Ενώ η αλληλεγγύη εκ μέρους της Ε.Ε προς τη ρημαγμένη από τα Μνημόνια και τη νέα κρίση Ελλάδα είναι μακάβριο ανέκδοτο και ευτελής προπαγάνδα.
Ενώ η Ελλάδα δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ μέχρι τώρα, έστω και ως δάνειο, από την Ε.Ε, η κυβέρνηση έχει στήσει χορούς και πανηγύρια για το γεγονός ότι η χώρα υπερχρεώνεται ασταμάτητα και γίνεται έρμαιο των πιστωτών για τρίτη φορά μέσα στη χρονιά (2 δις από το 7ετές και 2,5 δις από το 15ετές ομόλογο), αντλώντας χθες 3 δις ευρώ με 10ετές ομόλογο και επιτόκιο 1,57%.
Η κυβέρνηση έσπευσε να θριαμβολογήσει, τονίζοντας ότι η υπερκάλυψη της έκδοσης του 10ετους ομολόγου οφείλεται στη σωστή, τάχα, πολιτική της, η οποία προσελκύει, υποτίθεται, τους επενδυτές σε μια χώρα που η αποεπένδυση έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ, ενώ την ίδια ώρα εξαπλώνεται ακάθεκτα στη ελληνική οικονομία και κοινωνία η περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η ανεργία, η εξαθλίωση, η φτώχεια και η πείνα.
Η επιτυχία του επιτοκίου 1,57% για το 10ετές, την οποία διατυμπανίζει η κυβέρνηση, θα πρέπει για να μετρηθεί ως τέτοια, να συγκριθεί με τα αντίστοιχα επιτόκια των άλλων χωρών. Χαρακτηριστικά την ίδια μέρα η έκδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιρλανδίας είχε επιτόκιο 0,25%, ενώ περίπου στο ίδιο ύψος ήταν τα επιτόκια Πορτογαλίας και της Ισπανίας, με τη Γερμανία να δανείζεται με βαθιά αρνητικά επιτόκια.
Η υπερκάλυψη της έκδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου δεν οφείλεται στη πολιτική της κυβέρνησης αλλά κυρίως στο κλίμα και τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Μάλιστα, μετά και την αύξηση του μεγέθους της αγοράς ομολόγων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ΕΚΤ στο 1,35 τρις ευρώ, η ΕΚΤ αναμένεται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα συνολικού ύψους 27 δις ευρώ, καλύπτοντας πλήρως την προβλεπόμενη εκδοτική δραστηριότητα της χώρας τόσο για φέτος όσο και την επόμενη, ίσως, χρονιά, ένα “πλεονέκτημα” για την χώρα μας και ένα πολύ ισχυρό σήμα για να συνεχίσουν τα κερδοσκοπικά Fund να κοιτάνε τα ελληνικά ομόλογα, διότι γνωρίζουν πως ότι και αν συμβεί, τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούν να αγοραστούν από την Ε.Κ.Τ.
Παρά τις αλλεπάλληλες εκδόσεις ομολόγων και την περαιτέρω υπερχρέωση της χώρας, η Ελλάδα με τα 24 δις ευρώ δαπάνες για την αντιμετώπιση της κρίσης, υπερφουσκωμένες από την κυβέρνηση, παραμένει ουραγός και με διαφορά στα κεφάλαια που δίδονται για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας.
Με τέτοιο ύψος κεφαλαίων και μάλιστα δανεικών, η Ελλάδα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναζωογονήσει την οικονομία της ούτε ακόμα και αν διαθέσει, πράγμα που της το απαγορεύουν οι θεσμοί, όλο το μαξιλάρι των 33 δις ευρώ, όπως προτείνει αφελώς ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι η αξιοποίηση των δις του μαξιλαριού σημαίνει σκληρό Μνημόνιο, εκτός και αν η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να φύγει από την ευρωζώνη και να πάει στο εθνικό της νόμισμα, κάτι, όμως, που προκαλεί αλλεργία στο ελληνικό κατεστημένο.
Μόνο μια Ελλάδα με εθνικό νόμισμα και εθνική νομισματική πολιτική, κάτι που είναι απόλυτα ρεαλιστικό σήμερα, μπορεί με μια προοδευτική πολιτική να προχωρήσει σε βαθύ κούρεμα του χρέους και να αντλήσει “δωρεάν” άφθονα κεφάλαια, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ανασυγκρότηση της οικονομίας και της κοινωνίας.
Η Ελλάδα όσο ποτέ χρειάζεται σήμερα μια ανεξάρτητη πολυδιάστατη πολιτική διεθνών οικονομικών και πολιτικών σχέσεων, η μόνη ικανή, με νέες ανορθωτικές προοδευτικές επιλογές, να βάλει φρένο στην ύφεση και να απογειώσει οικονομικά και κοινωνικά την Ελλάδα.