμπειρία» συνέχισε ο κ. Ναϊντού. «Κι όταν επιστρέφω σπίτι και συναντώ την οικογένειά μου ξανά, τους φίλους μου, μυρίζω την πατρίδα μου, είναι ξανά τραυματικό. Κανένας δεν θέλει να είναι πρόσφυγας. Η μακροπρόθεσμη λύση στην προσφυγική κρίση, είναι να σπάσουμε τα όρια του διχασμού και να ‘απομακρύνουμε’ τις αιτίες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να μεταναστεύσουν. Θέλω να πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα σταματήσουν οι ένοπλες συγκρούσεις» είπε.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, ο κ. Ναϊντού σημείωσε: «Ό,τι είδα στη Μόρια, στη Λέσβο χθες, ήταν σοκαριστικό. Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα, αν ήξεραν τι ακριβώς συμβαίνει δεν θα ένιωθαν χαρούμενοι γι αυτό. Δεδομένου όλων αυτών, θεωρώ ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του προβλήματος».
Ακόμη υπογράμμισε: «Ως Διεθνής Αμνηστία, κατανοούμε και συμπονούμε τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν βιώσει την οικονομική κρίση και τις πολιτικές λιτότητας. Κατά μία έννοια, η φτωχότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνει το μεγαλύτερο βάρος. Χρειάζεται να κατανεμηθούν οι πρόσφυγες σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα».
Όσον αφορά τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβεί η ελληνική κυβέρνηση ο γ.γ. της Διεθνούς Αμνηστίας τόνισε: «Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να μεταφέρει άμεσα τους πρόσφυγες από τα νησιά στην ενδοχώρα. Ο χειμώνας πλησιάζει και πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι άνθρωποι πέθαναν στις σκηνές τους πέρσι στη Μόρια. Επομένως θέλω να πιστεύω ότι κι η Ελλάδα κι η Ευρώπη θα κάνουν περισσότερα στην πράξη. Ο καλύτερος τρόπος να λύσεις αυτό το ζήτημα που επικρατεί τώρα στα νησιά, είναι να μετακινήσεις τους ανθρώπους».
Τέλος, ο κ. Ναϊντού σχολιάζοντας την αύξηση των ρατσιστικών και φασιστικών επιθέσεων στη Λέσβο, αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντησή του με τον δήμαρχο Λέσβου: «Μου είπε ότι όταν ήρθαν οι πρόσφυγες, ήταν πολύ περήφανοι για την εικόνα του νησιού που έδειχνε αλληλεγγύη και συμπόνια. Ωστόσο τώρα, εξαιτίας της αποτυχίας της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, έχουν αυξηθεί οι φασιστικές επιθέσεις. Είναι λυπηρό».