Διένεξη κυβέρνησης – Στουρνάρα: Προληπτική γραμμή στήριξης (ECCL) ή «καθαρή» έξοδος από το μνημόνιο;

2519
κυβέρνησης

Μια άγρια κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και Στουρνάρα ξέσπασε, μετά την κατάθεση από τον τελευταίο της ενδιάμεσης έκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική 2017 της ΤτΕ.
Αιτία και αφορμή της διένεξης στάθηκε η πρόταση του Γιάννη Στουρνάρα για «έξοδο» από το τρίτο μνημόνιο στη βάση προληπτικής γραμμής στήριξης (ECCL), όπως σχεδίαζε ο ίδιος με την κυβέρνηση Σαμαρά, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που επιλέγει την «καθαρή» έξοδο από το τρίτο μνημόνιο.
Να σημειώσουμε ότι έξοδος από το μνημόνιο στη βάση προληπτικής γραμμής στήριξης (ECCL), την εισηγείται ο Γ. Στουρνάρας, σημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) θα εισφέρει ένα ικανό ποσό διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή προς την Ελλάδα, προκειμένου η τελευταία να συγκρατεί, εκτός προγράμματος, τα επιτόκια δανεισμού της, σε περίπτωση που αυτά εκτινάσσονται για έκτακτους και συγκυριακούς λόγους εκτός ορισμένων ορίων και γίνονται ασύμφορα.
Φυσικά αυτή η «βοήθεια» του ESM για περιορισμένο χρονικό διάστημα δεν θα γίνεται χωρίς όρους, αλλά στη βάση ουσιαστικού ελέγχου της οικονομικής πορείας της χώρας αλλά και ενός είδους προγράμματος, πιο ελαστικού αλλά παρεμφερούς με το μνημονιακό πρόγραμμα.
Το βασικό επιχείρημα Στουρνάρα για την ως άνω πιστοληπτική γραμμή είναι υποτιθέμενη «διασφάλιση» της χώρας και η «αξιοπιστία» της προς τις αγορές, ώστε οι τράπεζες κατά κύριο λόγο να εξασφαλίζουν σταθερά και σχετικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού.
Από την άλλη η κυβέρνηση επιλέγει την «καθαρή», τάχα, έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, προσβλέποντας στην «πλήρη», υποτίθεται, έξοδο από τα μνημόνια, η οποία και αυτή φυσικά δεν θα είναι πλήρης, αφού συνδέεται με δεσμεύσεις μέτρων για τα επόμενα χρόνια, πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2060, επιτροπεία μέχρι εξοφλήσεως του 75% του μνημονιακού χρέους και υποθήκευσης της δημόσιας περιουσίας μέχρι το τέλος του αιώνα!
Πέραν αυτών, η επιλογή της κυβέρνησης είναι, επίσης, μάλλον μη εφικτή, αφού θα συνοδεύεται με υψηλά και ιδιαίτερα ασύμφορα επιτόκια δανεισμού από τις αγορές για το δημόσιο και τις τράπεζες.

Λύση η απεμπλοκή από κάθε μορφής παλιά και νέα μνημονιακή δέσμευση και επιτροπεία

Στελέχη της Αριστεράς τόνιζαν ότι η θετική απάντηση για το μέλλον της χώρας δεν είναι ούτε η προληπτική πιστωτική γραμμή που προκρίνει ο Στουρνάρας και μάλλον ο Draghi ούτε η μάλλον ανέφικτη, δήθεν, «καθαρή» έξοδος που προκρίνει παρά το κόστος της η κυβέρνηση, η οποία, όπως είπαμε, δεν είναι και διόλου καθαρή.
Η θετική απάντηση για την χώρα είναι η οριστική απαλλαγή από παλιά και νέα μνημόνια, από λιτότητες και επιτροπείες, στη βάση της κατάκτησης μιας βαθιάς δημοκρατίας και μιας νέας πραγματικά κυρίαρχης και ανεξάρτητης πορείας παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού.

Ν.Ζ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας