Δημοσκοπήσεις: Οριακά και χάρη στους Αλβανούς επικρατεί το «ΝΑΙ» στην ΠΓΔΜ

1637
δημοσκοπήσεις
Προβοκάτσια από το Politico σε βάρος Κίνας και Ρωσίας.

Σε «θρίλερ» εξελίσσεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια για τη συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σε ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

Όπως καταδεικνύουν οι μετρήσεις, το δημοψήφισμα δεν φαίνεται να εξελίσσεται σε «περίπατο» για τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύει η ιστοσελίδα mkd.mk, στο ερώτημα «Είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών», το 51,1% απαντά «ναι», ενώ το «48,9%» λέει «όχι».

Σε ό,τι αφορά δε την εθνοτική ανάλυση της ψήφου, στους Σλαβομακεδόνες το 33,5% λέει «ναι» στη συμφωνία και το 66,5% λέει «όχι». Αντίθετα, το 95% των Αλβανόφωνων τάσσεται υπέρ της ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αποδεχόμενο τη συμφωνία των Πρεσπών έναντι ποσοστού 5% που ψηφίζει «όχι».

Στο ερώτημα «είστε υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα για αλλαγή του ονόματος της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’» «όχι» απαντά το 52,6% των ερωτηθέντων, ενώ «ναι» απαντά το 47,4%.

Την ίδια ώρα, για ένα πολύπλοκο και εν πολλοίς άγνωστο ακόμα γεωπολιτικό σκηνικό το οποίο στήνεται στα Βαλκάνια κάνει λόγο σε προβοκατόρικο δημοσίευμά του το Politico με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών. Στο σκηνικό αυτό κυρίαρχο ρόλο θα έχει η Κίνα και οι φιλοδοξίες της για την δημιουργία του νέου Δρόμου του Μεταξιού, προς την Ευρώπη.

«Δεν είναι μόνο Ρωσία εναντίον Δύσης. Υπάρχει νέος παίκτης στο τραπέζι» σχολιάζει ο ανταποκριτής του Politico.

Το Politico δεν παραγνωρίζει τον ρόλο της Ρωσίας στα Βαλκάνια εξηγώντας ότι, ενώ οι Βρυξέλλες θέλουν να μετατρέψουν τη «Μακεδονία» σε Νατοϊκή και ευρωενωσιακή χώρα, η Ρωσία από τη μεριά της έχει σημαντικό ενδιαφέρον για το δημοψήφισμα σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, καθώς το αποτέλεσμα θα κρίνει την πορεία της χώρας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο αυτό, κλιμακώνεται η επίθεση στη Μόσχα από την πλευρά των ΗΠΑ, με τον υπουργό Άμυνας, Τζιμ Μάτις, να κάνει αυθαίρετα και ανόητα λόγο για μεταφορά ρωσικών χρημάτων στα Σκόπια με σκοπό τον επηρεασμό της κοινής γνώμης ενόψει του δημοψηφίσματος.

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ χαρακτηρίζει τη Ρωσία «φίλη της Μακεδονίας», χωρίς να συμμερίζεται τις αμερικανικές και νατοϊκές καταγγελίες περί «ρωσικής ανάμειξης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας