Ενώ η γειτονική Ιταλία σπαράσσεται από την πολιτική κρίση που προκάλεσε το αντισυνταγματικό πραξικόπημα του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα, τη στήριξή τους προς τους αντιδημοκρατικούς χειρισμούς εξέφρασαν τόσο το ανεκδιήγητο Δημοκρατικό Κόμμα της Κεντροαριστεράς όσο και ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι της Ε.Ε.
“Γερά νεύρα και αλληλεγγύη στον πρόεδρο Ματαρέλα. Τώρα πρέπει να σώσουμε τη μεγάλη μας χώρα”, δήλωσε με ανάρτησή του στο Twitter o ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, απερχόμενος πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, εκθειάζει την προσφορά του Ματαρέλα στη “θεσμική και δημοκρατική σταθερότητα της χώρας του”:
“Θέλω απλώς να υποβάλω τα σέβη μου και τη στήριξή μου στον πρόεδρο Ματαρέλα, ο οποίος έχει μια ουσιαστική αποστολή, αυτή της θεσμικής και δημοκρατικής σταθερότητας της χώρας του, την οποία επιτελεί με πολύ θάρρος και μεγάλο πνεύμα υπευθυνότητας. Η Ιταλία είναι για τη Γαλλία ένας στρατηγικός εταίρος σε όλα τα ζητήματα, ένας ιστορικός εταίρος, ένας εταίρος του σήμερα και ένας εταίρος του μέλλοντος, τον οποίο σεβόμαστε και τον οποίο έχουμε ανάγκη για τα ευρωπαϊκά σχέδια, καθώς και για τη διμερή σχέση που είναι δομική”, είπε μεταξύ άλλων ο Μακρόν, παρέχοντας πλήρη κάλυψη στο ιταλικό αντισυνταγματικό πραξικόπημα.
Την εμπιστοσύνη της “στην ικανότητα των ιταλικών θεσμών και του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα να εγγυηθεί τα συμφέροντα του ιταλικού λαού, τα οποία συμπίπτουν με αυτά της Ε.Ε.”, εξέφρασε και η ιταλίδα αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για τις εξωτερικές σχέσεις, Φεντερίκα Μογκερίνι.
“Θα πρέπει να προταχθεί κυρίως η δημιουργία μιας σταθερής κυβέρνησης”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, για να συμπληρώσει: “Το ιδανικό θα ήταν να προχωρήσουν προς μια κυβέρνηση με την οποία η Ε.Ε. θα μπορούσε να εργαστεί αποτελεσματικά”.
Τις γερμανικές θέσεις εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσων, Μίχαελ Ροτ, δηλώνοντας ότι το Βερολίνο ελπίζει πως “η Ιταλία θα έχει μια σταθερή, φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση σύντομα”.
Τέλος, ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Αλφόνσο Ντάστις, με αφορμή και τις εξελίξεις στην Ισπανία, σημείωσε ότι η αβεβαιότητα στην Ιταλία και ο κίνδυνος που εγκυμονεί η κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης στην Ισπανία “δεν βοηθούν σίγουρα να υπάρξουν εγγυήσεις για σταθερότητα… Αυτό χρειάζεται η Ευρώπη αυτήν τη στιγμή”.