Μία θετική απόφαση εξέδωσε προ ημερών το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τη διαδικασία που είναι γνωστότερη ως «Νόμος 3869/2010» ή «Νόμος Κατσέλη».
Ειδικότερα γυναίκα συνταξιούχος με εισόδημα κάτι λιγότερο από 500 ευρώ ύστερα από μειώσεις και περικοπές που υπέστη στους καιρούς των μνημονίων, κατέθεσε αίτηση υπαγωγής για οφειλή που τη στιγμή της κατάθεσης ξεπερνούσε το ποσό των 21.000 ευρώ ενώ κατά τη στιγμή της συζήτησης της αίτησης η τράπεζα αξίωνε από εκείνη το ποσό των 28.000 ευρώ περίπου.
Στη με αριθμό 6271/2017 απόφασή του, το δικαστήριο υπολόγισε τις οφειλές της αιτούσας στο ποσό των 21.132,91 ευρώ και αποφάσισε ότι για τους επόμενους 17 μήνες θα καταβάλει το ποσό των 20 ευρώ και συνολικά δηλαδή 340 ευρώ. Το δικαστήριο έλαβε υπ’ όψη τις μηνιαίες καταβολές των 20 ευρώ που πραγματοποιούσε η αιτούσα σύμφωνα με την προσωρινή διαταγή που το ίδιο δικαστήριο εξέδωσε το Φθινόπωρο του 2013. Επομένως, η αιτούσα για οφειλή 21.132,91 ευρώ θα καταβάλλει συνολικά το ποσό των 1.200 ευρώ με το υπόλοιπο να διαγράφεται.
Ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης Σταύρος Γεωρσπύρος που χειρίστηκε τη συγκεκριμένη υπόθεση για λογαριασμό της αιτούσας, σχολίασε ότι: «Ενίοτε η ελληνική Δικαιοσύνη κάνει υπερήφανους όσους είμαστε λειτουργοί της. Αποφάσεις όπως η συγκεκριμένη αποτελούν την καλύτερη απάντηση σε αυτούς που πασχίζουν να καταλογίσουν ευθύνες για την οικονομική κρίση σε απλούς πολίτες που σήμερα βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής. Τελευταία διαβάσαμε σε κάποια δημοσιεύματα την άποψη εισαγγελικού λειτουργού στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων του, ότι η συγκεκριμένη πρόνοια του νομοθέτη απέναντι σε αυτούς που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, είναι ψηφοθηρικός λαϊκισμός. Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση όμως, είναι επιταγή του Συντάγματος, όχι λαϊκισμός».