Διάσκεψη Ασφάλειας στο Μόναχο. Διαπίστωση: “Λιγότερη η Δύση στο σύγχρονο κόσμο”

1100
διάσκεψη
Οι δέκα βασικές συγκρούσεις που θα απασχολήσουν τον κόσμο το 2020

Τι προβλέπει η Έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα – η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου χαρακτηρίζεται και ως το «Νταβός» για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική.

Δέκα μεγάλες συγκρούσεις θα απασχολήσουν τον κόσμο το 2020, σύμφωνα με την Έκθεση της «Διάσκεψης του Μονάχου για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική», οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν την Παρασκευή στη γερμανική πόλη και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή.

Οι βασικές συγκρούσεις προβλέπεται να είναι οι εξής:

  • Αφγανιστάν
  • Υεμένη
  • Αιθιοπία
  • Μπουρκίνα Φάσο
  • Λιβύη
  • Βενεζουέλα
  • ΗΠΑ- Ισραήλ- Ιράν στον Περσικό Κόλπο
  • ΗΠΑ- Βόρειο Κορέα
  • Ουκρανία
  • Κασμίρ

Οι περισσότερες, μάλιστα, από τις συγκρούσεις αυτές, είναι ή εμφύλιες συγκρούσεις ή συγκρούσεις που προκαλούνται από ξένες παρεμβάσεις στο εσωτερικό άλλων χωρών.

Όπως έγραψαν την Πέμπτη τα «Παιχνίδια Εξουσίας», η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου χαρακτηρίζεται και ως το «Νταβός» για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική.

Στο Μόναχο αρχίσουν ήδη να συγκεντρώνονται αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί Εξωτερικών, υπουργοί Άμυνας, κορυφαίοι στρατιωτικοί, επικεφαλής των σημαντικών διεθνών οργανισμών και δεξαμενών σκέψης, «ειδικοί» για την ασφάλεια και τις στρατιωτικές συγκρούσεις κοκ.

Μεταξύ αυτών, Μέρκελ, Μακρόν, Τριντό, Πομπέο, Λαβρόφ, Γουάνγκ Γι, Ζαρίφ, Έσπερ, Στόλτενμπερκ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τόσοι άλλοι. Από τη χώρα μας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μην παραστεί, αλλά θα δώσει το παρόν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας -η Ελλάδα, πάντως, δεν θα συμμετάσχει στη «Διάσκεψη για τη Λιβύη» που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Διάσκεψης για την ασφάλεια στη γερμανική πόλη.

Στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, πάντως, συζητείται ήδη πολύ η Έκθεση της 56ης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, καθώς περιλαμβάνει παραδοχές και προειδοποιήσεις που πριν λίγα χρόνια θα ήταν αδιανόητες ακόμα και αν τεθούν ως σκέψεις στο τραπέζι των συζητήσεων.

Ο ίδιος ο τίτλος της έκθεσης, «Westlessness», «Λιγότερη Δύση», είναι άλλωστε χαρακτηριστικός των προβληματισμών που πλέον υπάρχουν για το σύγχρονο κόσμο.

Η Έκθεση παραδέχεται μεταξύ άλλων ότι υπάρχει φθορά της Δύσης και ότι η Δύση έχει πράγματι σοβαρό πρόβλημα, κάτι που όπως αναφέρει γίνεται γνωστό και από τις δημόσιες τοποθετήσεις των επικεφαλής της για θέματα όπως το Ιράν, οι φυσικοί αγωγοί, οι στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ κοκ.

*Βασίλης Σκουρής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας